Bilder från Grövelsjön
Film från skidåkning på Hallandåsen i Hulebäcksröd
16 januari tog jag en tur till Skåne för att åka skidor i Hulebäcksröd på Hallandsåsen.
Jag blev så salig över förhållandena att jag gjorde den här filmen för att uppmärksamma det fantastiska jobb som Hjärnarps OL gör med spåren där.
3 km med natursnöspår och fyra snökanoner införskaffade. Jag swishade 500 kr i spåravgift av bara farten.
Hulebäcksröd ligger i anslutning till där jag åker rullskidor på sommaren sedan drygt 20 år tillbaka, alltså Hallandsåsen. Sveriges bästa rullskidområde.
Ett eget pass förra veckan
20 år sedan GM-guldet i stafett

Hestra IF tar GM-guld i stafett med Martin Ewaldsson, Erik Wickström och Dan Sundström. Dals-Rostock 2001.
Jag har många fina minnen från skidåkning. Några sticker ut. Två av dem är de två gulden i Götalandsmästerskapen i stafett med Hestra IF. Båda i samma mössa, som jag också använder idag.
När vi vann 1996 i Borås var det en stor sensation och en fantastisk upplevelse. Intressant nog är samtliga i laget – Henrik Sjöberg (då Pentonen), Joakim Albrektsson och jag – ungdomsledare i Hestra IF idag.
GM-guldet 2001 i Dals-Rostock ligger inte långt efter, även om det var mer väntat och lägre deltagarantal. Då åkte jag i lag med Dan Sundström och Martin Isenwald (då Ewaldsson), som jag idag också har bra kontakt med. Det är nog därför jag håller på att träna och tävla, för alla fina vänskapsrelationer.
Idag är det exakt 20 år det GM-guldet. Tack till Jonathan Börjesson som påminde mig om det. Jonathan håller med med någon skrift om klubben och även om jag ligger i lä gällande hans statistiknörderi har jag en del att bidra med eftersom jag har ett gäng pärmar hemma med resulatlistor. Något som f ö Marcus Wadell tycker är smått sjukligt.
Fina SM-banor i Borås
Bottennapp i Skövde
Kläppen denna vecka
Alpinåkning med familjen och syrrans familj i Kläppen i veckan. Hoppas också på några längdskidpass.



Billingens långlopp 2021 the story

Jonatan Steen (som var väldigt nöjd med att nå målet före mig), jag och segraren Marcus Johansson efter Billingens långlopp 2021

Sånt här gillar jag. En chatgrupp där de trodde jag hade brutit staven. Då vet man att man inte åker fort.
Resultat Billingens långlopp 2021 finns här. Jag blev 30:e man, 6.01 min efter Marcus Johansson som vann på 1:40:04.
Andra halvan av januari och första halvan av februari är min absoluta högsäsong. Det är inte bara lektioner och kurser utan det brukar bli att allt möjligt kommer på samma gång, som konsultuppdrag, skrivjobb etc. Jag jobbar mycket, sover lite och tränar inte speciellt många pass själv utan får förlita mig på timmarna på skidorna som instruktör.
Så även detta år. Jag har tävlat med dessa förutsättningar förr. Jag har också tävlat med dessa förutsättningar och dessutom med tröga skidor flera gånger. Vanligtvis kommunicerar jag inte det utåt, men jag tycker det hör till ämnet att nämna att skidorna var minst sagt inte direkt spjut i söndags.

