Quantcast
Channel: Träning – Erik Wickström – Konditionskonnässör
Viewing all 3754 articles
Browse latest View live

Mot Hufvudstaden

$
0
0
Isabella Andersson i Stockholm Marathon 2010

Många sprang i Stockholm i lördags. Bland annat knep boråsaren Anneli Johansson ett SM-silver på 2.46 och är nu uttagen till EM. Grattis! Min gamle träningskompis i Rånås 4H Anders Fransson sprang också bra och slog till med 2.28. På bilden Isabellah Andersson i Stockholm Marathon 2010. Foto: Erik Wickström.

Klockan är 05.56 och jag sitter på fakirtåget som via ett byte i Herrljunga ska ta mig Stockholm. Det är redaktionsmöte för Vasalöparens septembernummer och jag åker i vanlig ordning fram och tillbaka över dagen. Tåg är fint.

Jag mår bättre nu efter några dagars illamående och konstig mage, så om tillfälle ges ska jag försöka mig på en kort löptur med start från Alvik (där Runners World har sitt kontor) i eftermiddag.



Rolo-cykeln för 150 000 kr

$
0
0
Andreas Danielsson med 150 000 kr-cykeln från Rolo Bikes

Andreas Danielsson med 150 000 kr-cykeln från Rolo Bikes

Andreas Danielsson, som är chefredaktör för cykeltidningen Bicycling, jobbar även med Vasalöparen. Vanligtvis är det han, Ola Granfeldt från Vasaloppet och jag som är stommen på Vasalöparens redaktionsmöten.

Vi träffas oftast i Alvik på ett kontor där tidningarna Runners World, Bicycling och Women’s Health, samt resebyrån Springtime Travels, håller till. Jag hade läst en recension om en landsvägscykel på 5 kg till det facila priset av 150 000 kr i senaste numret av Bicycling. Självklart ville jag klämma och känna på Rolo Bikes dyrgrip, som fortfarande stod i lokalerna. Så Andreas visade mig cykeln vars ram i kolfiber är byggd med en kolfiberteknik som aldrig tidigare skådats i cykelvärden. Jag blev genast sugen på att ta ett banklån.

Rolo bikes

Rolo Bikes ram väger 500 gram


King of the Hill Sälen inbokad

ProTour Borås tempo – 42,8 km/h i snitt

$
0
0
Tempocykel och tempodräkt

Tempocykel i kolfiber, dischjul bak, högprofilshjul fram, tempohjälm och tempodräkt (och Intersport-sockar). Det ska inte hänga på utrustningen.

Fredrik Lindström, grundare och ledare för ProTour. Det ideella arbetet han har gjort för cyklingen i Borås borde vara värd några nobelpris per år. Tack igen Fredrik för att du håller i denna fantastiska tävlingsträningsserie.

Fredrik Lindström, grundare och ledare för ProTour. Det ideella arbetet han har gjort för cyklingen i Borås borde vara värd några nobelpris per år. Tack igen Fredrik för att du håller i denna fantastiska tävlingsträningsserie.

Igår var det dags för årets första av två tempolopp i träningstävlingsserien ProTour Borås. Jag kör nästan aldrig några andra etapper, men på tempo gillar jag att vara med. Jag har haft min tempocykel i fyra år och använder den ungefär 2-5 gånger per år. Men varje gång är det lika roligt och jag är bra på att köra mig riktigt trött på den. Pulsen är skyhög trots att benen bränner av mjölksyra på de tunga växlarna.

ProTours tempo är 9,85 km långt och körs som en vändpunktsbana på gamla R40. Första 5 km går svagt uppför och sedan blir det 5 km svagt nedför. Totalstigningen är hela 90 höjdmeter, alltså ungefär som en Halensbacke. Tidigare har jag kört på:
2010: 13.39 min
2011: 13.44 min
2013: 13.25 min
Igår blev det 13.48 min (42.8 km/h i snitt), alltså en bottennotering. Men jag är hyfsat nöjd ändå, jag har knappt tränat senaste sex dagarna pga sjukdom och den tidigare toppformen har ännu inte gjort comeback. Gårdagens tid var inte heller så långt ifrån de andra tiderna. Dessutom var det inte så bra vindförhållanden (snitt 36.2 km/h upp till vändning, snitt 52.5 km/h på tillbakavägen) vilket även visades då landslagsmannen Ludvig Bengtsson vann på 13.15 min. Förra året hade han sub 13.

