Skidåkning i Borås
Fotning med Vasalöparen i Änggårdsbergen
I fredags var jag med Tomas Eriksson i Änggårdsbergen för att foto teknikbilder till en artikel i Vasalöparen som Angelica Edvardsson har skrivit. SM-guldmedaljören Ella Holmegård var modell.
Snöläge i Borås
Jag har dålig koll på hur mycket snö som kom i övriga landet, så ni är kanske mätta på sådana här bilder. Men så här såg det i alla fall ut i Borås i helgen. Snön kom på kvällen/natten lör 3-sön 4 maj och försvann sedan under söndagen.
Ett eklektiskt inlägg

Rullskidor skejt (årspremiär) med Doktor Grenlöv, Johan Kanto och Kristian Olofsson för ett par veckor sedan. På Segloravägen.

10 par Intersportstrumpor köpte jag nyligen. Väldigt smidigt med samma strumpor för tvättsituationen. Och så är det lite grann för att reta Z.

Fyra kalas var det i helgen, varav vi höll i två av dem. Så här såg Astrids 7-års-tårta ut som Ida gjorde. 22 maj fyller hon år.

Astrid och jag beskriver alltid Viaredssjön de dagar då vi cyklar till skolan från Sjömarken till Sandared. Här är en solklar ”spegelblank”.

Eftersom Ida hämtar så får jag ta med Astrids cykel (Islabikes 20 tum) i Charioten. Vad gör man inte för att normalisera cykling som ett transportsätt för barnen! När Sjömarkensskolans ombyggnad är klar till jul blir det 600 meter istället för som nu 3,4 km.

Astrid ramlade av en gunga när vi var på lekplatsen vid Sjömarkens badplats på Valborg så nu är det lite svårare att cykla. Gips i tre veckor efter en handledsfraktur.
Jag sitter på tåget (medelfakir, avgång kl 05.45 från Borås) väg till Stockholm för partnerträff med Vasaloppet. För att slippa att övernatta sticker jag lite tidigare från middagen och flyger hem. Pappa hämtar mig sedan på Landvetter kl 21.55.
I övrigt är det i vanlig ordning full fart i vardagen som nybliven trebarnsfar. Gällande sömnen går det ganska bra utifrån den biten. Ida drar lasset på natten då hon ammar. Jag sover djupt. Jag skulle nog kan platsa i landslaget på den fronten. Har Stig varit vaken mycket tar ofta jag honom vid fem eller sex på morgonen så Ida kan sova lite mer.

