Quantcast
Channel: Träning – Erik Wickström – Konditionskonnässör
Viewing all 3756 articles
Browse latest View live

Stefan Palm inspirerar

$
0
0
Stefan Palm och Z efter långpass i Ulricehamn i onsdags

Stefan Palm och Z efter långpass i Ulricehamn i onsdags. Även snygge-Marcus körde fyra timmar, Z 3,5.

Nästan en timme med 80-90 procent av maxpuls och över 2 h 70-80 procent. Styvt pass.

Nästan en timme med 80-90 procent av maxpuls och över 2 h 70-80 procent. Styvt pass. Är trött idag och tyvärr lite känningar i höger armbåge.

Min klubbkompis Stefan Palm fyller 46 år i sommar och har åkt skidor i drygt fem år. Han har förbättrats från 1312:a i Vasaloppet 2010 till 167:a 2014. Det är imponerande. Men Stefan, som både är grundare och ägare till Lager 157, nöjer sig inte där.

I år har han tagit ett steg till i sin träning och under en stor del av hösten tränade han över 20 timmar en majoritet av veckorna. Vi pratar ofta i telefon och Stefan är en stor förebild för mig på många plan. Vi nördar ofta ner oss i träning och det finns ingen nog ingen som analyserat stakteknik mer än Stefan. Han har också varit till stor hjälp som ett informellt bollplank för mig som egenföretagare.

Stefan fick en segdragen förkylning i januari, men när han var tillbaks på tävlingsbanan visade han att hårt slit ger resultat. I Orsa Grönklitt Ski Marathon 14 februari kom han 9:a, mindre än 8 min efter täten och före elitåkare som Johannes Ringsby och Joakim Engström. Nu kan topp 100 i Vasan vara fullt möjligt. Särskilt vad han visade på långpasset i Ulricehamn igår. Vi stakade fyra timmar på elljusspåret i Ulricehamn (855 m totalstigning) och jag fick verkligen ta i och hade 75 procent av max i snittpuls, medan Stefan verkade oberörd där han drog där framme. Fråga gärna Z vad han tyckte om farten.

Jag inspireras verkligen när hårt slit och fokuserad träning ger resultat. Kanske man ska ta och öka träningsdosen ett par hundra timmar nästa år och se vad som händer?



Snart Falun

$
0
0
Rickard med sin park med Salmingskor

Rickard med sin park med Salmingskor

Snart bär det av till Falun för skid-VM. I veckan har Ida, jag och barnen haft lyxen att bli bjudna på middag två gånger, först av Rickard Bergengren och Marika Sundin, sedan av Martin och Josefin. Mycket trevligt sällskap och god mat och dryck. Tack!

Josefin och Martin

Josefin och Martin

I onsdags hade jag en skidlektion med NCC och Trafikverket, som bygger nya 27:an mellan Viared och Kråkered. Extra kul att det blev just den gruppen, eftersom vägen kommer att kraftigt förkorta restiden till både svärföräldrarna och vår stuga vid sjön Såken i Aplared.

Pigga skidåkare från NCC och Trafikverket!

Pigga skidåkare från NCC och Trafikverket!


Recension Längdskidåkning för dig

$
0
0

Min mors jobbarkompis hittade en recension på min skidbok från förra året som jag inte sett tidigare. Återigen med  fint omdöme. Jätteroligt!

Recension Längdskidåkning för dig

Recension Längdskidåkning för dig från tidningen Friluftsliv


Skidorna pudrade för HalvVasan

$
0
0



Trutvalla

Trutvalla

Efter tre TjejVasor ska Ida på tisdag göra premiär i HalvVasan. Hon har aldrig åkt längre än tre mil tidigare, så det blir en utmaning! Eftersom hon kommer gå en hård match mot sin far gick jag ner till vallatemplet igår och lade på högfluorparaffin och pulver. 


Falun lördag

$
0
0





Edit


Bra pass

$
0
0

Det blev 2 h stakning på Sjulsarvsspåren i Falun idag, bl a med islänningen Saevar som skejtade. Huvudingridienserna var 2 st 12 min-intervaller A3 uppför + 3 st flacka A3-intervaller på 1 min + 30 min A2. Enda som saknades var Adam Steen, som man ju alltid vill se när man är i Falun. Nu femmil. 



14 min 90-100 procent (alltså en hel del A3+), 28 min 80-90 procent osv. 