Resultat Tempo 10 km ProTour Borås

Resultat de tio första tempo 10 km ProTour Borås

Gänget samlat efteråt

Gänget samlat efteråt

Robban Bengtsson, snabb själv och även far till Ludvig Bengtsson som tävlar är med i landslaget.

Robban Bengtsson, snabb själv och även far till Ludvig Bengtsson som tävlar är med i landslaget. Tyvärr var Robban ca 10 s före mig idag. Mitt mål med tempoloppen är alltid att slå Robban och Jonas Tell, vilket händer lite för sällan.


Instruktör på Coltings triathlon-läger

$
0
0
Cykelgänget utanför Scandic Hotel i soliga Borås

Delar av cykelgänget utanför Scandic Hotel i soliga Borås

Jag hjälper till som ledare på Jonas Coltings triathlonläger torsdag till lördag. Igår gick vi igenom sittställning och körde cykelintervaller på gamla Varbergsvägen. Idag blir det löpintervaller och en kort cykeltur, samt föreläsning. Simträning är inte mitt gebit så det ansvarar Colting och David Svensson för.

Det är som vanligt ett härligt gäng som kommit till Borås för träna och umgås. Jag trivs alltid i sådana här sammanhang! Man får mycket energi av motiverade adepter och det är roligt att pratas vid kring matbordet!

Colting hittar alltid egna parkeringsplatser så han slipper att gå så långt

Colting hittar alltid egna parkeringsplatser så han slipper att gå så långt


Kämparna på Ryavallen

Mitt i Borås Triathlon-funktionär

$
0
0

Förra året blev jag 3:a i Mitt i borås Triathlon, men i år är jag funktionär. Segrarna lär bli Björn Andersson och Eva Nyström eller Annie Thorén.

20140607-095803-35883496.jpg

20140607-102406-37446697.jpg


Mot Rådarullen i fräsig bil


2:a i Rådarullen

Bilder Rådarullen

$
0
0
Axel Bergsten kör med skidor från 90-talet på vinter, så jag var inte förvånad över att se honom på dessa rullskidor igår. Samma Swedski som Dan Sundström och jag hade som våra första rullskidor ca 1995.

Axel Bergsten kör med skidor från 90-talet på vintern, så jag var inte förvånad över att se honom på dessa rullskidor igår (dock andra hjul). Samma Swedski som Dan Sundström och jag hade som våra första rullskidor ca 1995. En viss anakronism uppstår när det ligger ett par Lillsport Legend Gold bredvid.

Jag hade bara med mig på mobilkameran på Rådarullen, så bilderna är inte så top notchiga. Men det syns i alla fall att det var soligt i Lidköping igår!

Per Löwendahl, min Tullenbacksintervallkompis, som glädjande nog kommer att åka för Ulricehamns IF i vinter En roddare med SM-guld ställde ut på rullskidor igår Trevligt tävlingsområde vid Rackeby Bygdegård IFK Skövde var välrepresenterade Z:s föräldrar blir även som föräldrar åt Rickard och mig vissa tävlingsdagar. Stort tack för stödet! Rådarullens 16 km-bana är flack och körs tre varv på 2:or. Ett perfekt lopp för den som inte åkt så mycket rullskidor tidigare. Inte direkt något knixig upplopp Rickard Bergengren tävlade med vätskeryggsäck Nöjd och glad med 2:a-platsen! Premiär i Madshus skejtskor. Skönt med lite extra stöd, men klassiska skor funkar också. Skistarts 2:or gick rullade ungefär som de jag låg i samma klunga som. Linnet med inbyggd camelbak funkade kanon, bra på rullskidor. Axel Bergsten kommer från Gösslunda (?) som vi passerade längs banan Mattias Edvardsson körde sin första rullskidstävling och blev delad 4:a med Johan Kanto. Mattias började åka skidor sent och går på Mora Folkhögskola med bl a Axel. Axel Bergsten kör med skidor från 90-talet på vinter, så jag var inte förvånad över att se honom på dessa rullskidor igår. Samma Swedski som Dan Sundström och jag hade som våra första rullskidor ca 1995. Partik "Packe" Karlsson är alltid trevlig och glad, i med- och motgång Tävlingens yngste deltagare var 10 år och körde 16 km Z vann ett par rullskidor i utlottningen. Klart han sken som en sol hela bilresan hem. 3:an Markus Ottosson, 2:an Erik Wickström och 1:an Dan Moberg 3:an Ulrika Lindberg, 2:an Majken Johansson Haenes och 1:an Madelen Carlzon Studerar bild av resultatlistan som glädjande nog var ute mycket snabbt Stekare som gillar att visa bar hud: Z, Rickard och Z:s syster Madelen, som precis som i Viared sopade hem bucklan.

