Quantcast
Channel: Träning – Erik Wickström – Konditionskonnässör
Viewing all 3754 articles
Browse latest View live

Martin Holmstrand-dag

$
0
0
Martin Holmstrand håller i den svenska långloppscupen Bjørn Dählie Ski Challenge. Han har också agenturen för +Watt. Och håller i loppen AXA Ski Marathon och Vildmarksleden. Bland annat.

Martin Holmstrand håller i den svenska långloppscupen Bjørn Dählie Ski Challenge. Han har också agenturen för +Watt. Och håller i loppen AXA Ski Marathon och Vildmarksloppet. Bland annat.

Skönt med lite skog på tomten så man kan elda. Och tur att ha med sig Robban, som är brandman.

Skönt med lite skog på tomten så man kan elda. Och tur att ha med sig Robban, som är brandman. Foto: Erik Thiberg.

Sedan några veckor tillbaka är jag återigen pappaledig en heldag i veckan. I januari gick det inte riktigt. Jag har lite svårt att vika en speciell dag, t ex måndag eller fredag, utan det får bli den dag som funkar bäst totalt sett. Denna vecka blev det torsdag och det var en riktig fullträff.

Strålande solsken (som vanligt i Borås) och natursnö. Robert Malmgren och Erik Thiberg kom vid 9-tiden med sina respektive två barn, så vi var ett fint gäng på tre pappor och sex barn i åldrar upp till 4 år. Det blev bl a bob-åkning (på den som jag vann i Vasaloppet 2014) och grillning till tidig eftermiddag.

Det blev en del jobbsamtal för Martin Holmstrand, här i vårt kök

Det blev en del jobbsamtal för Martin Holmstrand, här i vårt kök

Långhäng
Martin Holmstrand, förmodligen den elitledsåkare med flest företag, hade tidigare aviserat att han skulle hänga lite i våra trakten i veckan. Jag bjöd in honom för att dricka perkulatorbryggt kaffe samt spana in vallatemplet och atletklubben.

Martin, som blev 43:a i Vasan i år, kom innan kl 11 och det hela slutade med att han stannade i hela 7,5 timmar. Det var riktigt trevligt. Vi hade väldigt mycket att prata om och vi tänker likadant i många frågor kring skidåkning och företagande. Kul! Tidigare har vi bara pratats vid kort vid ett gäng tillfällen.

+Watt har många produkter. Dessa ska jag testa.

+Watt har många produkter. Dessa ska jag testa.

Det blev såklart lite fragmenterade samtal eftersom det var gott om barn. Men Martin hängde med på det mesta. Han hade dock ingen aktiv roll vid pottbesöken. På eftermiddagen tittade även Anna Wing förbi med sina två barn. Det blev många fikor den dagen.

Efter att jag hade lagat köttfärssås på kött från svärfars kor som vi åt till middag nöjde sig Martin, en bit efter klockan sex på kvällen.

Erik Thiberg och Robert Malmgren

Erik Thiberg och Robert Malmgren



Klubbmästare i Hestra IF

$
0
0

Familjevänligt och mycket nostalgi idag. Fler bilder och the story kommer senare.  

   


Orienterarsjukan i Borås Tidning

$
0
0
Min bok Längdskidåkning för dig till höger, en TT-nyhet utan källhänvisning till vänster. Lustigt nog blev två av deras meningar exakt samma som i min bok.

Min bok Längdskidåkning för dig till höger, en TT-nyhet utan källhänvisning till vänster. Lustigt nog blev två av deras meningar exakt samma som i min bok. För övrigt hade jag nog nöjt mig med att nämna att man bör äta extra mycket kolhydrater under lördagen om jag skrivit det idag. Och desto lägre intensitet man åker med, desto mindre blir kolhydratbehovet (fett primärt bränsle vid låg intensitet). Jag själv hade inte tänkt att kolhydratladda inför 24-timmars, eftersom pulsen då är en bra bit från max.

Jag hade mycket Borås Tidning att läsa ikapp efter att varit borta Vasaloppsveckan. Det tog en stund att ta igen. Men nu är jag i fas. Två grejer jag läst kommer här.

  • I en TT-nyhet om Vasaloppsuppladdning hade de knyckt två meningar från min skidbok. Exakt på orden. Utan källhänvisning. Det är inget jag är arg för och jag kommer nog inte ens nämna det för TT. Känns mest bara kul för boken!
  • En gång i veckan har BT en sida om nyheter från tidningen för 50 år sedan. Det är alltid intressant. Och gällande luriga dödsfall inom orienteringen blir man aldrig klok. Orienterarsjukan, gulsot, krav på heltäckande klädsel (infördes första gången 1962), plötsligt död, träning trots sjukdom, TWAR? Är TWAR överdiagnostiserat? Bland skidåkare? Jag anlitade några läkare att skriva en artikel om TWAR i Vasalöparen hösten 2013, men eftersom jag inte skrev texten själv kan jag inte lägga upp den här. Däremot finns det ett P3 Dokumäntäravsnitt med namn Orienteringsdöden här. En av personerna i programmet är medförfattare till artikeln i Vasalöparen.
Orienterarsjukan gulsot

Orienterarsjukan gulsot

 


Natursnö i Borås

$
0
0
Rosseredsmossen på Ymers 10 km-spår. Här finns även avtagsvägen till 15 km-spåret, som dock ej var uppkört.

