Som inbiten skidåkare och redaktör för tidningen Vasalöparen får jag ofta frågor som rör anmälningen till Vasaloppet. I år öppnade anmälan två veckor efter loppet och platserna tog slut på 10 min (jag gissade 15 min).
Detta innebär naturligtvis att många är utan plats. Eliten brukar få plats, men hur går de för övriga 99 procent som inte är topp 100? Visst går det att köpa platser veckorna innan loppet (folk blir skadade/långtidssjuka eller inser att vadslagningen på fyllan kanske inte var så bra), men det blir ju en osäkerhet som inte är så trevlig att dras med.

Anders Selling, VD för Vasaloppet. En trevlig och skojfrisk karl.
Att platserna tog slut så snabbt kan betyda att det blir lättare att bli t ex topp 1000 eller topp 2000, eftersom många nya namn med lite lägre ambitioner hann anmäla sig. Det tror i alla fall min klubbkompis och skidresultat.se-mannen Johan Nyman i det här blogginlägget. An annan viktig fråga är hur det blir med de som gjort Vasaloppet typ 28 gånger i rad. Veteranerna (minst 30 lopp) tror jag har en given plats, men de som åkt många lopp i rad utan att ännu nått 30 st lär inte varit skitglada när de knäppte på datamaskinen upp kl. 08.30 den söndagen och nåddes av meddelandet att loppet var fullt.
Vasaloppet kliar sig också ordentligt i huvudet. När jag satt i möte med bl a VDn Anders Selling för ett par veckor sedan pratade vi en stund om detta. De diskuterar problemet internt, men har ingen självklar lösning. Helt klart verkar det i alla fall inte som om startavgiften kommer att höjas, trots att platserna förmodligen skulle gå åt om det kostade 5000 kr att vara med.