 


Rådarullen 2014 the story

$
0
0

Resultat Rådarullen finns här.

Igår var det dags för årets andra rullskidstävling för min del, Rådarullen i Lidköping på en kanonfin bana på 16 km som kördes tre varv. Startfältet var bra och eftersom banan bara innehöll en backe värd namnet så var risken stor att det skulle bli en rejäl klunga. Jag gillar inte stora klungor och hade laddat för att dra på ordentligt i första backen för att lite folk skulle flyga av.

Dan Moberg före Erik Wickström i Rådarullen 2014. Foto: Thomas Svanström.

Dan Moberg före Erik Wickström i Rådarullen 2014. Foto: Thomas Svanström.

När den stora klungan kom till backen efter ca 2 km stötte Rickard Bergengren och han och jag växeldrog stenhårt sedan nästan hela backen. Sedan kom Markus Ottosson (7 gånger topp 10 på SM och 13:e i Årefjällsloppet 2013) och tryckte till. Jag hade precis maxat några förningar och orkade inte gå med, men Viktor Hansson (tror jag) började jaga och efter att jag hade hämtat mig lite började jag också ta förningar. Men sedan slog Viktor av och istället började Patrik Johansson och jag jaga Markus. Men även han slog av och ca 7 km in i loppet låg jag plötsligt själv, ca 25 meter upp till Markus och 25 meter bak till klungan som nu bara var sju personer: Viktor Hansson, Patrik Johansson, Z, Axel Bergsten, Mattias Edvardsson, Johan Kanto och Dan Moberg.

Drog mycket första varvet
Jag beslutade att gå ned till klungan så vi gemensamt kunde jaga ikapp Markus, men dragviljan var inte stor. Då blev jag lite sur och hojtade en del om att vi skulle köra hårdare och samarbeta för att komma ikapp, men många ville inte ta förningar så jag drog mycket. Dock var nog tröttheten en faktor som vissa. Jag gick en gång ned till Johan Kanto som låg sist i klungan och han såg ut att ha en puls på ungefär 101 procent av max, så i det läget var nog wheel sucking det enda alternativet.

Markus Ottosson solade över 4 mil innan vi hann ikapp honom. Foto: Thomas Svanström.

Markus Ottosson solade över 4 mil innan vi hann ikapp honom. Foto: Thomas Svanström.

I varvningen efter 16 km låg vi hela 62 sekunder efter Markus, men nu hade årets 13:e man i Vasaloppet Dan Moberg börjat vakna till liv. Han tog fler och fler förningar och verkade pigg, så vi bestämde att trycka hårt i backen, vilket vi gjorde. Glädjande nog flög alla av utom min klubbkompis Z, som bara tappade 10 meter och då väntade jag in honom. Sedan växeldrog Moberg och jag i några kilometer innan Z också flög.

Moberg värdig vinnare
Som mest låg Markus ca 1.10 min före, men ut på sista varvet hade det minskat till en minut. Nu hade också Moberg börjat bli på riktigt bra humör. Jag drog mest första varvet, men han drog mest på sista varvet och med 2 km kvar var vi ikapp Markus Ottosson. Vi körde lugnt några hundra meter innan jag körde helt max (och fick krampkänningar i armarna, därför vågade jag inte sedan köra långspurt mot Moberg) i några hundra meter och då flög Markus. Nu var det knappt 2 km kvar och det stod mellan mig och Moberg. Han låg först in mot mål och med 150 meter kvar vinklade jag ut och maxade. Jag låg lite före ett tag, men orkade inte hela vägen och fick se mig spurtslagen. Moberg är ju inte direkt känd för att vara en superspurtare, men han var för stark för mig igår och vann mycket rättvist.

Starten Rådarullen 2014. Foto: Jan-Eric Thelin.

Starten Rådarullen 2014. Foto: Jan-Eric Thelin.

Jag är supernöjd med resultatet (formen fortsatt enormt bra) och tävlingen var en mycket trevlig tillställning. Det är alltid roligt att träffa skidkompisar! Eminent jobbat av arrangörerna som hade gjort flera positiva förändringar av tävlingen till i år. Rådarullen är flack och körs på 2:or, vilket gör den mycket lämplig för motionärer.