Råsseredsmossen på Ymers 10 km-spår. Här finns även avtagsvägen till 15 km-spåret, som dock ej var uppkört.

Madshus Nanosonic Intelligrip

Madshus Nanosonic Intelligrip

Vissa vintrar åker jag inte ett enda skidpass på natursnö i Borås. Därför var jag smått euforisk när jag kunde göra vid ett par tillfällen i förra veckan. Först Hestras elljusspår på 2,5 km med Jonas Colting (mycket nostalgi, där har jag tränat mycket i min ungdom), sedan några dagar senare Ymers 10 km-spår. Som spår som användes vid Ymerloppet 2010, där jag vann. En av mina tre långloppssegrar, de andra två är Stråkenloppet 2012 och Engelbrektsloppet 2014.

I lördags förlustade sig Ida genom att se Thorsten Flinck i Doktor Glas på Storan i Göteborg. Tydligen var det en bra föreställning. För mig är Thorsten Flinck fortfarande ganska mycket killen som ligger i en tunna på B&W:s parkering i Nile City, för den som minns. När Ida var i Göteborg drog barnen, jag och min mor upp till skidstadion och letade oss ut på natursnön på ängarna med Maj i Charioten och Astrid på skidor. Och med fika i packningen. Soligt och ljuvligt!

  • För övrigt 1: Skidsäsongen är inte slut, men jag vill ändå tipsa om en löptävling med start och mål där jag spelade fotboll och pingis som liten. Jag har sprungit Sjömarksloppet två gånger tidigare, 2012 och 2015. 3:a båda gångerna. I år går det trevliga 10 km-loppet söndagen 15 maj.
  • För övrigt 2: Jag har ju glömt bort att länka till det sista avsnittet av programmet Hårdträning inför Vasaloppet. Det finns här. Denna gång är inte jag med så mycket som i tidigare avsnitt.
Ymer milspår

Ymer milspår


Hestra IF:s KM 6 km klassiskt 2016 the story

$
0
0
Elin Lilja sopade hem en bronspeng i D21. Jag gav en lektion till hon och hennes sambo Jonas Colting för några år sedan.

Alltid pigg och glad. Elin Lilja sopade hem en bronspeng i D21. Jag gav en lektion till Elin och hennes sambo Jonas Colting för några år sedan.

Individuell start är fint

Individuell start är fint. Till höger är det Johan Söderberg som studerar startlistan. Min tävlingsdress är den samma som jag hade när jag tillsammans med Dan Sundström och Martin Ewaldsson vann stafetten i H17-20 vid GM i Dals Rostock 2002.

Ulf Wickström, min far

Ulf Wickström, min far, var på plats

Jag tävlar för Ulricehamns IF eftersom det stöttar mig väldigt bra i långloppen. Men är även medlem i boråsklubbarna Hestra IF och Borås SK. Jag tävlade för Hestra från ungdomen t o m junioråren, så det kändes kul att köra KM i år.

Det är alltid trevlig stämning vid Hestrastugan och nostalgiskt för mig. Att träffa samma personer som förr, både ledare och de som jag tränade och tävlade med som ungdom.

Vi åkte upp hela familjen och medan Maj låg i Charioten åkte Astrid skidor. Det var inte meningen att hon skulle tävla och det inte fanns någon klass för henne, men efter att hon åkt ett tag sade hon att hon också ville tävla så det blev en nummerlapp till henne med.

Kul att träffa bröderna Christian och Rickard Holmqvist igen, som främst är orienterare. Christian åkte JSM-stafetten i Ljusdal tillsammans med mig och Dan Sundström 2002. Jag körde första sträckan och var typ sist ut från startrakan. Men några dagar tidigare hade jag nått mitt stora juniormål med 1 sekund, 10:a på 30 km klassisk med individuell start. Mitt bästa resultat på JSM.

Kul att träffa bröderna Christian och Rickard Holmqvist igen, som främst är orienterare. Christian åkte JSM-stafetten i Ljusdal tillsammans med mig och Dan Sundström 2002. Jag körde första sträckan och var typ sist ut från startrakan. På den tiden var jag riktigt osnabb. Men några dagar tidigare hade jag nått mitt stora juniormål med 1 sekund, 10:a på 30 km klassisk med individuell start. Mitt bästa resultat på JSM.

Fick upp flåset
H21 åkte 6 km på konstsnöspåret med individuell start. Jag tyckte det kändes helt OK med tanke på att det bara var en vecka efter Vasaloppet. Hade det inte varit för KM hade jag nog inte höjt pulsen en enda gång förra veckan, men när väl jag gett mig ut tyckte jag att jag kunde pressa mig hyfsat i stakningen på den flacka banan. Som glidvalla hade jag LF6.