Claes Steimert, Johan Kanto och Samuel Hahnsson slog alla mig för första gången i Billingens långlopp
Typ samma startfält som i Craft
Men ändå. 30:e man!!! Jag kan ha missat någon, men när jag räknade så har 15 av de framför mig aldrig slagit mig på skidor. I Craft Ski Marathon för fyra veckor sedan var jag tongivande i tätklungan på sju personer och blev till slut femma, efter att kanske ha varit den som drog mest och hårdast. Eller i alla fall bland dem som drog mest och hårdast.
Nu var det med undantag från Marcus Johansson i princip samma tätklunga. Med en frånvarande Bob Impola siktade jag på pallen. Inte minst med tanke på att jag en vecka efter Craft hade varit den som höll fart i en träningstävling med Markus Jönsson och Samuel Hahnsson. De blev 7:a och 8:a i söndags.
Sjuk?
Senaste fyra veckorna har jag nästan inte kört några egna träningspass, men det har ändå känts bra när jag har åkt. Vanligtvis vet jag varför jag gör ett mindre bra resultat, men denna gång är jag förvånad. Det känns ovant.
Kanske har jag varit sjuk utan att märka det. De övriga i familjen har varit sjuka och jag har vabbat en del.
Hög nivå bland elitmotionärerna
Men det är en annan del jag också vill lyfta. Jag imponeras av hur bra elitmotionärerna har blivit. Många tränar mycket, kanske extra mycket ett pandemiår som detta. 6 min efter som jag var är ändå inte jättemycket, även om det var en hyfsat flack och snabb bana. Krång Mikael Sandgren, som också hade tröga skidor, blev 39:a. Vi är normalt sett ungefär lika bra.
Rickard Bergengren, som varit topp 100 i Vasan två år i rad, blev 70:e man. Det ska dock sägas att Rickards flytt till Skåne – i kombination med att han byggt en padelbana på slottet och anlitat en spansk padeltränare – inte påverkat skidsatsningen i optimal riktning. Inte heller hans projekt i att ta flygcert och hans talrika jakttimmar. Hur som helst superkul att Rickard är tillbaks i skidspåret! Han är saknad bland Borås skidåkare.
Bland starka insatser bland de som slog mig vill jag bland annat lyfta mina skidkompisar Simon Grenlöv och Johan Kanto. Riktigt kul! Och så fick jag äntligen stryk av en adept. När Wickström Coaching-adepten Simon Nilssons rygg gled iväg gjorde jag allt för att hänga med. Men när jag inte orkade det blev jag ändå ganska glad. Efter över ett decennium som skidcoach är det första gången en adept slår mig på ett långlopp. Glädjande!
Bra start – sedan rullgardin
Loppet då? Jo. Det var sex spår i bredd och med nummer 5 stod jag därmed i första raden. Jag fick en bra start. Lustigt nog får jag ofta det, trots att jag är osnabb. Efter bara några hundra meter tog jag ryggen på Marcus Johansson, eftersom jag misstänkte att han skulle rycka tidigt i loppet och köra solo. Det lyckades han dock inte med, troligtvis på att hans konkurrenter hade bättre surf.
Jag låg i Marcus rygg som 2:a med övriga klungan efter i knappt 4 km, sedan testade jag att byta spår i en nedförsbacke och då kom typ 5-10 pers och gled om. I följande uppförsbacke var det som att all energi rann ur mig. Konstig känsla. Några kilometer senare hade både en förstaklunga med sju personer och en andraklunga med sex personer gått iväg.
Tredjeklungan
Mikael Sandgren och jag hamnade som en duo därefter. Trist att köra i tre mil med bara en annan åkare om en 14:e-plats tänkte jag. Men det blev ju betydligt värre. Strax därefter kom en buss med typ 20 åkare.
Denna tredjeklunga höll ihop till ca 1 mil kvar då Dan Moberg drog isär den och jag hamnade till slut i bakvagnen av den på en 30:e-plats.
Det var inte bara att jag gled med och var omotiverad i tredjeklungan. Jag gav allt. Min puls var hög och jag gjorde det jag kunde. Jag rejsade hela vägen. Det var bara sista 2 km jag slog av lite på takten, eftersom jag då låg själv och började få lite ont i en hand/handled (det har gått över nu). Men det förändrade inte min placering. Kanske hade jag kunnat åka 20 s fortare, inte mer.
Bra arrangemang
Efter loppet tog jag två träningsfria dagar i rad. Inte likt mig som tränat varje dag jag varit frisk sedan maj 2019, men jag ville vara säker på att jag inte var sjuk. Dessutom har jag återigen fått känningar i min nacke som hindrade mig att köra både KM för Wickström Coaching och DM i skejt helgen 23-24 jan. Den är dock bättre idag torsdag.
Sammanfattningsvis så var detta inget höjdarlopp, men jag hoppas komma tillbaka till Vasaloppet. Bra kört alla! Det var 29 åkare som var bättre än mig i söndags. Nivån på siktet under eliten har höjts enligt mig. Arrangemanget i Skövde var toppenbra. Det var faktiskt första gången jag åkte det långloppet. Jag körde med Salomons slangbälte med Umara-sportdryck och det funkade kanon.
Data från Polar Vantage V
Sträcka: 39,57 km (5,5 varv på 7,5 km)
Tid: 1:46:19
Snittfart: 22,3 km/h
Höjdmeter upp/ner: 450/445 meter
Handledspuls, så inget relevant värde där.
Två platser kvar på skidkursen 15 feb
Det finns två platser kvar till skidkursen på måndag. Knip dem!
Hemma från Kläppen
Allt om Vasaåket
I avsnitt 152 av Lagom Kondition intervjuar vi Camilla Sandy på Vasaloppet om Vasaåket utifrån lyssnarnas frågor. Du får svaren på seedning, starttider, ändring av dag, transporter etc.
I avsnitt 151 går vi igenom banan. Jag har åkt nya startbacken från Tjärnhedens IP och jämför den med den vanliga startbacken.
Ryggont bland skidåkare
I Borås Tidning idag stod det om ryggbesvär bland skidåkare. På bild syntes de tre sjuhäringarna Hanna Falk, Victor Thorn och Maria Nordström, samt Jens Burman. Alla fyra har haft rejäla problem och om jag minns rätt har alla utom Maria opererats och haft besvär även efter det.
Utöver dessa finns bl a tradåkarna Mia Eriksson, Moa Molander Kristiansen samt långloppan Anton Karlsson som har haft rejäla problem. Anton har även haft lite besvär efter hans operation.
Sedan finns det säkert många jag glömt. Jag själv till exempel. Jag har i perioder haft ganska ont, men än så länge har det inte varit klappkass under en längre tid.
Peter Rosén som bor nära mig och åker skidor har stora ryggproblem i perioder.
Och så vidare.
Varför?
Kanske är det stakningen som spökar. Världscupåkarna stakar ju en hel del dem också. Kanske kan Staffanstaven hjälpa lite grann? Kanske blir det för mycket rullskidåkning generellt. Eller gör vi ett systemfel i Sverige? Klarar sig andra nationer bättre?
Formtoppning
Med Vasaåket högst aktuellt ger vi en syn på formtoppning i senaste avsnitten av Lagom Kondition.
Avsnitt 153 bjuder också på en gissning varför svenska tjejer presenterar bättre på internationell nivå än killarna.
Facebook
Instagram
Pod på iTunes
Pod på Spotify
Tack till senaste avsnittens sponsorer:
- Rullskidcenter.se
- Billingen Skövde
- Racefox. Koden ”Lagom2102” som ger 20% rabatt.
- Kläppen
60 km på 3 timmar – tufft långpass med Robban och Litzell
Jobbigt idag. Hestra IFs trio med Robert Malmgren, Henrik Litzell och jag körde långpass vid Hestras konstsnöspår (natursnön börjar sina nu).
Det var hyfsat snabbt i spåren då vi startade vid kl 08.00, men desto tyngre av plusgrader och alla andra åkare efter hand.
Första timmen växeldrog vi. Sedan slutade Litzell att dra och flög också av vid 1,5 h. Från 1,5 h till 2 h 15 min drog Robban typ allt. Sedan orkade jag inte mer.
Sista 45 min kunde Litzell och jag åka ihop eftersom han hade genat lite efter han flög av. Totalt blev jag ca 1 min 40 s efter Robban.
3 h med 20 km/h i snitt. 153 i snittpuls. Det var ett tag sedan jag hade över 150 i snittpuls i Vasaloppet, så det var onekligen ett riktigt tufft pass. Kul med bra sällskap.
Idag öppnar anmälan för Wickström Coaching 2021/2022
Vi är mitt inne i Vasaåket och som coach är det fantastiskt roligt att få ta del av rapporterna som adepterna lämnar i vår interna Facebook-grupp. Många gör enorma framsteg och tackar inte bara för bra träningsupplägg, utan lyfter också gemenskapen vi har i coachingen, både online och i verkligheten.
Våra drygt 200 adepter har haft ett härligt år. Idag öppnar anmälan till nästa år. Häng med du också för bättre och roligare skidträning, oavsett om du är nybörjare, siktar mot Vasaloppets elitled eller bara vill hålla dig i form utan att åka lopp.
Titta gärna på de olika filmerna som förklarar tjänsten längst ner i inlägget.
Detta får du som adept i Wickström Coaching
- Träningsprogram var fjärde vecka med olika grupper för olika lopp.
- Artiklar och bilder om träning, kost, prylar etc.
- Podcast att lyssna på inför varje ny träningsperiod.
- Instruktionsfilmer om träning, teknik, prylar, valla, inspiration m.m.
- Rabatter och förmåner från utvalda partners.
- Läger och träningsdagar till förmånliga priser exklusivt för adepter.
- En härlig känsla av ett sammanhang och vetskap om att du gör rätt i träningen!
- Intern Facebookgrupp för våra adepter för att sporra varandra, ställa frågor, hitta nya träningskompisar och dela erfarenheter.
- Möjlighet att köpa snygga tränings- och tävlingskläder till bra pris.
- Strava-grupp med adepter.
- Egen grupp för adepter i appen ErgZone med förprogrammerade SkiErg-pass som återfinns i träningsprogrammen.
- Interna lopp och utmaningar som KM (i flera grenar) och Midsommarvasan.
Så här blir du adept
- Anmäl dig här.
- När du anmält dig får du ett automatiskt mejl med länkar hur du skapar en användare för att kunna nå allt innehåll, hur du når vår Facebook-grupp, hur du betalar etc.
- Träningsprogrammen startar 5 april, men redan nu får du tillgång till alla filmer, artiklar, förmåner etc och du får komma med i gemenskapen.
- Att vara adept i Wickström Coaching kostar 799 kr per fyraveckorsperiod och du betalar vanligtvis tre perioder åt gången.
- Som öppningserbjudande får du 16 veckor till priset av 12, vilket är 2 397 kr.
- Du kan också i likhet med många andra köpa ett ”helår” direkt för 7 900 kr (ordinarie pris 9 588 kr). Då har du betalt hela vägen från 5 april 2021 till 6 mars 2022.
- Betalning sker via Klarna i webbshop, via faktura, via Swish eller via någon av friskvårdsportalerna Benify, Actiway, Wellnet eller ePassi/MinFriskvård.
- Mejla gärna erik@wickstromcoaching.com om du har några funderingar.
Rullskidpremiär
Det finns fortfarande gott om konstsnö i Borås. Ändå tackade jag märkligt nog ja till ett rullskidpass när Robban frågade.