2:or
Gällande 2:or så är det alltid lurigt när det gäller rullmotstånd. Jag är en stor förespråkare av att inte köra på tävlingshjul, eftersom jag vill att så många motionärer som möjligt ska delta. Jag tycker motionärerna är viktigare för sporten än den lilla klick elitåkare som finns. Det bästa är naturligtvis om den seedade gruppen får låneskidor av t ex Elpex eller Swenor, men annars hoppas man ju att alla har ungefär samma rull. Många kör på Skigo-2:or från 2012, eftersom dem sägs rulla bra. Jag körde på Skistarts rullskidor som de är från butiken (jag har aldrig plockat isär och ”trimmat” tvåor). Jämfört med Dan Moberg och Markus Ottosson tyckte jag att vi hade ungefär samma rull. Vissa åkare, t ex Patrik Karlsson, hade sämre rull och då går det ju inte att hänga med. Därför är vissa bra åkare längre ner i resultatlistan än de borde. På ett par Swenor- eller Proski-2:or är det svårt att hänga med, medan nya Elpex-2:or rullar helt OK (jag testade de mot Skistart och Skistart var marginellt bättre). Men av de jag åkte i samma klunga som märkte jag inga större skillnader. Vissa rullade aningen bättre än mig, vissa aningen sämre. Framförallt är skillnaden mycket mindre än vad som kan skilja på snö. Jag har genom åren många gånger haft så trögt glid att jag inte haft en chans att hänga med klungor när jag ligger i suget i nedförsbackar, men så mycket skiljer det ju knappt ens mellan 2:or och 3:or.


Bjørn Dählie Suit One tempodräkt

$
0
0
Bjørn Dählie Suit One tempodräkt

Bjørn Dählie Suit One tempodräkt

Bjørn Dählie Suit One tempodräkt

Bjørn Dählie Suit One tempodräkt

Det kom ett paket igår med Bjørn Dählie Suit One som jag ska pryltesta. Det är en lite annorlunda tempodräkt i ett material som gör att det känns ungefär som att ha på sig ett underställ. Fast med mer stretch. Jag är svag för tempodräkter och har två stycken gjorda för cykel: Cannibal (köpt när jag körde duathlon-VM i Belgien 2008) utan ärmar som jag brukar använda på rullskidstävlingar, samt en från Borås CA (en fin gåva från elitcyklisten Ove Nilsson) som jag bl a har på ProTour-tempon.

Den här tempodräkten – som för övrigt ligger bra i pris med 597 kr på Pölder – från Dählie kommer jag att använda en hel del på träning i sommar. Inte till cykel eftersom den inte har någon ”blöja”, men till löpning och rullskidåkning. Det känns helrätt med heldräkt! Ändå nackdelen (eller fördelen) jag hittills märkt är att den avslöjar väldigt mycket om man inte har tjocka kalsonger.


2:or vs PU

$
0
0

”Du har en feel good-blogg”, brukar Jonas Colting skämtsam reta mig för. Han själv ger sig in i debatter om feminism, golfare och ortorexi med huvudet före, medan jag mest skriver om träning, tävling och vardag. Självklart har jag precis som många andra massvis med åsikter om friskolor, konflikten i Syrien, barnuppfostran, abortlagar, amerikansk krigsföring och vårt förhållningssätt till sociala medier. Men jag föredrar att ta de diskussionerna (Uppdrag granskning om Aukland var ett undantag) med människorna i min närhet, eftersom jag tycker det är ett trevligare forum.

Det har blivit en viss diskussion angående vilka hjul som ska tillåtas på rullskidstävlingar efter helgens lopp, och jag har inget emot att något inte tycker som jag. Det är ju bara ett bra sätt att skapa en diskussion. Däremot tycker jag det är tråkigt när jag blir felciterad och felaktiga uppgifter används i en argumentation mot min åsikt. Därför skriver jag detta inlägg.

En person med aliaset ”rollerrolf” på Skidforum.se (jag vet inte vem det är, ge dig gärna till känna) skrev i en på gränsen till hätsk ton om hur dumt det var att åka på 2:or istället för så kallade PU-hjul (tävlingshjul) och att min argumentation för att åka på 2:or haltade i mitt blogginlägg om Rådarullen. Eftersom jag skriver en ”feel good-blogg” är jag inte van vid den typen av kritik och blev först lite illa berörd. Sedan läste jag samtliga 95 inlägg gjorda på Skidforum i olika trådar av ”rollerrolf” (det tog en timme) och då blev jag betydligt mer lugn.