Maj, Stig och jag gick ner till Viaredssjön för att meta en dag förra veckan. Det blev inget napp. Maj sade att det berodde på att jag inte var tillräckligt tyst. Tack till Erik Thiberg som hjälpte till med lina och krok.
En vanlig dag lämnar jag Astrid då hon börjar skolan kl 08.20 och sedan börjar jag jobba kl 08.30. Några gånger i veckan ställer jag klockan på 04.30 och jobbar ett par timmar (så länge Stig sover) innan vi väcker Astrid och Maj vid kl 07.00.
Fotboll och orientering
På måndagar är det fotbollsträning för barnen sedan två tillfällen tillbaka. Det är Astrids andra år och Majs första. Båda tycker det roligt och där finns flera skor- och dagiskompisar. Det är i Sjömarken och vi har 800 meter att cykla dit, vilket gör det smidigt logistiskt.
På tisdagar är det orientering/skogslek på Hestra för båda barnen. Det är alltid mysigt att komma till Hestrastugan, särskilt när det är fika efteråt.
Simningen (bara Astrid) slutade när fotbollen började. Gympan (både Astrid och Maj) är också slut för terminen.
Hem och vända
Två och ibland tre aktiviter per vecka är ganska mycket för barn på snart 5 och snart 7 år. Jag är lite tveksam till det, det finns för- och nackdel. Men samtidigt tycker barnen det är väldigt roligt och de har kompisar i grupperna. Hade Astrid fått bestämma hade hon haft betydligt fler aktiviteter.
Sedan tycker jag också att det är skillnad på om man stressar till aktiviteterna direkt från barnomsorg eller om man hinner hem och andas. Vi har de senaste åren lämnat barnen ca kl 08.00 och hämtat ca kl 15.30. Då hinner vi hem och äta i lugn och ro (nåja, inte alltid så lugnt vid matbordet) för att sedan bege oss till aktiviteterna som ofta börjar vid 17-18-tiden. När det gäller Hestra IF och Sjömarkens IF är dessutom ibland hela familjen med.
Så försvarar i alla fall jag alla dessa aktiviteter för mig själv.
För övrigt stod det på schemat för Astrids fotboll att det skulle vara träning två dagar i veckan. Det tycker jag är helt fel för 7-åringar, de behöver pröva på fler grejer. Så jag vände mig till tränarna och föräldrarna och fick igenom att det istället skulle bli en gång i veckan.
Träningstid
Många undrar varför jag inte tränar mer. Svaret är att om man är med på barnens aktiviteter, ofta träffar vänner och släkt, hämtar och lämnar barn, försöker vara en bra pappa och partner, är egenföretagare, är klassförälder och hittar på mycket grejer på helgen med familjen så är det inte helt lätt.
Ungefär så är det för de flesta motionärer, det är verkligen inget unikt. Skillnaden för mig är att jag har ganska höga resultatmål inom mitt idrottande. Om jag ska bli riktig bra måste jag prioritera träningen oftare framför familjen, men jag vill inte riktigt det.
Jag tränar väldigt sällan mellan kl 17.30 och kl 20.30. Då vill jag vara med familjen om jag inte som idag är ute och reser. Hade jag inte jobbat så ofta på kvällar hade jag nog tränat oftare på eftermiddagar/kvällar.
Efter kl 20.30 och barnen somnat vill jag ofta prata med Ida eller fixa med hemmet. Eller krascha i sängen. Träningstiden som passar mig bäst är dagtid. Och för att jag då ska lyckas göra allt jag behöver göra på jobbet så blir det ofta uppstigning kl 04.30.
På helgen funkar det hyfsat, men jag vill ju mestadels vara med familjen på det vi hittar på. Visst kan jag träna kl 10.00-12.00 ibland, men ofta ”förstör” det lite av dagen. Återigen hade jag nog oftare tränat på helgen om jag inte jobbat så många helger på hösten och vintern.
Lång väg tillbaka
När jag var i riktigt bra slag för några år sedan kunde jag köra 5 st 8 min-intervaller på 1.48.0-1.47.5-1.47.0-1.46.5-1.46.0 (fart per 500 m). Det är jag inte närheten av idag.
Förra veckans stakmaskinspass i Wickström Coaching var ”stegrande åttor”. Fyra i några program, fem i några. Jag körde fyra. Utgångsfart 6 s över persfart på 5000 m. Eftersom jag är så långt från mitt pers körde jag istället första på 6 s över senaste 5000 m-tiden. Från 1.54.0 ner till 1.52.5. Jag fick bita i rejält ändå.
Det är en lång väg tillbaka till storformen, men jag känner att jag verkligen ska ta tag i träningen nu. Det är ju trots allt något jag uppskattar väldigt mycket.
Linnémarschen med barn
Sön 28 april gick vi och fyra andra familjer BT Familjeäventyr på Linnémarschen.
Trots att min moderklubb Hestra IF har arrangerat Linnemarschén i alla år har jag bara gått den en gång tidigare. Det var en 21 km-sträcka med Tobias för ett gäng år sedan.
Nu var det dags igen, denna gång med barn. Vilken höjdare det blev. Med många och långa stopp tog det 5 timmar att gå 6 km. Det var flera trevliga stationer på vägen för både stora och små.