Skidlektion med Försvarsmakten i Skidome
I veckan hade jag en skidlektion i Skidome med Försvarsmakten. I januari och februari jobbar jag mycket med kurser och lektioner, men under Vasaloppsveckan har jag en paus från det för att försöka ladda lite grann själv.
Jag får ofta frågan med några veckor kvar till Vasaloppet hur förberedelserna går. Jag vet knappt vad jag ska svara. Det är som vanligt fullt ös med jobb, barnens aktiviteter, vab, sociala grejer, hålla huset och bilarna fria från problem och så försöker jag få till träningen så gott det går.
Men under Vasaloppsveckan försöker jag ta det lugnare och sova så mycket som möjligt.
Vårhelg
Vilken helg det blev. Solsken och en massa utelek utan jacka för barnen. Ida och jag fick också fixat en del utomhus hemmavid. Onekligen vårkänsla. En utmaning att inte längta efter löpsäsongen. Det gäller att hålla den mentala skärpan i fokuset mot Vasaloppet.
Igår stakade jag 2 timmar på Hestra varav andra timmen i typ Vasaloppsfart. Idag sprang 45 min och skejtade eftermiddagen. 1,5 h med 18,7 km/h i snitt med 125 i snittpuls vittnar om flacka spår på Hestra samt snabbt före. Alltså rejält med träning denna helg. Detta pga inte så mycket träning övrigt i veckan.