Satte på klockan lite innan och så här såg siffrorna ut:

Tid: 16.45 min
Längd: 6.15 km
Snittfart: 22.0 km/h
Totalstigning: 90 meter
Snittpuls: 162, 86 % (84 % första halvan, 88 % andra halvan)
Maxpuls: 176, 94 %

Fikasugen efter målgång

Fikasugen efter målgång

Resultat KM Hestra IF skidor klassiskt 2016

Resultat KM Hestra IF skidor klassiskt 2016

Resultat KM Hestra IF skidor klassiskt 2016

Resultat KM Hestra IF skidor klassiskt 2016


E-kurs i längdskidåkning på Sport Without Limits

$
0
0

Den ca 2 timmar långa DVD från min bok Längdskidåkning för dig finns sedan en tid som e-kurs hos Sport Without Limits, där bland andra även boxaren Mikaela Laurén, artisten Micke Syd Andersson och Daniel Tynell har kursen. Känns kul att de kontaktade mig och ville ha med DVD:n som kurs. Bra alternativ för den som t ex inte har DVD eller bara vill ha filmerna och inte boken.

Se texten om kursen nedan. Kanske gör jag separata kurser på Sport Without Limits framöver inom olika områden.

Skidåkning på glaciären i Ramsau. Foto: Johannes Glans (behövs ej anges)

Skidåkning på glaciären i Ramsau. Foto: Johannes Glans.

Längdskidåkning för dig är den perfekta kursen för dig som vill förbättra dig som skidåkare på alla fronter. Du kommer få en guide genom flera skilda områden kring längdskidåkning och många tips som du förmodligen inte hört från andra håll.

Genom att gå den här kursen kommer du säkerligen kunna förbättra dig som skidåkare, träna smartare, ha roligare och sänka din Vasaloppstid. 

Låt dig också inspireras av de fantastiska vyerna i de österrikiska Alperna, där störta delen av kursen är inspelad. Exempelvis är teknikfilmerna på skidor från glaciären i Ramsau, skidgången från störtloppsbacken i Schladming och rullskidåkningen från dalen däremellan.

Rullskidåkning i Pichl-backen i Ramsau (2). Foto: Johannes Glans (behövs ej anges).

Rullskidåkning i Pichl-backen i Ramsau. Foto: Johannes Glans.

Så här ser kapitlindelningen ut för filmerna i kursen:

  • Intro
  • Skidteknik
    • Skidteknik/Intro
    • Växel 1 ‐ Saxning
    • Växel 2 ­‐ Diagonalåkning
    • Växel 3 ­‐ Stakning med frånskjut
    • Växel 4 ­‐ Stakning
    • Växel 5 ­‐ Fartställning
    • Teknikövningar och skidstyrka
  • Skidutrustning
    • Skidor, skidskor och stavar
    • Kläder
    • Personlig utrustning
    • Tävlingsutrustning
  •  Rullskidsåkning
    • Teknik och träning
    • Utrustning
  • Skidgång i Schladmings störtloppsbacke. Foto: Johannes Glans (behövs ej anges)

    Skidgång i Schladmings störtloppsbacke. Foto: Johannes Glans.

    Skidgång

    • Skidgång/Intro
    • Utrustning
    • Teknik
  • Stakmaskin
    • Teknik och styrkeövningar
    • 500 meter på tid
  • Konditionstester
    • Mjölksyratröskeln
    • Syreupptagningsförmåga
    • Analys
  • Skidverkstad
    • Byta truga
    • Vässa rullskidsspetsar
    • Kapa stavar
  • Att köpa skidor
    • Om spann
    • Spannbräda
    • Eiker spannmätare
  • Vallning i vallatemplet. Foto: Johannes Glans/Längdskidåkning för dig.

    Vallning i vallatemplet. Foto: Johannes Glans.

    Vallning

    • Tillbehör
    • Röra rent fästzonen
    • Lägga på burkvalla
    • Lägga på klister
    • Lägga på paraffin
    • Lägga på pulver
    • Rillning
  • Outro

För fler tips och mer ingående resonemang kring träning finns boken Längdskidåkning för dig att köpa på www.skidboken.se


6 h på natursnö i Ulricehamn

$
0
0
Energi och Staffanstaven. Två bra grejer för riktigt långa pass.

Energi och Staffanstaven. Två bra grejer för riktigt långa pass.

Energiintaget under 6 timmar: 3 liter sportdryck med och utan koffein från Skip(tog med mig extra termosar), 3 bars från Skip, 1 gel från Skip, ett par nävar cashewnötter och en dubbelmacka med smör och ost.

Energiintaget under 6 timmar: 3 liter sportdryck med och utan koffein från Skip(tog med mig extra termosar), 3 bars från Skip, 1 gel från Skip, ett par nävar cashewnötter och en dubbelmacka med smör och ost.

Min plan före Vasaloppet var att köra två pass på 6 timmar innan 24-timmars 31 mars-1 april. Nu är det första avklarat.