Thomas Krafft var i många år marschgeneral, men har nu lämnat över och är vanlig funktionär istället.
Bra löppass bland på Tänge mosse
Jag fick till ett fint löppass i söndag efter det sista barnkalaset. Jag stack ut ganska sent och trodde det skulle bli lite mer än en mil. Det flöt på bra och jag hittade nya fina stigar, njöt av den friska luften och plötsligt hade jag kutat nästa 19 km. Härlig känsla!
Ganska kuperat i början då jag höll mig nära Sjömarken. Flackare sedan när jag sprang på Sandhults spår. Jag kutade också över Tänge mosse (blött) där vi åkte skidor på skaren förra vintern.
Farten blev 5.08 min/km vilket jag tyckte var bra med tanke på att det var mycket stig och tidvis en del backar. Jag har fortfarande en förhoppning av att komma i form för att springa Ultravasan 90 igen.
DJI Osmo Mobile 2 för löpning
Jag fortsätter att träna med min senast inköpta leksak, DJI Osmo Mobile 2. En handhållen enhet för att lättare springa och filma med mobilen utan att det skakar för mycket. Så här blev filmen på 50 sekunder från gårdagens träningskväll med Kretsloppet. Jag klippte ihop det på mobilen efteråt på ca 15 min.
Du glömmer väl förresten inte att springa Kretsloppet 14 september. 10 km stadslopp, platt asfalt. Kretsloppet på Instagram finns här.
Hörby Marknadslopp som premiärlopp?
Löpningen går successivt framåt. Det kommer ta tid att komma tillbaka i gott slag. Men jag är förhoppningsfull.
Som premiärlopp i år siktar jag på Hörby Marknadslopp i Skåne 3 juli. Sist jag sprang där var Kjell-Erik Ståhl med.
18.07 min på 5000 m SkiErg
Förra veckan stod det 5000 m SkiErg på tid i programmen i Wickström Coaching (träning för Vasaloppet). Jag körde också. Årets första test. Det blev en bra bit från mitt personbästa på 17.24 min, men 18.07 min får ändå ses som okej med tanke på träningsmängden.
Det här är näst sämsta tiden någonsin på nya maskinen sedan premiären i december 2014. Sämsta är på 18.09 min från juni förra året.
Jag väntar fortfarande på att Adam Steen ska våga köra 5000 m på sin maskin så jag kan ha någon att jaga! Han lär ligga en bit under 18 min.
Jag körde med Racefox för första gången på ett 5000 m-test. Se värden nedan.
Ny dag, nya möjligheter
5 st 1000 m-intervaller med 1 min vila på SkiErg – snitt 3.33 min
Så här såg det ut igår kväll i källaren med Martin Josefsson. Han körde BikeErg, jag körde SkiErg.
Formen är ingen höjdare, men samtidigt ingen katastrof. Jag körde fem tusingar på SkiErg som är veckans stakmaskinspass i Wickström Coaching. Det är tangerat all time low sedan jag började använda nya maskinen i slutet av 2014. Rekordsnittet är 3.26 min jämfört med 3.33 min igår.
Det positiva var att frekvensen var bra. Ibland hamnar jag neråt 50 och det tycker jag är för lågt på sådana här intervallpass.
LA VENOSTA – nytt lopp i Visma Ski Classics 14 december 2019
Kalendern för Visma Ski Classics 2019/2020 håller på att presenteras. Ett event per dag i tolv dagar. Idag kom nyheten om det nya loppet La Venosta. Spännande! Jag blev såklart genast sugen.
Flera av adepterna i Wickström Coaching har signalerat att de vill åka på en resa till ett Visma Ski Classics-lopp ihop. Jag gillar tidpunkten sett till att det är december och eventuellt inte så mycket snö hemma. Och inga seedningslopp hemma. Men kanske är det lite för mycket pepparkaksbak och glöggfikor med bara tio dagar kvar till julafton.
Se pressmeddelande om La Venosta nedan.
LA VENOSTA, A BRAND NEW RACE ENTERS SEASON X CALENDAR
The third event in Visma Ski Classics Season X is La Venosta, a completely new ski event in the Venosta Valley in Northern Italy, the western part of South Tirol. The distance of the Visma Ski Classics race is 45 km and it takes place for the first time on Saturday the 14thof December 2019. There is also a 30km race open for recreational skiers starting after the elite race on the same tracks at 12.00, first edition of La Venosta is limited to 500 skiers.
“We are proud to introduce this completely new event into our Visma Ski Classics season X calendar. For several years we have been looking for an event suitable to expand our December event calendar. Due to the fact that the course will be 5 loops for elite and 3 for recreational skiers, we have to have different start times. Female Pro Team skiers will start first and after their competition is done the men pro team athletes will start, thereafter the recreational skiers. This make sure that all skiers get best possible experiences, and 30km in Demceber on high altitude is definitely long enough for recreational skiers, after all it is the start of the winter. The new La Venosta event in the Venosta Valley is a perfect match for our pro tour, also offering a breathtaking nature scenery. It will be exciting to show Vallelunga to the world. ” Says Visma Ski Classics CEO David Nilsson.
“As the holiday region Reschenpass, we are honored that Vallelunga valley presents the venue of such an important cross-country skiing event and we are certain that this event, La Venosta, will reach awareness in the world of cross-country skiing which will also increase the popularity of the region. The remote Vallelunga valley is predestined to become a great cross-country skiing region and offers participants a unique experience.”
Gerald Burger – CEO of Holiday Region Reschenpass.
La Venosta information
Date: December 14th, 2019
Distance: 45 km and 30km in classic technique
Active years: First edition 2019
Number of VSC sprints/climbing points: 2 Climbs, 8 km and 28 km, Melago Alm
Website for registrations: www.lavenosta.com
23 km löpning
Årets första pass över 2 mil. På stigar och grusvägar i Sjömarken/Sandhult/Backabo/Sandared. Och en sväng förbi nygamla favoriten stenbrottet i Ramnaslätt med en backe som stiger 92 meter (jag tror man kräma ut hundra höjdmeter om man förlänger den lite grann).
Med Peder Hallberg, Sebastian Andersson och Doktor Grenlöv. Start kl 08.00. Kändes bra!
Löpekonomi med Fredrik Zillén och MTB med Ella Holmegård
Du har väl inte missat de två senaste avsnitten av podcasten Lagom Kondition!
Avsnitt 72 – Löpekonomi med Fredrik Zillén
En riktig rysare som presenteras av Rullskidcenter som ger 20% rabatt med koden “lagom” på http://www.rullskidcenter.se/diamantbryne. Sponsras också av Löplabbet som bjuder på friska 20% rabatt med koden “LAGKOND2019” både på nätet och i butik. Veckans ämne: 27 minuter in. Lagom Kondition görs med stöd av Racefox och Vasaloppet.
Avnitt 73 – MTB med Ella Holmegård
Med hjälp av vår yngsta expert hittills gräver vi lite djupare i MTB-cykling. Avsnittet sponsras av Löplabbet som bjuder på friska 20% rabatt med koden “LAGKOND2019” både på nätet och i butik. Lagom Kondition görs med stöd av Racefox och Vasaloppet.
Bröllop på lördag
När Ida och jag var i 30-års-åldern kändes det som vi var på bröllop ofta. Nu är det mer sällan, men både förra året och i år är det två stycken. Kul! Bröllop är alltid roliga fester.
På lördag gifter sig Regina Johansson och Jakob Dahlbeck i Halla utanför Borås. Astrid och Maj ska vara i Skåne hela helgen medan Stig följer med på bröllopet. Han brukar vara ganska orolig på kvällarna, så en av Ida eller mig kommer förmodligen gå runt med honom i bärsjal stora delar av kvällen.
I lördags hade vi svensexa för Jakob. Det blev bl a padel, swimrun i viskan, inspelning av Fear of the Dark samt grillning vid Öresjö. Riktigt fin dag som Martin Damm ordnade med oss andra.

