
Jag testade Idas systers Åsas enbarnsvagn Chariot CX1 med dyrbar last i Östersund för några veckor sedan. Rullskidutrustningen är Mattias. Foto: Luca Mara
Redan innan jag blev pappa 22 maj förra året hade jag bestämt mig för att införskaffa en Chariotvagn för att kunna träna vissa av dagarna som jag är pappaledig (tisdagar och onsdagar). Idas syster Åsa och VM-6:an från jaktstarten i Holmenkollen 2011, Maria Rydqvist, var två av mina inspirationskällor. Det som skiljer ut Chariot CX (finns för ett eller två barn) från andra barnvagnar är att den snabbt går att ”förvandla” mellan vanlig vagn, rullskids-/skidvagn, cykelvagn, löpvagn och vandringsvagn, genom olika kit.
Jag har cykel-, löp- och skidkitet. Förutom fördelen med att vagnen är så mångfasetterad är det cykelkitet jag håller som favorit. Dels för att kopplingen med cykeln är så säker, flexibel och funktionell, dels för att det liknar vanlig cykling så mycket. Med undantag från när man står upp och cyklar blir det aldrig ryckigt och Astrids trivs utmärkt med att sitta där bak i 1 till 1,5 timme på kuperade cykelbanor och bilfria vägar. Just Astrids säkerhet och välbefinnande kommer naturligtvis alltid i första hand. Bättre styrketräning för benen är svårt att få, särskilt i branta uppförsbackar! Jag använder den även när Astrid och jag åker till Jula för att köpa verktyg och snickarbyxor.

Chariot CX2 med vandringskit
Stakning eller diagonalstak
Vid rullskidåkning blir det lite ryckigare, så då är det bäst att staka eller köra så kallad diagonalstakning. Helt klart jobbigt för överkroppen, inte minst med tröghjul! Charioten fungerar även bra för löpning, men för den som inte kommer att åka skidor eller cykla med sitt barn så är en renodlad löpvagn ett lättare och bättre alternativ.
Det jag inte har till vår Chariot är vandringskitet. Det skulle vara roligt att ha det också, men nån måtta för det vara på prylparken!
Av misstag råkade det levereras en tvåbarnsvagn (CX2) till oss istället för en enbarnsvagn (CX1). Ida och jag diskuterade i några minuter, men sade vi ”Ah vad fan, vi byter inte, förhoppningsvis får vi ju ett barn till om vi tur”. Viktskillnaden är 15 kg mot 14 kg.