Det var en smått overklig upplevelse att åka i Ulricehamn i måndags. Det gick åka på konstsnöspåret, på golfbanan, på gröna milen, på banvallen. OCH PÅ SVARTVITA TÄVLINGSSPÅRET PÅ 15 KM! Dock var inte hela 15 km-spåret uppkört. Totalt typ 4 mil spår.

När jag gick på skidgymnasiet i Ulricehamn 1999-2001 sprang vi mycket på det kraftigt kuperade 15 km-spåret och tillhörande ”JSM-milen”, med bland annat löpintervaller i backen ”Väggen” som återkommande inslag i träningen. Med bland andra Jochen Gustafsson, Henrik Alm (då Karlsson), Daniel Enesten och Linus Davidsson, alla jämnåriga med mig. Men jag har aldrig åkt skidor på spåret förrän nu. Det var nostalgiskt, ljuvligt och hårt. Den banan stakar han inte ostraffat. Det kändes rejält i överkroppen ett par gånger.

Första 2 timmar gick det ganska bekvämt i 17 km/h tack vare snällt före, men eftersom temperaturen gick från 1 till 7 plusgrader blev det till slut enormt trögt i den blöta natursnön. 13.1 km/h i snitt sista milen. Det blev i alla fall ett Vasalopp på 6 timmar. 67 procent av maxpuls i snitt.

Jag tyckte jag kände mig stark passet igenom och det gick även bra mentalt. Jag tycker mina 4 h-pass givit fin effekt både fysiskt och mentalt. Och jag är inte lika trött efter dessa långpass nu heller.

Lassalyckan i Ulricehamn

Lassalyckan i Ulricehamn

Puls- och höjdkruva. Pulsen gick successivt upp, vilket den ofta gör för mig vid lugna pass på flera timmar. Vid hårda pass på flera timmar tenderar den att gå ner lite grann. Det är sällan jag har högra snittpuls andra halvan av Vasaloppet jämfört med första halvan.

Puls- och höjdkruva. Pulsen gick successivt upp, vilket den ofta gör för mig vid lugna pass på flera timmar. Vid hårda pass på flera timmar tenderar den att gå ner lite grann. Det är sällan jag har högre snittpuls andra halvan av Vasaloppet jämfört med första halvan.

Hasighetskurva. Det syns att farten blir lägre andra halvan.

Hasighetskurva. Det syns att farten blir lägre andra halvan.


Stående paddling och skidåkning

$
0
0

Jag blev intervjuad av en sida om stående paddling efter Vasaloppet, sup360.se. Så här stod det där:

Fem snabba med Erik Wickström: “Kombinationen av styrke- och konditionsträning i SUP är svårslagen”

Intervju med Erik Wickström, konditionsidrottare (blogg: dinkondition.se) med meriter som bland annat en 25:e placering i Vasaloppet 2014 (33 s efter segraren).startsupsm
1. Först och främst: Grattis till en imponerande 60:e plats i Vasaloppet 2016. Hur ser du på längdskidåkning och SUP paddling. Vad har dessa sporter gemensamt?
– Tack! Inom både stående paddling och längdskidåkning krävs bland annat kondition, bålstyrka och balans. Dessa bitar är gemensamt för många konditionsidrotter, men stakrörelsen och paddelrörelsen är väldigt lika. Därför gillar jag SUP bättre än exempelvis kajak som träning för skidåkare. Jag får också upp pulsen mycket lättare genom stående paddling jämfört med kajak. En annan fördel är att man står ungefär som man gör i ett skidspår.

2.  Hur ser du på träning med SUP?
– Kombinationen av styrke- och konditionsträning man får genom stående paddling är svårslagen. Och så är naturupplevelsen många gånger mysigare än exempelvis rullskidåkning.

3. Vi såg dig prestera bra i SUP-SM sommaren 2015 trots relativt kort erfarenhet från denna paddlingsform. Vad är ditt intryck av SUP-SM?
– SUP-SM var en liten tillställning där jag blev 7:a på 10 km. Familjär stämning och kul event. Hoppas sporten växer och att fler motionärer hittar till tävlingarna.

4. Ställer du upp i SUP-SM i år?
– Jag får se om det blir några SUP-tävlingar i år. Jag är borta många helger vintertid, så jag kanske nöjer med att enbart träna på vattnet i sommar.

5.  Hur tidseffektiviserar man sin träning? Exempelvis vid träning för att genomföra någon av grenarna inom Svenska Klassikern. Rekommenderar du regelbundna intervallpass för medelmotionären?
– För mig är stående paddling en utmärkt träningsform när vi bor i vår stuga på sommaren, eftersom vi har sjötomt. Ställtiden blir minimal. Annars är ju faktiskt inte SUP optimalt ur just den aspekten. Då förespråkar jag hellre löpning och olika inomhusträningsformer, som roddmaskin, stakmaskin och ergometercykel. Det är effektiv och mätbar träning. Det är svårt att ge generella träningstips, men om du exempelvis tränar 1-4 pass i veckan och har gjort så i ett par månader så bör minst vartannat pass vara en typ av intervallpass. Oavsett om målet är att bara må bra eller att slå personbästa i något lopp.
sm2016
Erik Wickström i gult intill vinnaren Magnus Lindstedt och Axel Bergsten. foto: dinkondition.se



Oskar Käck i Runners World

$
0
0
En av sidorna i artikeln om Oskar Käck i det aktuella numret av Runners World.

