Ikväll hade jag en kombinerad löp- och rullskidslektion på 3 timmar för två boråsare. Skidteknik lär jag ut ofta, men jag ska erkänna att gångerna har har lärt ut löpteknik är betydligt färre. Därför lade jag att par timmar under eftermiddagen till att både läsa, titta och samla mina egna tankar kring löpteknik och skriva ner lite stolpar på ett papper, där jag även lade till ett gäng övningar. Jag tyckte det gick bra.
Hög frekvens och landa under kroppenVisst är tekniken betydligt mer avgörande i simning och längdskidåkning jämfört med cykling och löpning, men jag tycker många har en stor förbättringspotential även genom att förbättra sin löpteknik. Bra löpteknik går ofta hand i hand med en teknik som innebär låg skaderisk. Det finns massvis med komponenter av löptekniken, men det centrala för många tycker jag ligger i att höja stegfrekvensen och landa med foten mer under kroppen för att behålla fart och för att använda kroppens rätta strukturer (vilket man inte gör om man landar på hälen) som naturlig stötdämpning.
Metronom och accelerometer
Ganska många inom löpning pratar om ca 180 som optimal stegfrekvens och det kan jag hålla med om. När jag tävlar eller springer intervaller har jag nästan alltid runt 180, när jag springer lugnt har jag ofta runt 170, men det vill jag öka lite. Mycket av min löpträning består i att jag springer med barnvagn och där tycker jag det är det ännu svårare att hålla hög frekvens. Det är en av få nackdelar med att springa med barnvagn.
På lektionen sprang vi med min metronom tickande på 180 vissa sträckor i lugn takt, vilket var väldigt mycket högre frekvens än de var vana vid. Det tycker jag är ett bra sätt att träna stegfrekvens på. Det finns säkert en massa appar med samma funktion. Sedan är kanske just 180 inte önskvärt i riktigt låga farter, men jag tycker t ex 160 som motionärer håller i princip alltid är för lågt för ett optimalt löpsteg.
Klockor kan genom en accelerometer i pulsbältet mäta stegfrekvens och ibland även markkontakttid (vill man gärna ha kort) och vertikalrörelse (vill man gärna ha låg).
