Quantcast
Channel: Träning – Erik Wickström – Konditionskonnässör
Viewing all 3755 articles
Browse latest View live

Gästinlägg: Johan Palmér om SkiErg-VM

$
0
0

Idag skriver gästbloggaren Johan Palmér om helgens SkiErg-VM.

För att jag kan och andra inte
Stakmaskinen har fått sitt genombrott. Eländet med hällregn och +4 grader är borta. I helgen avgjordes VM på sprintdistansen 1000 m. Det här är verkligen en subkultur i dess perfektion. Stakfrekvensen var enorm runt om på jordklotet. Tänkte titta lite i resultatlistan och se vad den säger. 719 (407 herrar, 312 damer) gick i kamp med sig själva och omvärlden.

Johan Palmér i samband med Jönlöping Open Rollerski

Johan Palmér i samband med Jönlöping Open Rollerski

Resultat efter åldersklasser
0-12
Flest deltagare (137 i båda klasserna) vilket kan ses som att tillväxtpotentialen existerar.

13-18  En tysk skidskytt vinner herrklassen på 3.39. Vilket inte är en topp tid. Dagens ungdom hänger hellre på skjutvallen än plöjer intervaller i slalombacken kanske.
19-29 Aaron Fondry från Lyndonville US vinner på höga 3.05. Enligt ryckte började allt med att hans far slängde in honom på brottningsmattan som en slags start i livet. Det följdes av brasiliansk jujutsu och han hamnade till slut slagandes för glatta livet i en metallbur i en sport kallad MMA(mixed martial arts). På frågan om varför han ständigt vill slå folk på käften svarade han ”För att ja kan och andra inte”. Alla kan inte ta/ge hur mycket stryk som helst. Men jag kan det och däri hittar vi själva bekräftelsen. På plats sju hittar vi grevens pojk Bergengren. Han går ifrån klarhet till klarhet verkar det som. Efter flytt till Borås och allt. Undertecknad hamnade på plats nio. Måste börja träna nu om ja ska spurta ner Bergengren på Rallarloppet i år igen. Jag har ett hemligt vapen. Anländer ifrån Stockholm i helgen.
30-39 Två svenska världsmästare från Göteborg. Madelen Carlzon och Daniel Netz. På sjunde plats hittar vi Landsjön runt-segraren Daniel Olsson s.k. ”Camelbackmannen”. Att Erik Wickström här noterar en tid 0,3 sek efter min ser jag som bränsle till den eld av träningslust som brinner.
40-49 VM:s snabbaste tid noterades av Thomas Johnson, Orlando på 3.05,4. Thomas Andersson från Skövde tog silver.
60-69 Svensk världsmästare Samuel Forslund, Uppsala Vasaloppsklubb.
70-79 Två deltagare i både herr och dam. Tid finns alltså alltid.

Vi drar vidare och syns på Facebooks SkiErg-grupp.

Johan Palmér, 9:a på VM.



Länkar till skidbloggar

$
0
0

Jag har uppdaterat länksidan som finns under fliken ”Annat” här på bloggen. Där finns hänvisningar till några skidsidor och -bloggar. Skicka gärna ett mejl om ni saknar någon blogg!


Mot hufvudstaden

$
0
0

20131115-060446.jpgKlockan är 05.56 och jag sitter på fakirtåget som via ett byte i Herrljunga ska ta mig till hufvudstaden. Det blir lite försenat idag pga det urspårade godståget, men fram lär jag komma.

Jag åker till Stockholm över dagen fyra gånger per år, i samband med redaktionsmöte för Vasalöparen. Jag står själv för tågbiljetten, men jag tycker verkligen att det är värt det för att träffas IRL och vara kreativ. Telefonmöten med fler än två personer har aldrig varit min grej.

Jag brukar även försöka boka in ytterligare ett möte när jag väl är uppe och i eftermiddag ska jag träffa ett gäng som håller på att utveckla en spännande app för att bl a analysera åkteknik och procent man åker på olika växlar under träningspassen.

kl 19.00 bjuder Martin och Josefin oss på middag på Hedvigsborg, så jag hoppas tåget håller tiden hyfsat på hemvägen.


