Igår kom vi hem till Borås igen med nattåget. Jag sprang och körde styrka. Kändes helt ok.
Tillbaks i Borås
Skidkurser på Borås skidstadion
Ni har väl inte missat att jag har satt upp fler skidkurser. Så här ser det ut per 30 dec 2019:
PS: Du kan använda ditt friskvårdsbidrag för skidkurserna, antingen genom kvitto eller direkt på portalerna Benify, Wellnet, ePassi/Min Friskvård samt Actiway. Sök på Wickström Coaching, Erik Wickström eller World of Endurance AB.
4 tim-kurs kl 17.30-21.30
Nybörjarnivå
Mån 13 jan FULLBOKAD
Fortsättningsnivå
Ons 8 jan FULLBOKAD
Mån 20 jan FULLBOKAD
Stakning
Ons 22 jan FULLBOKAD
Ons 29 jan FULLBOKAD
Skejt
Ons 4 mars FULLBOKAD
4 tim-kurs kl 09.00-13.00
Nybörjarnivå
Ons 12 feb
Fortsättningsnivå
Tors 16 jan FULLBOKAD
Stakning
Tis 14 jan FULLBOKAD
Tis 11 feb
2 tim-kurs enbart i spåret kl 09.00-11.00
Nybörjarnivå
Tors 23 jan
Fortsättningsnivå
Tis 21 jan
Mejla om ni vill skriva upp er på en väntelista.
Klicka här för privatlektion på skidor i Borås.
Gott nytt år
Årets sista pass blev 20 min styrka i familjen Forsberg/Nordhs vardagsrum i Örebro. Med Stig på ryggen i bärstol.
Jag har kommit igång hyfsat med träningen nu. Gott nytt år!
Barnvagnslöp i Örebro
Per och jag sprang en dryg mil med varsin barnvagn i Örebro idag. Jag ska försöka hålla igång löpningen i vinter. Har alltid det som mål och misslyckas alltid, vilket genererar en lång startsträcka på våren för att minska skaderisken.
I morgon bär det av till Sjusjøen.
Helena och Ida.
Dags för skidåkning i Sjusjøen
Långpass
Dags för 2 h stak med Robban. 70 min igår med pannlampa.
Hårt långpass i Sjusjøen igår
Igår gav vi oss ut nästan allihop i skidspåret på förmiddagen. Ida, jag och Robban med Astrid, Maj, Walter och Stig (på Idas rygg) åkte 4 km. Det blåste ganska starkt och högst upp på rundan i motvinden var det väl inte direkt enbart glada tillrop hos barnen.
Våra barn tycker bäst om slalom och snowboard, men de tycker att det är okej med längd också. Framförallt skidskolan på Hestra på tisdagar tycker de är kul. Och Astrid gillar att skejta, som hon själv lärt sig lite grann (jag säger ingenting om skidteknik till mina barn om de inte frågar). När vi åker iväg på resor för alpin åkning, ca 7 + 4 dagar per år, tar vi dock inte längre med längdskidor.
I år har vi redan två alpinresor bokade, så vi ville vara på ett ställe med bara längd den här tiden. Det är mysigt att bo i stuga och åka skidor. Vi sätter också på Tour de Ski på teven och lär barnen att man får heja på vilket land man vill förutom Norge, eftersom de vinner alldeles för mycket.
Fall of the 13-variant
Det passar bra att åka med familjen Malmgren som också har tre barn i liknande åldrar. Visst blir det intensivt med fyra barn i åldrarna 4-7 år och två bebisar, men Robban och jag kom i a f ut på ett pass på 1 h 50 min efter att Ida och Therese åkt på eftermiddagen.
Vi körde en variant av Fall of the 13, där originalet som jag körde mycket hösten 2013 och vintern 2014 är 90 min lugnt, 75 min långloppsfart, 10 min så fort det går och 5 min lugnt. Det är ett hårt långpass som jag och många andra fått god effekt av, bl a Robban som i vuxen ålder tagit sig från nybörjare till elitledet.
Vi körde ett liknande upplägg fast knappt två timmar istället. Den här gången var jag piggast och fick köra slutet av det hårda på egen hand. Jag tyckte jag kunde hålla bra fart och fick ett fint pass. Klockans batteri dog sista kvarten, men gör jag överslagsräkningen rätt snittade jag ca 21 km/h i 95 min med 470 höjdmeter på den hårda delen. Visserligen snabbt före, men jag var hur som helst nöjd med det.
Snabba skidor
Jag körde på ett par nya hydridskidor/stakskidor från Madshus med skejtlängden 192 cm och hade pulver under från vallningen av Lars Tallbom till Åre Swix Open som jag inte åkte. Första halvan hade jag dock Robbans skidor.
Vi bor ca 15 km skidväg sydost om Sjusjøen, i utkanten av spårsystemet. I byn Nesbyen i närheten av Ljøheim.