Härlig femmil

$
0
0

Femmilen igår var nog det häftigaste jag sett i idrottsväg på plats. Och det gick nästan precis så bra som jag kunde önska. Vad mer kan man begära än att: 

1) Södergren gör en fantastisk sorti. 

2) Det blir en svensk medalj. 

3) Northug gör en sådan där avslutning som man knappt vågade hoppas på men som man så gärna vill se. 

Bilder från kameran kommer senare. 




Vallar med svärfar

$
0
0

Inge har det senaste. Från typ 1960-talet. 





8.32

$
0
0

På sitt fjärde försök i fäder spår klarade vår vän Tobias Magnusson sub 10 vid Öppet Spår måndag. Hela familjen Wickström stod och hejade på Hemus. Idag åker Ida och svärfar HalvVasan medan svärmor, barnen och jag hejar!




Klara för start

$
0
0

Nu är Ida och Inge iväg. 




Kändisar i Hökberg

$
0
0

En sovande Maj och jag fick span på både Tord Asle Gjerdalen och Clas Björling i Hökberg. 






Bilder VM-femmilen

$
0
0
Petter Northug

Petter Northug

Johan Olsson först i klungan bakom Södergren

Johan Olsson först i klungan bakom Södergren

Bättre sent än aldrig. Här kommer lite bilder från 50 km K masstart från VM i Falun i söndags. Både Astrid och Maj var med, så jag följde inte hela loppet. Men två gånger var jag uppe i stora mördarbacken och en gång i lilla mördarbacken för att ta bilder. Jag såg även sista 2 km av loppet från läktarplats, men då var jag både så nervös och så exalterat att det inte aktuellt att ta upp kameran.

Anneli och Inge Pettersson Ida och jag Nedförsbacken efter första sprintbacken Bra liv på stadion när Johan Olsson dök upp på storbildsskärmen Mördarbackar Gott om folk i skogen IMG_3677 Toppen av stora mördarbacken IMG_3695 IMG_3696 Lukas Bauer tog ett fint silver Petter Northug, här på efterkälken IMG_3699 IMG_3700 IMG_3701 IMG_3704 Niklas Dyrhaug IMG_3707 IMG_3708 IMG_3709 Calle Halfvarsson Calle Halfvarsson Daniel Richardsson IMG_3726 Andrey Larkov IMG_3734 Japaner, japaner, japaner IMG_3738 IMG_3740 IMG_3742 IMG_3743 IMG_3745 Sami Jauhojärvi IMG_3750 IMG_3754 IMG_3756 Alex Musgrave var populär i publiken Föråkarna Lilla Mördarbacken Alex Harvey Petter Northug Anders Södergren med lucka i stora Mördarbacken på fjärde av fem varv Anders Södergren Johan Olsson först i klungan bakom Södergren Martin Johnsrud Sundby IMG_3824 Petter Northug Calle Halfvarsson Lars Nelsson

Yr eller Klart?

$
0
0



Ganska stor skillnad. 


Min hjältinna

$
0
0
Ida på upploppet

Ida på upploppet

Ida glad men trött i mål

Ida glad men trött i mål

Min fru Ida gjorde en fantastisk prestation när hon åkte HalvVasan i tuffa förhållanden igår. Tidigare har hon åkt tre stycken TjejVasor och brukar ligga på ca 1 h per mil. Längre än tre mil har hon aldrig åkt och längsta turen i år innan var 2 mil en gång i Orsa. Nu klarade hon 45 km på 4 timmar och 39 minuter. En härlig kämpainsats! Trots att hon inte sportat som ungdom och ibland tar ganska långa träningsuppehåll (bl a pga graviditeter och barnafödande) så har hon alltid en tävlingsinstinkt som imponerar och hon ger allt hon har.

I fighten mot svärfar Inge blev det seger med 23 minuter. Inge gladdes såklart åt Idas lopp, men det skavde nog lite för honom att få stryk. Nästa år så…

Maj och jag hejade på vid fyra tillfällen under loppet (en km innan Vasslan, Björnarvet, Oxberg, Hökberg) medan Astrid var kvar i Mora med mormor.

Inge såg bekymrad ut på upploppet...

Inge såg bekymrad ut på upploppet…

...men han blev glad när han såg Ida, mig och Maj

…men han blev glad när han såg Ida, mig och Maj


Säsongssummering

$
0
0
Jag stakade till Evertsberg igår.