Emelie Öhrstig med blogg

$
0
0
Emelie Öhrstig. Foto: Luca Mara

Emelie Öhrstig. Foto: Luca Mara

Självaste Emelie Öhrstig ringde upp mig igår. Det kändes stort. VM-guld i sprint 2005 och NM-guld i cykel både på landsvägen och i skogen. Hon hade nyligen börja blogga (klicka här för att läsa) och hade hört talas om min blogg. Därför ville hon ha lite tips.

Emelie berättade också att hon kommer att åka en tävling i vinter. Hon nämnde tävlingen vid namn, men jag fick inte skriva det. Vilken cliffhanger!

Både min syster och jag hade Emelies mamma som mellanstadielärare och hennes föräldrar bor fortfarande i Borås. Men eftersom Emelie och jag är i olika åldrar och i många år bott på olika orter har vi inte setts så mycket. Senast var i samband med världscuppremiären i Beitostølen 2009. Hon brukar alltid vara väldigt trevlig och nu bor hon i Malmö med sambo och en bebis med namn Ellen.


Träningen ger effekt!

$
0
0
Robert Malmgren och Daniel Abrahamsson efter en tur till Ulricehamn. FÖR ATT HÄMTA VÅR NYA BIL, EN V70 FRÅN 2007!!! Det känns underbart att ha ett alternativ till den franska skitbilen. Pappa köpte ny bil i Ulricehamn, därav den märkliga leveransen.

Robert Malmgren och Daniel Abrahamsson efter en tur till Ulricehamn. FÖR ATT HÄMTA VÅR NYA BIL, EN V70 FRÅN 2007, min fars gamla!!! Det känns underbart att ha ett alternativ till den franska skitbilen. Pappa köpte ny bil i Ulricehamn, därav den märkliga leveransen.

Härligt att inviga sin nya bil med att lägga ett gäng skitiga rullskidor där bak

Härligt att inviga sin nya bil med att lägga ett gäng skitiga rullskidor där bak. Det här kommer Martin Josefsson inte att gilla.

Sedan jag hade årets sista stora deadline för en dryg vecka sedan har det blivit succé på träningsfronten. Från att ha stressat ihjäl mig, tränat dåligt och sovit lite har jag nu istället kunna slappna av mer, umgåtts mer med familjen, samt haft vänner hemma eller blivit bortbjuden på middag typ varannan dag. Och så har jag tränat mer och bättre!

Per Forsberg

Per Forsberg klämde 100 m SkiErg på 18.0 s

På bara tio dagar med återhämtning känner jag att den usla oktoberformen är som bortblåst. Förra veckan tränade jag hela 12 timmar, vilket är mycket med mina mått mätt. Och den här veckan lär hamna på ca 14 timmar. Även i fall jag faktiskt har tid att träna mer nu försöker jag ta det lite piano för att försöka hålla mig frisk. Jag kommer även dra ned lite på de riktigt stenhårda passen. Jag kan ta ut mig hur mycket jag vill i de flesta träningsformer. Det ger bra träningseffekt, men sänker också immunförsvaret tillfälligt. Därför kommer jag försöka köra lite längre och ”lugnare” intervaller oftare framöver.

Denna vecka har hittills varit fantastiskt bra ur träningssynpunkt och jag känner verkligen hur överkroppsstyrkan har förbättrats avsevärt bara på tio dagar.

Veckans träning:
Måndag:
- 30 min gym i vår källare med Marcus Wadell + 2 st 5000 m-intervaller på SkiErg med 3 min vila. 19.09 och 18.49 min. Motstånd 10. 5 min uppvärmning, 2 min nedvarvning.
- 3000 m löpning test. 9.35 min (3.15-3.15-3.05). 10 min uppvärmning, 10 min nedvarvning. Välidigt ovant att springa fort, men nöjd.
Tisdag:
- 2:35 h stakning på Elpex-3:or, snitt 18,3 km/h. Till Ulricehamn för att hämta nya bilen med Daniel Abrahamsson (4:or/2:or) och Robert Malmgren (2:or). Ett A2-drag på 1 h i slutet, som nog snarare blev A3 sista kvarten när Robban satte fart. Daniel flög av. Skitbra långloppspass i regnet.
Onsdag:
- 2 h stakning på 4:or. Bredaredrundan med skarv med Robban. Snitt 16,1 km/h.
Torsdag:
- 1,5 h löpning med Per Forsberg och Johan Kask + 35 min styrka i vår källare med Martin Josefsson. Kände mig stark.
- Klassiska intervaller på Elpex-4:or i Tullenbacken med Per Löwendahl. 8 st med snitt 3.11 min (ca 2,5 min vila). Totalt 1:10 h för hela passet. Bra tider för väderleken, kände mig stark.