Här är ett inlägg ”rollerrolf” skrev angående till problemet med att vissa hjul blir svampiga för tunga åkare (återkommer i ämnet längre ned):

Nej, ingen överdrift. Vi har testat swenors 2or och dom ”tål” ca. 75 sedan börjar dom svampa. VO2max, ha, ha, ha…du förstår varken det jag eller du själv skriver! Jag pratar enbart om material och att material måste vara rättvist. Har aldrig pratat om att stor resp liten åkare har absolut eller relativ fördel av sin storlek. Det enda jag har sagt är att en stor åkare ex 95 kg får en jättestor nackdel av en rullskida som endast bär 75 kg. Jag har hittills ansett att det inte krävs något större ”intellekt” för att förstå detta men tydligen gör det så?
Nu var jag ironisk och lite humoristisk och härmed avslutar jag min konversation med dig också.

Nästan samtliga inlägg handlade om hur dumt det var att köra på 2:or istället för PU, och många inlägg var skrivna i lätt hätsk ton.

I inlägg som kommenterade mitt blogginlägg skrev han bl a

2010 var det 450 som åkte AL varav de allra flesta var vanliga motionärer. Då var RS sporten bara hälften så stor som idag. Alla var nöjda och glada. AL själva ville inte ändra till 2:r utan beklagade och skyllde på VL som inte förstod hur illa det var med 2:r.

2010 var det inte 450 som åkte rullskidor i Alliansloppet då det avgjordes på PU-hjul, det var 283 st, vilket går att finna i resultatlistan. (Det var fler om man inkluderar inlinesåkarna). I ett annat inlägg på Skidforum skriver ”rollerrolf” att det var lika många 2010 som 2012 i Alliansloppet (2010 kördes loppet på PU, 2011 inställt och 2012 på 2:or). Det stämmer inte, det var betydligt fler i Alliansloppet 2012, vilket går att finna i resultatlistan. Sedan håller jag inte med om uttrycket ”de allra flesta var vanliga motionärer”. Tittar man i vilket Vasaloppsled deltagarna i Alliansloppet 2010 stod i så är led elit till led 3 i enorm majoritet. För övrigt är det delvis så i tävlingar som avgörs på 2:or också.

Vidare skriver ”rollerrolf”:

Enligt EW skall elitsatsande inte få vara med. Han kallar dem hånfullt ”en liten klick”.

Det har jag inte skrivit, jag skrev ”Jag tycker motionärerna är viktigare för sporten än den lilla klick elitåkare som finns.” Med det menar jag att jag tycker det är viktigt att vi får med motionärerna i rullskidssporten. Jag gjorde min första tävlingssäsong på rullskidor 2002 och fram till förra året hade det med undantag för Alliansloppet inte hänt speciellt mycket med deltagarantalet på tävlingarna, om man jämför med boomen vi sätt på längdskidor, cykel, löpning och simning. Sedan man har börjat köra tävlingar på 2:or har deltagarantalet på rullskidstävlingarna ökat enormt.

Självklart ska man tillgodose även elitens behov och på tävlingar med bara elit tycker jag att man kan köra på PU-hjul, som till exempel SM, VM och världscup. Men på breddarrangemang är det är fördel med 2:or, dels eftersom vissa väljer att bara äga ett par skidor, dels för att nedförsbackarna blir lättare (många av mina adepter har svårt för nedförsbackar och gillar allt som kan sänka farten något). Och eliten är givetvis välkommen, de och deras sponsorer blir nog bara glada om tävlingarna har 250 istället för 50 deltagare (större grej i media etc).

Naturligtvis förstår jag de stora svårigheterna med begreppet tvåor och självklart vet jag att alla elitmotionärer kommer att ta reda vilka 2:or som är snabba och köpa dem direkt. Här måste en standard fram som fungerar. Det är knivigt och såklart inte kul när det blir som i Rådarullen när elitåkarna Patrik Karlsson och Markus Jönsson är 10 min respektive 12 min efter täten. (För övrigt kan jag tycka det är aningen respektlöst mot segraren Dan Moberg att på gränsen till ogiltigförklara tävlingen). Om alla hade haft de ”snabbaste 2:orna” hade det fungerat, men problemet är att tillverkarna kanske gör ”2:orna” lite snabbare för varje år. Då hamnar till slut på tävlingshjul, vilket blir helt fel.