Jag stakade från Berga By till Evertsberg igår, där Johan Kanto plockade upp mig. Stort tack Johan! Efter startbacken träffade jag Mattias Kuhn och Thomas Steurer, som skulle köra 10 st (!) 5 min-intervaller med 5 min vila. Jag hade ändå tänkt att köra lite halvhårt, så jag hakade på. Jag gav dock långt ifrån allt på intervallerna. Totalt snittade jag 18,1 km/h på de drygt 4,5 milen.

Svein Tore Sinnes och jag höll ihop de sista 2/3 av loppet. Trevlig kille! Foto: Magnus Östh.

Svein Tore Sinnes och jag höll ihop de sista 2/3 av La Sgambeda. Foto: Magnus Östh.

Med tre dagar kvar till Vasaloppet tänkte jag att det är lika bra med en säsongssummering som exkluderar ”das jävla lopp” (som Z säger) , eftersom en topp- eller bottenresultat där har ganska stor inverkan. I och för sig med all rätt.

I oktober 2013 insåg jag att något behövdes göras i min träning och tog då beslutet att träna betydligt mindre men med mycket mer eftertanke. Det gav bra effekt och på bara några månader var jag i både bättre form och träningstillstånd än någonsin. Det ledde också till att 2014 blev min bästa säsong dittills som dessutom toppades med seger i Engelbrektsloppet och en 25:e-plats i Vasaloppet. Jag gjorde en bra säsong och presterade som bäst när det gällde som mest.

Adam Steen och jag efter AXA Ski Marathon. Foto: www.adamsteen.se

Adam Steen och jag efter AXA Ski Marathon. Foto: http://www.adamsteen.se

Gillar att se bakåt
25:e-platsen i Vasaloppet var och är en enorm tillfredställelse. Ända sedan den dagen för 368 dagar sedan har jag njutit av loppet och jag har blivit påmind av resultatet under hela året på släktkalas, bröllop, fester, sociala medier, slumpmässiga möten etc då folk har gratulerat. Jag tycker att jag som person står stadigt på jorden och är en människa som till 99 procent består av just min person och inte mina resultat, men jag skulle ljuga om jag sade att 25:e-platsen inte betytt fruktansvärt mycket för mig.

Lars Suther vs Erik Wickström Intersportloppet 2015. Foto: Lars-Åke Carlzon.

Det var stort att spurtslå Lars Suther, som sedan blev 4:a på SM-sprinten i klassiskt, i Intersportloppet. Foto: Lars-Åke Carlzon.

Sedan jag blev 52:a i Vasaloppet 2011 tänkte jag varje dag på hur jag skulle förbättra den placeringen, eftersom jag visste att jag hade mer i mig. Sedan jag blev 25:a har jag istället tänkt bakåt och njutit. Att jag kunde slå så många stjärnor med den träningen förstår jag knappt själv. Man kan tycka att det kan vara negativt för framtida prestationer att man inte längre är hungrig på framgång när man ser bakåt. Själv tycker jag det är mest positivt. Det har givit arbetsro och jag har tuffat på med mina 7 h i veckan i snitt med hårt på de flesta långpass, nästan enbart 4:or (tröghjul) på rullskidor och väldigt grenspecifikt under vintern. Och med januari och februari som de månaderna med mest träning eftersom då kan man åka skidor på snö och då känns det som träningen ger mest (hade jag tränat dubbla volymen på årsbasis hade jag låtit okt, nov, dec varit mina största månader).

Robert Eriksson var glad efter målgång

Robert Eriksson har varit grymt bra i år, här efter 2:a-plasten i Stråkenloppet

Fortsatt bra
Denna säsong har det fortsatt att gå bra. Lite blandade resultat men långt ifrån något bottennapp. Jag känner mig stabil och ligger närmare täten. Intersportloppet och Skinnarloppet i år rankar jag som mina två bästa tävlingar med undantag från förra årets Vasalopp. Sammantaget räknar jag denna säsong som min bästa hittills fram till Vasaloppet. Men jag vet att jag måste överträffa mig för för att toppa förra årets Vasaresultat.

89 procent av max i snittpuls. Tuff dag.

89 procent av max i snittpuls. Tuff dag i Västgötaloppet.

Många har frågat vad mitt mål är och jag brukar svara typ ”Ja, jag måste väl säga topp 24″. Det kan jag absolut bli. Jag vet också att jag måste göra ett mycket bra lopp för att ens kunna bli topp 50. Vi får se. Formen känns i alla fall bra. Jag är bättre nu än för ett år sedan. Men det är det många som är.