Johan Kask kom från Örebro och drog till med 17.8 s på 100 m SkiErg

Johan Kask kom från Örebro och drog till med 17.8 s på 100 m SkiErg


Möte med Micke Thorén

$
0
0

En Svensk Klassiker loggaEtt av mina möten igår var med Hasse Lodin och Micke Thorén, vd:ar för Runners Worldsföretagen respektive En Svensk Klassiker. Jag har haft kontakt med Micke i olika ärenden tidigare, men detta var första gången som jag träffade honom IRL. Bra kille, det är lätt att förstå varför det går bra för hans organisation. Det vi diskuterade igår var ett projekt där min roll är som journalist.

Herr Thorén är för övrigt en jäkligt vältränad 51-åring. Han är tidigare elitsimmare och sade att han nu tränar en timme om dagen, hårt. Han hade faktiskt bäst totaltid av alla i år. Eller vad sägs om:
Vätternrundan: 7:26 h
Vansbrosimmet: 37.06 min
Lidingöloppet: 2:12 h
Öppet Spår måndag: 5:11 h
Dessutom hade han snabbast totaltid även i Halvklassikern 2013. Läs mer om dessa totaltider här.


Bra stakpass på 3:or

$
0
0

Lugnt första 2:45 h, sedan ett avslutande A3-drag på 25 min. Kände mig stark som en björn.

20131116-220740.jpg


Söndagshjälp

$
0
0

Robert Malmgren med barn var förbi igår och hjälpte mig att sätta upp ett cykelställ i cykelrummet. Och mor stuvade om hela pannrummet (förvaringsrum) så vi fick plats med ännu fler överflödiga möbler. Dessutom korvgrillning vid Viaredssjön med ett gäng. En härlig Svensson-söndag helt enkelt!

20131117-212745.jpg

20131117-212754.jpg

20131117-212807.jpg



Thor Kruse på besök

$
0
0
Thor Kruse är jäkligt stakstark och klippte 100 m SkiErg efter passet på 17,7. Men i uppförsbacken från Backabo mot Sjömarken lyckades jag ställa av honom.

Thor Kruse är väldigt staksnabb och klippte 100 m SkiErg efter passet på 17,7. Men i uppförsbacken från Backabo mot Sjömarken lyckades jag ställa av honom trots trögare hjul.

Framtiden bäste danske långloppsåkare var på besök igår för en rullskidstur på tre mil med efterföljande lunch. Thor Kruse har mästerskapsmedaljer på cykel och körde igår sitt livs 15:e rullskidspass. Han började åka längdskidor förra året som 36-åring och siktar på topp 100 år 2017. Eller var det en hemlis Thor?

Det var en mycket trevlig tur och vi hann med att både diskutera träningsupplägg, barnuppfostran och styvhet på stavar. Vi kommer bra överens. När Thor inte umgås med sin familj eller ligger på över 90 procent av maxpuls så jobbar han som VD för klädföretaget Colour Wear, som han varit med och grundat. I mars kommer han också att lansera cykelklädmärken Void.


Alliansloppets målområde by november

Stakning i Trollhättan

$
0
0

20131119-133828.jpg

Ett varv stakning på 4:or på Alliansloppets bana i A2-tempo.

20131119-133839.jpg


Möte med Alliansloppet

$
0
0
Erik Wickström i Alliansloppet. Foto: Kjell-Erik Kristiansen, sweski.com.

Erik Wickström vid varvning i Alliansloppet 2013, strax före Robin Bryntesson. Foto: Kjell-Erik Kristiansen, sweski.com.

Jag hade några trevliga timmar i Trollhättan igår innan jag åkte hem för att hinna till dagishämtningen kl 15. Magnus Larsson, som är primus motor och initiativtagare till världens största rullskidstävling Alliansloppet, hade bjudit in till lunch och diskussion.

Det var meningen att vi skulle köra ett gemensamt träningspass på förmiddagen, men på grund av våt vägbana ställde veklingen Magnus in med rädsla för halka. ”Jag är ingen van rullskidsåkare, men nästa gång lovar jag att köra oberoende väder”, låter han hälsa bloggläsarna.