Vidare skriver ”rollerrolf”:

När EW pratar utläggskidor [arrangören står för låneskidor åt det seedade fältet] så nämner han t.ex Swenor som ALLA idag är överens om inte går att använda då de är så svampiga att några inte ens tar sig runt banan.

Naturligtvis är inte ”ALLA” rörande överens om att Swenor är übersvampiga, i alla fall inte för de som väger in på sub 75 kg. Så där överdriver ”rollerrolf”. Däremot har han en poäng. I andra inlägg har ”rollerrolf” ofta skrivit om hur hans höga vikt (jag förutsätter att det är en man) har varit negativt på låneskidorna. Alliansloppet använder sig av Swenor och de som testat många olika rullskidor har känt att Swenor är mjuka, och detta en nackdel om man väger 90-95 kg. Kanske inte när man står i fartställning i nedförsbackar, men när man går upp på tå och trycker till  i stakningen.

Annars har jag tyckt att låneskidor till eliten har varit en mycket god idé, men om åkare på över 90 kg har en nackdel kanske man får tänka om. Jag har inte upplevt svampigheten själv, men ett alternativ kan ju vara att ta fram en annan gummiblandning för 2:or för utlåning till seedade fältet. Eller kanske funkar ett annat märke med 2:or bättre än Swenor för 90 kg-åkare?

Något som ”rollerrolf” uttryckt i andra inlägg är säkerheten på PU. Det man glömt här tycker jag är halkan. Jag anser att PU är betydligt halare vid regn (t ex vid masskraschen i tätklungan vid rondellen i Alliansloppet 2010) jämfört med gummihjul. Ganska klar skillnad faktiskt, särskilt på oljefläckar och övergångsställen.

Sammanfattning (skulle gärna skriva längre, men det är sent): Det finns många fördelar och många nackdelar med att tävla på tvåor. Eftersom det har givit ett sådant otroligt uppsving i sporten tycker jag att fördelarna överväger, särskilt om alla större rullskidstävlingar kan tillhandahålla lämpliga låneskidor till de seedade åkarna.

Jag kanske ändrar min åsikt tids nog om jag blir övertygad. (För två år sedan var jag faktiskt en PU-förespråkare.) Men jag tycker det är onödigt att folk skriver anonymt i hätsk ton med felaktiga uppgifter på ett offentligt forum. En nyanserad debatt är mycket välkommen och jag låter mig gärna övertygas av bland annat ”rollerrolf” genom bra och välformulerade argument!

Till sist: Man kan ju också fråga sig ”Vill man göra rullskidssporten till en egen sport eller göra den så likt längdskidåkning som möjligt”? Vill man göra den till en egen sport är ju PU givet. Vill man att den ska vara lik längdskidåkning vore 3:or det mest relevanta.


Omröstning 2:or vs PU

$
0
0

Dela gärna detta på sociala medier så vi får ett rejält svarsunderlag. Det är ju långt ifrån en riktigt undersökning, men det kan ge en viss fingervisning om vad folk tycker. OMRÖSTNINGEN KOMMER ATT VARA UPPE T O M TORSDAG 12 JUNI KL 21.00.

När 500 hade röstat (efter knappt ett dygn) tyckte 73 procent 2:or och 21 procent PU.

De som svarat ”Other” har skrivit så här:
”4:or”, 4 st
”3:or”, 3 st
”kan finnas tävlingar med olika rull :)”, 1 st
”PRO ski tech 3″
”2or, men marknaden bör standarisera dem på ngt sätt, så att 2:or inte blir 1:or”
”4:or då fungerar det även för tyngre åkare”
”treor”
”Fritt hjulval, bildäck i släptåg”
”7:or”
”2:or om arr. tilldelar alla likadana”
”Pu och 2:or”
”Stardardiserade ”3or” (pga mest skidlikt)”
”om man ska komma åt motionärerna då är det 2or som gäller annars pu”


Annorlunda cykeltröja

$
0
0

Så här fräsig cykeltröja hade en av deltagarna i Mitt i Borås Triathlon i lördags. Jag tog några mobilbilder på både triathlontävlingen och Borås Swimrun i söndags som när dyka här senare.

bild



Elpex VD angående 2:or

$
0
0

Johan Öberg, VD på Elpex, skrev en kommentar på mitt blogginlägg 2:or vs PU.