Jag glömde ta bilder i helgen, så det fick bli en då jag var instruktör vid en skidkurs på Borås skidstadion nyligen.
Formen har inte varit en höjdare sedan jag underpresterade ordentligt på loppet i Skövde 6 feb. Något har varit fel, något har legat och skavt. Men jag vet inte vad. Normalt vet jag alltid varför formen eller resultaten inte är bra, så det är en ny situation för mig.
Jag tränar många pass med Robban nu och han är starkare än mig när vi kör intervaller och när vi kör Vasaloppsfart. På alla pass. Han brukar i och för sig vara bättre än mig på träning i februari, men det är som om något ligger och bromsar.
I helgen tyckte jag ändå att det vände lite grann. Pulsen var inte skyhög som den varit vid vissa pass och jag tyckte att jag kände mig hyfsat pigg. Att åka på snabb snö är ett bra tips för den som vill känna sig stark. Sedan var det såklart en liten törn när Robban lätt stakade med mig på skejtpasset då han anslöt på slutet, men det är bara att konstatera att han är i finfin form. Jag tror han kliver in topp 100 för första gången i år.
Långfärdsskridskor med stavar
Innan den ekologiska snön försvann åkte Robert Malmgren och jag ett varv runt Viaredssjön.
Någon hade plogat hela vägen. Kul tur på ca 16 km som jag länge velat göra. Se film ovan när jag drog på lite grann.
Intervju med Marit Bjørgen

Steira, Björgen, Johaug i slottssprinten i Stockholm där jag gick runt med en kamera för hundra år sedan.
Jag jobbar en del med Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi. Med anledning av att Marit Bjørgen, världens främsta vinterolympier, ska åka Vasaloppet i år intervjuade Teemu Virtanen och jag henne igår.
Teemu stod för tekniken, som strulade rejält. Det blev en timme försenat och jag föreslog att skjuta på intervjun till dagen efter eftersom jag var tvungen ta hand om barnen en viss tid. Men Teemu kunde inte dagen efter. Så det slutade med att jag fick runda av någon minut tidigare. Jag får väl se det som en merit att kanske varit den enda som självmant gått ifrån en intervju med Marit Bjørgen.
Trevlig kvinna hur som helst. Lyssna gärna när podcasten kommer ut. Gissar att det blir idag eller i morgon. Hon pratar bl a om hur hon tränat sedan hon slutade åka världscup, om hennes 4*4 min-intervaller tidigt i karriären och om hennes chanser i Vasaloppet.