En av sidorna i artikeln om Oskar Käck i det aktuella numret av Runners World.

När jag åkte på skidtävlingar i Västergötland från H11-12 till H19-20 var de första året några namn som ofta var i toppen: Linus Davidsson, Tvärreds IF, Patrik Jönsson, Tranemo IF, Simon Wass, Mullsjö SOK och Oskar Käck, IFK Skövde, var nog de vassaste. Linus och Simon framförallt. Jag låg ofta i mitten av resultatlistorna.

Jag minns inte exakt när Oskar Käck slutade tävla på skidor för att istället så småningom springa sig till titeln nordisk mästare på 10 000 m, men kanske var det i 15-16-årsåldern. När vi åkte på Kalle Anka Cup i Rättvik en gång så berättade han för mig att han lagt en ”Ettöring” (en smällare) i näsan och tänt på. Jag tänker på det ibland. Fortfarande. Och vet fortfarande inte om det är sant. Ett mysterium.

En gång sedan ungdomsskidtiden har jag träffat Oskar. Det var på uppvärmningen inför terräng-SM i Tantolunden i Stockholm 2009. Vi hann bara byta några få ord och jag glömde fråga om Ettöringen. Gåtan är fortfarande olöst. Är det verkligen sant att han lade en smällare i näsan?


Sista långa morgonfysen innan 24-timmars

Ingen träning i helgen

$
0
0
Riktigt trevlig förmiddag vid Hestrastugan med Rickard Bergengren

Riktigt trevlig förmiddag vid Hestrastugan med Rickard Bergengren

Så har jag gjort mitt sista långa pass inför 24-timmars i Vålådalen om två veckor. För att få terrängen mer lik löparbanan i Vålådalen valde jag att köra på Hestrastugan istället för Borås skidstadion. Det är flackare på Hestrastugan. Dessutom skippade vi backen längst bort på spåret, så totalstigningen blev knappt 100 meter för mil, bara aningen mer än Vasaloppet. Spåret blev 850 meter och genom att hela tiden byta håll kan man säga att ett varv var 1,7 km.

Ultraryggsäcken och ultrapåsen. Mycket ultra igår. Jag fokuserade också på "ultrabackar", alltså att ta det superlugnt uppför. Det har jag märkt att ultralöparna gör. Mycket ultrasnack igår.

Ultraryggsäcken och ultrapåsen. Mycket ultra igår. Jag fokuserade också på ”ultrabackar”, alltså att ta det superlugnt uppför. Det har jag märkt att ultralöparna gör.

Jag ville köra 6 timmar och för att få lite sällskap frågade jag om Rickard Bergengren, ”Salmings best payed athlete”, ville hänga med på delar av turen. Han jobbar ändå inte på fredagar. Rickard joinade när jag hade åkt 47 min effektiv tid, så även om han vilade ett halvvarv några gånger så blev det ett rejält pass på 85 km för Rickard.

Gick bra igen
Precis som tidigare långpass tyckte jag det gick väldigt bra både fysiskt och psykisk. Och det bygger ett häftigt självförtroende att köra sådana här pass. Fyra 4 h och två 6 h har det blivit i vinter. Det får räcka.

Det var trevligt att åka med Rickard och jag kände mig stark. Temperaturen steg från nollgradigt till ca 7 plusgrader, vilket gjorde att föret ändrade sig ganska radikalt. Första tre milen gick lätt med ett snitt på över 19 km/h. Någon mil t o m över 20 km/h i snitt. Men sedan tog solen och värmen över och det gick riktigt tungt. Långsammaste milen snittade jag 15.5 km/h, men sedan blev det återigen mer skugga och då kunde jag kliva över 16 km/h på splittarna igen.

Åkte några mil på ett par DP. Kul med nya skidmärken.

Åkte några mil på ett par DP. Kul med nya skidmärken.

Totalt blev det 106 km, 6 timmar och 17.7 km/h i snitt. Det var en del kämpa sista två timmarna och pulsen steg successivt, säkert till viss del pga av värmen. 3 liter sportdryck var nog för lite, annars kändes vätska- och enerigintaget bra. Det här pillade jag i mig:

  • 3 liter sportdryck från Skip, med och utan koffein
  • 3 bars från Skip
  • 2 geler från Skip
  • En dubbelmacka med ost
  • Ett par stora nävar cashewnötter

Ända sedan mitten av februari har jag tränat väldigt mycket mer än normalt. Veckan efter Vasan blev det 4 timmar, men annars många veckor på 9-12 timmar. Denna vecka blir det en bit över 12 timmar. Två pass på 6 timmar + 15 min lugn skejt med Maj i bärstol på ryggen och 30 min lugn löpning med båda barnen i Charioten. Nu blir det lugna veckor till 24-timmars.