Johan på Elpex här:
jag följer denna debatt kring 2:or och dess olika egenskaper i rull, hårdhet mm.
inledningsvis vill jag säga att jag formligen älskar rullskidåkare, och då menar jag den ”klick” ni pratar om i bland. däremot så när det gäller tillverkning av hjul i rullmotstånd 2 så är det inte just den skaran vi tänker på när vi tar fram våra blandningar. 2:or är något som vi tycker ska rulla rätt så lätt för att den glada motionären ska tycka att det är kul att åka rullskidor, att orka 10km i stället för 5 för att få en positiv känsla kring sin träning.
att motionären som är lite flitigare sedan ska steget upp i motstånd då man fått en bra start på sin rullskidskarriär blir naturligt och att de som åker mer för att hålla igång någon gång då och då fortsätter med det för att det är på en lagom nivå för dom.
95% av vår försäljning är 2:or och eliten och elitmotionärerna är de som köper 3 & 4
det pratas ibland om att vi tillverkare skulle vara intresserade av någon sorts ”tävling” om vem som gör de snabbaste 2:orna, jag kan direkt ta död på dom tankarna! det finns absolut inget ekonomiskt försvarbart i att lägga ner tid och stora pengar på att utveckla gummiblandningar med rullskidstävlingar i åtanke, det rör sig om några hundra hjul per leverantör mot en kostnad av hundratusentals kronor i utvecklingsarbete.

Vi har erbjudit Swenor att använda samma blandningar som vi har till våra hjul och står vidöppna för en dialog mot en standardisering, detta är något som vi jobbar aktivt med förbundet för att få till.
däremot så är hjulen en såpass stor faktor i skidornas komfort och vi har alla olika utformning på våra hjul så det kommer att bli svårt att få till någon universallösning som blir helt lika för alla.

Jag önskar alla en bra hjuletid! :-)

//Johan Öberg
VD Elpex


52 km stakning på 4:or

$
0
0
Visst gör det ont när svetten svider i ögonen

Visst gör det ont när svetten svider i ögonen

Ryggen var rejält träningsvärkad efter Rådarullen så det blev några väldigt lugna dagar efter den. Men sedan körde jag ett av årets hårdaste träningspass. Eftersom jag har det lugnt på jobbet i veckan tog jag mig tid att åka till Ulricehamn vid lunchtid och ställde ut på ett långpass med staklegenden tillika min klubbkompis Stefan Palm.

Stefan Palm kör med Camelbak och stannar aldrig för drickapauser på långpass. Där tycker vi lika, precis som om mycket annat. Däremot föredrar jag vätskebälte och dricka i nedförsbackar.

Stefan Palm kör med Camelbak och stannar aldrig för drickapauser på långpass. Det är bara onödig vila. Där tycker vi lika, precis som om mycket annat. Däremot föredrar jag vätskebälte och dricka i nedförsbackar.

Stefan började åka skidor för ca 5 år sedan och är nu som 44-åring ständigt på uppgång. Med imponerande strukturerad träning, ett pannben från en annan planet och ett analytiskt tänkande har han hittat ett upplägg som funkar. Han han klättrar stadigt i resultatlistorna och blev 170:e i årets Vasalopp.

Förra året vid ungefär samma tid körde vi ett liknande pass i Borås då båda hade 3:or. Då hade vi 18.4 km/h i snitt och jag fick slita. I år har jag varit i bra form så i sann hybrisanda tog jag fyrorna (Palm 3:or) denna gång. Efter 52.7 km hyfsat kuperad stakning på 2:53:52 (18.2 km/h i snitt) kom vi tillbaka och därefter gjorde jag inte många fler knop den dagen. Det var inget utpräglat långloppspass, utan helt enkelt jämn ganska hög fart hela tiden utan några pulstoppar. Jag ökade dock tempot lite grann sista halvtimmen och lyckades faktiskt ställa av Palm, som oväntat nog halvväggade i den tropiska västgötahettan.


Resultat omröstningen 2:or vs PU

$
0
0

632 personer röstade när omröstningen om 2:or vs PU var öppen i 36 timmar från 11 juni kl 9 till 12 juni kl 21.