Erik Wickström målgång Alliansloppet 2013. Foto: Kjell-Erik Kristiansen, sweski.com.

Erik Wickströms målgång Alliansloppet 2013. Foto: Kjell-Erik Kristiansen, sweski.com.

Istället stakade jag själv 1:10 h på 4:or. Först ett varv på Alliansloppsbanan i typ A2-tempo (halvhårt), för att sedan köra lite tuffare i 15 min innan en kort nedvarvning.

Låt skidsporten växa
Tillsammans med strömming och potatismos pratade vi sedan historia, nutid och framtid för Alliansloppet och rullskidssporten i stort. Jag inte suttit ned med Magnus på det här sättet innan och det var verkligen imponerande med vilken glöd, skicklighet och framtidstänkande han arbetar med Alliansloppet. Vi har en i stort sett likadan syn på vad man bör göra för att få rullskidssporten stor i Sverige, och för att få skidsporten att synas i media mer än bara från slutet av november till början av mars. Marknadsföring, rullmotstånd, elitåkares medverkan och folkfestkänsla var ämnen som debatterades flitigt.

Stort tack för ett fint besök i Trollhättan Magnus!

Bilder i detta inlägg från sweski.com


Ribbstolen uppe

$
0
0

Alla konditionsidrottare med självrespekt bör ha en ribbstol hemma. Igår hjälpte svärfar mig att sätta upp sin gamla ribbstol i min atletklubb hemma i källaren. Det känns bra inombords.

Svärfar borrar i blåbetong

Svärfar borrar i blåbetong

Den hade legat i ett garage i många år och behövdes ses över lite grann innan vi satte upp den

Den hade legat i ett garage i många år och behövdes ses över lite grann innan vi satte upp den

Ribbstolen på plats i atletklubben. Vägg i vägg ligger vallatemplet, där även SkiErgen står.

Ribbstolen på plats i atletklubben. Vägg i vägg ligger vallatemplet, där även SkiErgen står.


Mot skidstadion i Östersund

Vad gör Ernst-Hugo här?

$
0
0
Jag hittade denna affisch när jag röjde på kontoret förra veckan. Jag undrar verkligen vad Ernst-Hugo Järegård gjorde där.

Jag hittade denna affisch när jag röjde på kontoret förra veckan. Jag undrar verkligen vad Ernst-Hugo Järegård gjorde där.

Idag startar tävlingshelgen i Bruksvallarna, med tre tävlingar på lika många dagar. ”Alla” elitskidåkare i Sverige är där och många kombinerar också loppen med ett veckolångt läger. Så har jag också gjort tidigare, men i år är jag inte där för första gången på fyra år. Och det känns faktiskt jättebra.

Efter att ha bott framför datorn från juni till oktober då jag skrev boken känner jag att familjetid är värdefullt, så istället blir det en långhelg i Östersund med Ida och Astrid för att hälsa på Idas syster med sambo och deras två barn. Sambon är den tidigare skidskytten Mattias Nilsson, som nuförtiden mest spelar hockey, fotboll och innebandy. Men han har lovat att ställa ut på ett träningspass i morgon.

Idag blir ett skidpass på den sparade konstsnön och därefter ska vi besöka djuren på Jamtli!



Skidboken har kommit!!!

$
0
0
Längdskidåkning för omslag miljö

”Längdskidåkning för dig” omslag

I veckan skickades äntligen ”Längdskidåkning för dig” ut till dem som förhandsbeställt boken. Försäljningen går bra och beställer man boken nu kommer den inom bara ett par dagar.

Om boken säljer tillräckligt mycket för att täcka produktionskostnaderna så får jag därefter en liten slant per såld bok, så passa på att ge den i julklapp till hela släkten, alla kompisar och kanske även kompisars kompisar!

Stort tack ni som redan bläddrat i boken och givit feedback. Efter alla timmar jag lagt ner känns det överväldigande att redan få så mycket beröm, tack!


42 varv runt Björnberget

$
0
0

20131122-161145.jpg

I Östersund vet man hur skidspår ska prepareras. Det finns ca 5 km spår med sparad konstnö i kanonskick. På grund av skidskyttetävlingar var dock bara drygt 800 m öppet idag. Jag tror de säger att man kör runt Björnberget.

Det blev 42 lugna varv på 2 h. Tack Carl Olander och Jesper Nelin för trevligt sällskap!