Idag lördag och i morgon söndag vilar jag helt. Kanske även måndag. Jag är väldigt noga med återhämtningen efter sådana här pass, särskilt denna gång då medelpulsen var ganska hög, 71 %. Jag måste också slå ett slag för återhämtningsrådgivaren på min klocka Polar V800 (finns motsvarande på andra klockor). Jag avfärdade den först som en ”TV-shops-funktion”, men jag tycker faktiskt den stämmer ganska bra.

Nu ska vi åka till badhuset i Ulricehamn. Jag tänkte försöka imponera på barnen med en volt från trampolinen, eventuellt även ett försök till volt med dyk. Lär bli magplask.

6 h-pass Hestrastugan data

6 h-pass Hestrastugan data

5 km-splittar

5 km-splittar

Tydligen pulsdrift. Antagligen främst pga vätsketapp, men även eftersom jag tog i mer när det blev så trögt i snön.

Tydlig pulsdrift. Antagligen främst pga vätsketapp, men även eftersom jag tog i mer när det blev så trögt i snön. Och för att jag spurtade lite med en timme kvar för att komma under 5 timmar på ”Vasaloppet”. Det blev 4.59.42.

Hastighetsgraf

Hastighetsgraf


Personlig träning –”Det roligaste träningsåret i mitt liv”

$
0
0

Nu finns det ett par lediga platser för personlig träning. Ta chansen och hoppa på redan nu!

Jag har åtta i taget som jag skriver personliga träningsprogram åt med kontinuerlig uppföljning (Alternativ 2 i fliken Personlig träning). Fler vill jag inte ha, för jag vill känna alla och göra ett riktigt bra jobb med helt individanpassade program (jag har inga ”standardprogram”). De jag coachar blir också nästan alltid väldigt mycket bättre. Ett exempel på en adept som gjort större framsteg än normalt är Jockum som jag skrivit om tidigare, han har hittills förbättrat sig 3,5 timme till tiden 5 timmar och 0 minuter i Vasaloppet/Öppet Spår de två år jag coachat honom.

Claes Tamm, som förbättrade sin Vasaloppstid med 2,5 timme under det året jag coachade honom ("personligt rekord" för mig i coachning, det brukar bli mycket men inte så mycket). Igår körde Claes ett varv för mycket, men var glad ändå.

Claes Tamm, som förbättrade sin Vasaloppstid med 2,5 timme under det året jag coachade honom. Här efter AXA Ski Marathon i vintras.

Stora framsteg
En annan som gjorde ganska stora framsteg efter ett års coaching gick från en placering runt 6000 förra året till runt 4200 i år. Generellt blir det ganska stora framsteg och en intressant aspekt är att jag många gånger inte ökar deras träningsmängd, ibland även minskar.

Jag har inte full koll på hur man blir så bra som möjligt om man tränar 800 timmar om året och vilar mellan passen. Den kompetensen har andra. Men när det kommer till att träna 150-500 timmar om året – och samtidigt ha jobb, samt eventuellt även familj och hus – så vågar jag säga att jag riktigt vass. Mina adepter har främst Vasaloppet som mål, men jag har även coachat/coachar personer där målsättningen är triathlon, löpning, en viss sub-tid på Vätternrundan eller triathlon.

De flesta fortsätter
Mina adepter är nästan alltid väldigt nöjda och det är mer vanligt att de fortsätter mer än ett år än att de inte gör det. Men vissa ser träningen mot Vasaloppet som ett projekt på ett år och det finns också andra anledningar till att vissa väljer att sluta efter just Vasaloppet. Därför finns det ett par lediga platser nu. Jag får ofta en del förfrågningar precis efter skidsäsongen, så ta chansen redan nu.

Förutom att det är bra för prestationen så kan du se fram emot ett roligt år. Eller som Niklas Lundmark sade förra veckan efter ett år av coachning, där han förbättrade sig från 2836:a i Vasaloppet 2015 till 2035:a i år: ”Det roligaste träningsåret i mitt liv!”

Vill du inte ha uppföljning varje månad finns ett en annan variant av coachning, Alternativ 1 i fliken Personlig träning.

(Observera att de jag nämnt med namn i inlägget har givit mig tillåtelse till det.)


Äntligen medalj – med mindre träning

$
0
0

När jag ändå är igång och ohämmat skriver om hur bra det är med personlig träning (se förra inlägget här) så fick jag tillåtelse av min finske adept Magnus Hindström att lägga upp ett trevlig mejl han skrev efter Vasaloppet i år. I sitt 6:e Vasalopp tog han äntligen medaljen (segrartiden + 50 %) och slog personbästa i både tid och placering (2526:a på 5:49). Kände extra roligt eftersom han tränat seriöst i många år (det är lättare med en otränad). Det vi gjorde var att träna mindre och mer effektivt.