Jag blockerade via IP-adress och cookie för att man bara skulle kunna rösta en gång. Vissa kanske röstade två gånger (jobbet+hemma). Detta är ingen vetenskaplig undersökning som man baserar sin doktorsavhandling på, utan en omröstning på min blogg. Resultaten blev i a f som syns nedan, att 73 procent tyckte 2:or och 21 procent tyckte PU.

20140614-084447-31487859.jpg

De som svarat ”Other” har skrivit så här:
”3:or”, 4 st
”4:or”, 3 st
”kan finnas tävlingar med olika rull :)”, 1 st
”PRO ski tech 3″
”2or, men marknaden bör standarisera dem på ngt sätt, så att 2:or inte blir 1:or”
”4:or då fungerar det även för tyngre åkare”
”treor”
”Fritt hjulval, bildäck i släptåg”
”7:or”
”2:or om arr. tilldelar alla likadana”
”Pu och 2:or”
”Stardardiserade ”3or” (pga mest skidlikt)”
”om man ska komma åt motionärerna då är det 2or som gäller annars pu”
”3or :Liknar skidor mest och då kan banorna vara mer kuperade”
”2 or med standardlager”
”pu klass o standard klass i samma tävling”


Rullskidsfilmen nu med musik

Vaskade Malmömilen

$
0
0
Jag gav mors syrénbuske en rejälomgång

Jag gav mors syrénbuske en rejäl omgång

I torsdags åkte Ida, Astrid, Maj, min mor och jag till Vejbystrand för en go’ helg i Skåne. I fredags tog jag en trevlig rullskidstur med min adept Staffan Ahlandsberg, som för övrigt har hand om Ski Team Skånes Ängelholmsfilial, innan vi drog vidare till Lund och Malmö för att träffa Idas släktingar och gå på vår kompis Linnéas examensfest.

Linnéas kompis Roy kom till kalaset med rullskidskor som jag provade. Storkraschen var inte långt borta.

Linnéas kompis Roy kom till kalaset med rullskidskor som jag provade. Storkraschen var inte långt borta.

Igår tänkte jag springa Malmömilen (var anmäld), men det är lite lurigt det där med träning och tävling på helgerna. Vi har två barn nu och ska jag åka ifrån Ida och de små så ser jag helst att det är tillräckligt betydelsefullt för antingen idrottandet eller jobb. Det tar emot mer och mer att vara borta. Rullskidstävlingar prioriterar jag högt eftersom jag kan ha svårt att mala på stenhårt i 4-5 mil helt själv. Dessutom lär man sig klungdynamik och taktik vid spurter i samband med rullskidstävlingar. Plus att det är en bra formkoll (formen är enkel att kolla själv i löpning och stakmaskin, men svårt på rullskidor pga att väder och vind är så avgörande).

Löptävlingar är jätteroliga och jättebra, men man är ju trots allt borta många timmar hemifrån jämfört med motsvarande träningspass. Så igår maxade jag istället en egen runda som tog ca 20 minuter. Det blir nästan samma träningseffekt som en tävling, eftersom jag är ganska bra att springa mig okontaktbar även utan motståndare (förutom klockan). Dessutom är klungdynamik och spurttaktik inte lika viktigt i löptävlingar som i rullskidstävlingar.

Nästa lopp blir förmodligen rullskidstävlingen Knektås Climb i Borås 29 juni.

Ida och jag har planerat vårt nya kök i ungefär ett halvår, och i höst ska "bygget" börja. Jag bävar. Alla dessa beslut om vitvaror, bänkskivor, fläktar, överskåp, utslagna väggar, limträbalkar och fönsterflyttar. Inte min tekopp. Men jag försöker komma med input så gott jag kan, matlagning är trots allt ett av Idas största intresse. Kanske blir det är 90 cm bred spis med två ugnar!

Ida och jag (mest Ida) har planerat vårt nya kök i ungefär ett halvår, och i höst ska ”bygget” börja. Jag bävar. Alla dessa beslut om vitvaror, bänkskivor, fläktar, överskåp, utslagna väggar, limträbalkar och fönsterflyttar. Inte min tekopp. Men jag försöker komma med input så gott jag kan, matlagning är trots allt ett av Idas största intresse. Kanske blir det är 90 cm bred spis med två ugnar!

Jag och Staffan Ahlandsberg utanför ICA Hjärarp. Tack för turen och Engelholmsglassen!

Jag och Staffan Ahlandsberg utanför ICA Hjärarp. Tack för turen och Engelholmsglassen!

 


Viewing all 3754 articles
Browse latest View live