Kul också att se dig Örjan Sandler. Örjan är 73 år och tränade 850 timmar förra året. OS-bronsmedaljören i skridsko är fortfarande ung och frisk.

20131122-161158.jpg
Julmust är gott på långpass.


Rull för Musikhjälpen

$
0
0
Musikhjälpen studion

Musikhjälpen studion

Helsingborgs bidrag till ”Musikhjälpen” går på Rullskidor. Om några veckor förflyttar sig initiativtagarna från Helsingborg till Göteborg på rullskidor. Alla skidintresserade är välkomna att rulla för Musikhjälpen för en god sak.

Lennart Klingberg skickade ett mejl till mig om detta igår och meddelade också att ”Vi är totalt nio åkare som kör fredag, lördag och söndag 13-15 december”.

Läs mer om detta projekt för välgörenhet här

 


Gästinlägg: Mannen från Kisa

$
0
0

Gästbloggaren Johan Palmér har skrivit lite kuriosa i novembermörkret.

Mannen från Kisa

Hälften har passerat av Beethovens månad. De 30 dagar på året Mozart har räcker inte till. Man vaknar och tar tag i det. Livet. Man är mitt i livet och det är mycket man vill göra – och borde göra. Tidseffektivitet blir som ett religiöst sakrament för oss.

Kom att tänka på mannen ifrån Kisa idag. En av de gestalter från pojkåren som utmärkte sig som gudar när man är liten. Kommer ihåg ett Holavedslopp (anrikt långlopp på Huskvarnaberget som nu heter Huskvarna Ski Marathon) under ett snöfattigt år på 90-talet. Konstsnöslingan kan inte varit mycket längre än kilometern med en backe som i pojkögon var rejäl. Det var två gulblåa IK Hakarpspojkar i tät som sprang nåt så djävulskt på klisterskidor i den här backen att det var då ja insåg att längdskidor inte var någon smidig lek.

Johan Palmér i samband med Jönlöping Open Rollerski

Johan Palmér i samband med Jönlöping Open Rollerski i somras

Mannen från Kisa vann till slut om jag minns rätt. Han vann nämligen väldigt ofta i Småland under dom här åren. Han bar en kroppshydda likt en TV-gladiator och åkte i några år gamla pjäxor och tävlingsdräkt vilket vittnade om ett förflutet. Han var ingen som spillde tid på något i onödan. Han parkerade bilen, satte barnen på plats i omklädningsrummet, skejtade ett varv och startade sedan och vann. Medan det fortfarande ångade ifrån understället lämnade bilen parkeringen.

Han tränade 20 minuter tre gånger i veckan vilket Kjell Karlsson m fl. fick höra. När det på DM dök upp en juniorlandslagsman i H21 så byte han till H35 så efter loppet så stod han som segrare likt förbannat. Jag minns även ett Holavedslopp under gymnasieåren. Det var ett ganska stort startfält som stod samlat en minut innan start så kom han löpandes från parkeringen i tävlingsdräkt ställde sig längst fram längst ut till vänster utanför banan och när fältet stack iväg hade han fortfarande inte fått på sig stavarna men efter 200 m var han i tät och sen var det inte någon som fick se honom förren det var dags att kliva ur spår. Det sägs att han var en man som stod utanför det stora självbedrägeriet. En man som gjorde allt med en slags medvetenhet. En man med hård attityd till skidor, arbete och livet. Det här är i alla fall ett minne jag har.

Johan Palmér – en kaffestund i väntan på snö


Fint på Jamtli

$
0
0
Det är oklart om det var Ida eller Astrid som hade roligast bland djuren på Jamtli

Det är oklart om det var Ida eller Astrid som hade roligast bland djuren på Jamtli

bild 2

Träningen och familjelivet går kanonbra här i Östersund. Det är verkligen rehab för själen att i några veckor kunna jobba mindre och istället fokusera på familj och träning. Läs gärna min numer välfyllda träningdagbok på Funbeat. Jag har haft tur och lyckats få en massa trevligt träningssällskap på det 800 meter långa Björnspåret (övriga spår avstängda pga av skidskyttevärldscup). Jag får tacka Carl Olander och André Jakobsson för pratstunden igår!

En nyttig måltid. Det finns viktigt kalium i bananer.

En nyttig måltid. Det finns viktigt kalium i bananer.


Viewing all 3755 articles
Browse latest View live