Hej Erik,

och tack, det blev medalj till slut :) Jag är ännu lite chockad över hur bra det sist och slutligen gick. […] Det blev medalj med 22min marginal!! Känns stort! Är dessutom säker på att jag skulle ha kapat 15-20min och över 500 placeringar med bra skidor. Nu blev det katt och råtta lek, omkörd nedför och sen stakade och diagonalade jag ifatt samma gäng på platten och uppför. Hade i princip samma placering från start till mål. Var stark hela vägen trots att stakningen var mycket tyngre för mig än för de andra som hade glid.

Kände mig väldigt självsäker och stark i starten då jag haft en riktigt bra träningssäsong! […] Humöret steg igen i Oxberg då jag hörde att eliten inte hade kommit i mål.

Summa summarum är jag ändå sjukt nöjd! Fem år har jag tränat med endast VL-medaljen som målsättning!!

Det är nog de långa tuffa rullskidspassen som varit nyckeln till framgång, jag har ju dessutom tränat mindre än tidigare (men helt klart bättre!). Jag tror inte att detta hade lyckats utan din hjälp, så TACK! :)

Tror jag fortsätter med samma upplägg ett år till och ser vart det leder! Får dock lägga in mera löpning om jag ska klara UltraVasan i augusti :)

Hälsningar,
Magnus


Fortfarande vinter i Borås

$
0
0
Borås skidstadion 22 mars 2016

Borås skidstadion 22 mars 2016

24h-kläderna på idag. Andra hårda passet sedan Vasaloppet. 3 st 10 min-intervaller stakning med 2 min vila. Första intervaller med skejtstavar, intressant att prova. Inte helt övertygad än, kommer experimentera mer med stavlängd

24h-kläderna på idag. Andra hårda passet sedan Vasaloppet. 3 st 10 min-intervaller stakning med 2 min vila. Första intervallen med skejtstavar, intressant att prova. Inte helt övertygad än, kommer experimentera mer med stavlängd på rullskidor i vår. På 24-timmars blir 157 cm långa stavar (jag är 187 cm).

Det har varit många härliga dagar i Borås på sistone. Någon minusgrad på natten och 5-10 plusgrader och sol på dagen. Jag hade en lugn och behaglig helg med familjen och det var lite ovant att inte träna eller tävla varken lördag och söndag. Det blev utelek och småfix utanför och i huset. Och både vallatemplet och atletklubben är nu välstädade.

På lördagskvällen kom Karl Olsson på besök och sov över. Kalle och jag delade rum på universitetet i Fairbanks i Alaska mitt andra år av fyra, i den legendariska lägenheten SAC102 på campus. Vi har inte setts på över 10 år så det var ett mycket kärt återseende och jag rotade fram mina fotoalbum från 2002-2004. Mycket nostalgi och väldigt roligt att träffas.

Kalle är bra på skjuta på grejer och har ett gäng SM-guld, samt några bra resultat från världscupen. Den här gången skulle han skjuta SM i luftgevär och även ställa ut lite prylar från sin webshop med skyttetillbehör.

Jag och Karl Olsson

Jag och Karl Olsson


Ingen kvargkille

$
0
0
Ida hade av mycket oklar anledning köpt hem kvarg. Den burken lär inte göra comeback i vårt kylskåp på länge.

Ida hade av mycket oklar anledning köpt hem kvarg. Den burken lär inte göra comeback i vårt kylskåp på länge.

Så har jag för första gången testat kvarg. Denna proteinrika och fettsnåla produkt som numer inte bara är populär bland skrotlyftare, utan sedan en ganska lång tid tillbaka även letat sig in i konditionsidrottskretsar.

Jag är en storkonsument av mejeriprodukter, man måste ju bejaka sitt förflutna (jag har skrivit en licentiatavhandling och publicerat två vetenskapliga artiklar om celler i komjölk). Men inte av kvarg, utan av filmjölk, turkisk yoghurt, smör och ost. Kvarg hade en högst obehaglig smak och konsistens. Inte ens honung från svärmors bin och en näve cashewnötter kunde rädda situationen. Det lär dröja tills jag skopar in nästa sked med kvarg.



Bra gensvar

$
0
0

I måndags gjorde jag två blogginlägg och ett Facebook-inlägg om personlig träning, eftersom jag hade några lediga platser. Det blev ett bra gensvar och på bara två dagar hörde 6-7 taggade skidåkare av sig, både för program med kontinuerlig uppföljning och för program med bara en uppföljning.

Jag har max åtta stycken som jag hjälper med kontinuerlig uppföljning och om jag räknat rätt så är det fullt nu med nya och tidigare adepter. Så är du sugen får jag tyvärr be dig att vänta. Det är viktigt för mig att inte ha för många. Däremot är fler välkomna för träningsprogram med bara en uppföljning.


24h-möte

$
0
0
"Möte" inför 24-timmars i vårt kök med Martin Josefsson, mor Lena Lindberg och Tobias Magnusson. Om du förresten av någon anledningen skulle behöva isolering säljer han det här och om jobbet behövs göras klickar du här.