Kör på i Sjusjøen
Växlar egen träning med familjeåkning. Formen känns helt ok. Långa backintervaller med Robban idag.
Styvt långpass
Sista passet innan hemfärd
45 min skejt i morse.
5000 m SkiErg på 17.52 min – bästa tiden på över 2 år
Körde en kvalitativt 25 min-pass idag:
- 5 min uppvärmning på motstånd 4 i 2.05 min/500 m-fart.
- 5000 m SkiErg så fort jag kunde på motstånd 8.
- 2 min nedvarvning på motstånd 1 i 2.20 min/500 m-fart.
Tiden 17.52 min är den bästa sedan 27 sep 2017, men fortfarande långt ifrån perset på 17.24 min från 19 dec 2014.
Kul att äntligen få en bra tid. Jag har känt mig i bra form på rullskidor, skidor, löpning och styrka senaste månaderna, trots alla förkylningar. Men jag har inte visat det för mig själv på SkiErg än. Det fick jag nu. Det känns jätteroligt.
Nöjd med frekvensen
Positivt med hög frekvens också. Jag brukar ligga på låga 50-52 vid 5000 m-test. Men 59 är ju mer skidlikt. Hade jag maxat 18 min på stakning på skidor hade frekvensen legat närmare 60 än 50. Det har jag märkt genom att studera Racefox-siffror.
Vet inte varför jag fick till frekvensen så mycket högre idag. Det var inte så medvetet. Kanske pga hyfsat mycket skidåkning på sistone.
Att den är lägre sista kilometern beror på att jag är trött. Samt att jag drar med låg frekvens på den obligatoriska långspurten med 300 meter kvar, där tekniken är den snabbaste för SkiErg och inte påminner någonting om skidåkning.
Skidkurser och lektioner på konstsnön i Borås
En lektion på en timme och en kurs på fyra timmar blev dagens övningar.
Seefeld – Kaiser Maximilian Lauf expertkommentator
Ski Classics Play och Kaiser Maximilian Lauf
Klockan 08.45 startar damerna och kl 09.00 startar herrarna idag i Kaiser Maximilian Lauf. Jag är expertkommentator för TV-kanalerna i de engelskspråkiga länderna samt på Ski Classics Play.
Du kan skaffa ett abonnemang och se alla årets och tidigare år Visma Ski Classics-lopp här.
På väg hem
Teemu och jag före start
Bilder Kaiser Maximilian i Seefeld
Här kommer ett gäng bilder från Seefeld där jag var expertkommentator för den engelskspråkiga sändningen av Visma Ski Classics-loppet Kaiser Maximilian Lauf. Det är verkligen roliga helger att jobba med långloppen. Och Seefeld var ljuvligt. Första gången där för mig.
Något av de bästa med helgen var att min kompis Marcus Johansson äntligen nådde pallen med sin tredjeplats. Han har tränat bra i sommar och nyligen hade han hopparknä, så i typ en månad nära säsongsöppningen tränade han enbart SkiErg och styrka. Inklusive 4 h-pass på SkiErgen. Sedan går han och blir topp 10 tre Visma Ski Classics-lopp i rad. Så himla kul!
Jag hittade inte passet före avfärd. Det var inga problem att flyga, men jag fick inte ut hyrbilen. Lyckligtvis hade Lager 157 Ski Team samma flygtider till och från München så jag kunde lifta fram och tillbaka med dem. Trevligt!

Ermil Vokuev vann La Venosta, men kraschade med 3,5 km kvar i Kaiser Maximilian Lauf. Han tappade skidan och bröt staven och tappade fyra minuter på 3,5 km.
Träning på stakmaskin – teknik, träningspass, styrka etc på SkiErg
Vasaloppsskolan är Vasaloppets satsning på träningstips från oss Vasaloppscoacher.
På väg upp till Orsa i november spelade vi in filmerna för träning på stakmaskinen SkiErg, med mig som coach. Filmerna finns på Vasaloppets YouTube-kanal och på Vasaloppet TV. De fem filmerna syns här nedan.
Än håller snön
Fullbokade kurser igår och idag. Men snötäcket i Borås är inte tjockt.
SkiErg plus mellanmjölkslöpning samt stakkurs
Bra pass idag. Först en tuff omgång på SkiErg:
– 5 min uppvärmning, i vanlig ordning motstånd 4 i 2.05 min/500 m-fart.
3 varv av detta på motstånd 8:
- 5 min i 1.47-fart (årsbästa på 5000 m är 1.47.2-fart)
- 2 min vila
- 5 min med 30/30 (30 s hårt, 30 s lugnt). 1.42-fart som marschfart på det hårda.
- 2 min vila
5 min nedvarv på motstånd 1 i 2-10-fart
Totalt 50 min.
Sedan 65 min halvhård löpning i terrängen.
Bilden nedan från stakkursen på Borås skidstadion igår.