Wimbledon-tischan är från mitten av 90-talet då pappa och jag var på plats. Nöjd med att ha den kvar för sådana här tillfällen.
Träningsdag Wickström Coaching i söndags
Lugnt pass på SkiErg 30 min
Lisa Lindeblad (som precis blivit mamma för första gången) och Linnéa Holmstrand kom förbi igår kväll och de gick tillsammans med Ida och Stig ut på en promenad. Jag hade tänkt att åka rullskidor vid ca kl 20.30, men det fick bli SkiErg istället eftersom Astrid och Maj var hemma i sina sängar.
Jag ville köra lugnt i en halvtimme. Det är sällan jag gör det på SkiErg. Där brukar det bli hårdare pass. 30 min på måfå är inte så spännande, så jag körde detta upplägg:
- 10 min i en fart som är 20 s långsammare än senaste 5000 m-testet per 500 m. Öka motståndet med ett steg varje minut så det går från 1 till 10.
- 10 min enligt ovan fast 17 s långsammare än senaste 5000 m-testet per 500 m.
- 10 min enligt ovan fast 14 s långsammare än senaste 5000 m-testet per 500 m.
Ingen vila mellan tiominutarna. Ställ in maskinen så du får ny varv-snittfart var tionde minut.
Snitt 121 (64 procent), max 144 (77 procent). Nästa gång ska jag nog köra 20-18-16 istället, så pulsen håller sig under 140, och istället köra lite längre.
Pulsdriften (hur mycket pulsen ökar) under respektive 10 min-intervall var ganska låg, om ens någon, vilket jag tolkar som att det är blir lägre belastning för flåset vid tyngre motstånd på detta pass.
Mosslöpning med stavar på Tänge mosse med Martin Josefsson

Förutom ett pass med Karl-Johan Westberg för några år sedan var nog detta mitt första mosspass sedan gymnasiet.
Igår hade vi killmiddag, som vi har en gång i kvartalet. Före det träning. Martin och jag sprang med stavar på Tänge mosse, medan Tobias och Erik körde BikeErg och SkiErg i källaren.
Träningsprogram mot Vasaloppet – ny period i morgon
I morgon måndag 27 maj startar en ny träningsperiod i Wickström Coaching. Häng med du också i den härliga gemenskapen för bättre och roligare träning för skidåkare på alla nivåer! Anmäl dig här.
Hör bara av dig om du har några funderingar!