”Möte” inför 24-timmars i vårt kök med Martin Josefsson, mor Lena Lindberg och Tobias Magnusson. Om du förresten av någon anledningen skulle behöva isolering säljer Tobias det här och om även jobbet behövs göras klickar du här.

Det är en hel del att fixa inför världsrekordförsöket i 24 timmars-skidåkning, både för min egen åkning och för själva eventet. Mycket telefonsamtal och mejl om det mesta.

Igår hade jag lite ”möte” med två av mina bästa kompisar, Martin Josefsson och Tobias Magnusson, samt min mor Lena Lindberg, vilka alla tre kommer att hjälpa mig i Vålådalen. Det är jag såklart väldigt tacksam för.

Återkommer med mer detaljer kring 24-timmars senare.


433 km skejt/stakning på 24 timmar

$
0
0

Så här såg det ut när Teemu Virtanen satte det nuvarande rekordet i 24-timmars-skidåkning. 433 km skejt/stakning i Finland: https://www.youtube.com/watch?v=5P-L-rbktOw

18,0 km/h i snitt inklusive pauser. Det är styvt.

Erik Wickström och Teemu Virtanen

Erik Wickström och Teemu Virtanen


Trandans nästa

402 km inofficiellt stakrekord

$
0
0

Det blev en trevlig familjeutflykt till Hornborgarsjön med alla dess tranor igår! 5200 var på plats.

Texten nedan gick igår att läsa på bl a langd.se.

Erik Wickström inför 24 h. Foto: Tomas Eriksson, Studio bildbolaget.

Erik Wickström inför 24 h. Foto: Tomas Eriksson, Studio bildbolaget.

Wickström redo för 24-timmars

31 mars till 1 april ska boråsaren Erik Wickström tillsammans finländaren Teemu Virtanen och ryssen Denis Kabanen försöka slå världsrekordet i 24-timmars-skidåkning.
–Ångesten är ganska påtaglig nu, säger Erik och skrattar.

Erik Wickström inför 24 h. Foto: Tomas Eriksson, Studio bildbolaget.

Här traddas det. Men om allt går bra blir det bara stakning på torsdag.

Eventet är en del av Årefjällsloppet och åkarna kommer att snurra runt på Vålådalens löparbana som mäter 400 meter. Eventuellt kan spåret förlängas till 500 meter.

– Spårprepareringen kommer vara avgörande, säger Erik. Om det exempelvis kräksnöar, ösregnar eller är extremt varmt kommer det att bli helt omöjligt. För att skapa bättre förutsättningar kommer vi eventuellt att vattna spåret vid minusgrader och salta spåret vid plusgrader. Förmodligen kommer vi ha 2-4 spår att växla mellan, men vi måste hålla oss till ett och samma spår några timmar åt gången för att det inte ska bli för svårt för varvräknarna att hålla reda på oss.

Två pass på 6 timmar
För att ett eventuellt rekord ska gälla för Guinness rekordbok kommer det att finnas personer som räknar varv samt handledare på plats hela tiden. Alla olika spåren kommer att mätas med ett mäthjul. Rekordförsöket kommer också att dokumenteras med bilder och filmer.

– Det har varit och är en hel del att fixa med allt runtomkring. Träningsmässigt har jag kört på som vanligt, förutom att jag kört sex pass i vinter som varit väldigt långa, åtminstone med mina mått mätt. Fyra pass på fyra timmar och två pass på sex timmar. Båda sextimmarspassen körde jag efter Vasaloppet på det flackaste av Borås tre konstsnöanläggningar och det gick bra. Jag kom 106 kilometer en gång. Men det är hissnande att tänka på att det bara är en fjärdedel av vad som komma skall. Ångesten är ganska påtaglig nu.

Erik Wickström inför 24 h. Foto: Tomas Eriksson, Studio bildbolaget.

Erik Wickström inför 24 h. Foto: Tomas Eriksson, Studio bildbolaget.

Erik har bra support från kompisar och föräldrar. Och för att få bra glid kommer Swix att valla skidorna och han planerar att byta skidor varje eller varannan timme. Skip står för sportdryck, barer, gel etc.

Över 40 mil
Teemu Virtanen har för närvarande världsrekordet på 433 km, ett snitt på 18,0 km/h inklusive pauser. Det är ett svårslaget rekord han satte i Finland då han växelvis skejtade och stakade.

– Vi försökte förklara för Guinness att längdåkning består av två stilarter, klassiskt och skejt, men de förstod inte riktigt det. Vi kör klassiskt ändå, förmodligen stakning hela vägen. Enligt Teemu finns det ett inofficiellt stakrekord på 402 km av finländaren Seppo-Juhani Savolainen. Det känns som ett mer realistiskt mål. Vem som blir först av mig Teemu och Denis återstår att se. Jag var 60:e i Vasaloppet i år och är bäst av oss på 4 timmar just nu, men det är inte samma sak som 24 timmar.

Alla är varmt välkomna att komma och titta i Vålådalen! Starten går kl 11.00 torsdag 31 mars.


Viewing all 3754 articles
Browse latest View live