Jørgen Aukland är alltid lika trevlig!

Jørgen Aukland är alltid lika trevlig, här efter Skinnarloppet!

Hur det blir nästa år vet jag inte, men jag tror upplägget på säsongen kommer att bli något liknande, med fokus på tävlingar i Sverige och sen säsongsstart. Jag har två delar i mig som drar åt olika håll. Den ena sidan säger åt mig att jag ska ge skidåkningen två år med bra och hård träning och satsa järnet för att bli topp 10 i Vasaloppet, vilket teoretiskt sett kanske skulle vara möjligt. Den andra sidan säger det är en trivsam och stimulerande tillvaro att kunna balansera familj, jobb, träning och hus på ett sätt som jag tycker fungerar bra. Den senare sidan har ett litet övertag.

Säsongens tävlingar med länk till the stories 

  • 45:a La Sgambeda 35 km, 4.20 min efter täten (hade inte varit så mycket på snö innan, men nöjd)
  • 17:e i AXA Ski Marathon 42 km, 1.28 min efter täten (kanonskidor, men hade lite kvar formmässigt)
  • 3:a i Intersportloppet 44 km, 1 s efter täten (kändes fantastiskt bra och var mest aktiv i kvartetten som var loss nästan hela loppet)
  • 3:a i Stråkenloppet 42 km, 1 s efter täten (inget höjdarlopp)
  • 9:a i Västgötaloppet 42 km, 4.14 min efter täten (stavbrott, dock rann tiden iväg lite mycket)
  • 17:e i Skinnarloppet 45 km, 2.12 min efter täten (kanonbra)


Skidtester i fäders spår

$
0
0

Idag ser det ut som vädret blir mer likt söndagen än vad det kommer att vara i morgon. Därför blir kanske dagens skidtester extra relevanta. Skidtestning och vallning ser jag mer som ett nödvändigt ont än som en charmig del av sporten. Jag hade helst hållit mig till att träna och tävla. Men visst är det kul de gångerna man testar och ett visst par sticker ut! 




Startnummer 25

$
0
0

Jag ser redan fram emot att hänga upp den i vallatemplet!




Mina Vasalopp

$
0
0
Vasaloppet 2014. Svängen innan upploppet. Här ligger jag strax före Østein Pettersen, Jens Eriksson och Jerry Ahrlin. Bilden har jag köpt från sportfoto.se.

Vasaloppet 2014. Svängen innan upploppet. Här ligger jag strax före Østein Pettersen, Jens Eriksson och Jerry Ahrlin. Bilden har jag köpt från sportfoto.se.

Så här har mina Vasalopp sett ut:

2014     25:a     04:15:06. Länk till the story.
2013     94:a     04:16:06. Länk till the story.
2012     60:e     03:52:13. Länk till the story.
2011     52:a     04:06:51. Länk till the story.
2010     133:a     04:30:56
(Paus i Vasaloppsåkandet pga 4 år i USA plus 4 år då jag inte åkte skidor)
2001     122:a     04:30:28

Jag har även åkt en KortVasa och en HalvVasa i träningsfart, samt en SkejtVasa som junior.

Är man inte tillräckligt bra för att vinna Vasaloppet kan man åtminstone leda det och le till de där hemma. Tack bloggläsaren Arvid för bilden!

Är man inte tillräckligt bra för att vinna Vasaloppet 2014 kan man åtminstone leda det och le till de där hemma. Tack bloggläsaren Arvid för bilden!


Vasaloppstippning

$
0
0

Jag brukar ha fel, men jag försöker ändå att tippa årets Vasalopp.

Damer:
1:a Justyna Kowalczyk
2:a Laila Kveli
3:a Britta Johansson Norgren

Dark horse: Lina Korsgren

Daniel Richardsson vinner Årefjällsloppet 2014, solo. Foto: Magnus Östh.

Daniel Richardsson vinner Årefjällsloppet 2014. Foto: Magnus Östh.

Kommentar: Kowalczyk borde trivas i grisföret och historisk har de kvinnliga världscupåkarna generellt lyckats bra i Swix Ski Classics. Seraina Boner brukar ligga högt i långloppen, men jag tror inte hon har stakkapaciteten som krävs för att vinna Vasaloppet. Katerina Smutna kanske får gälla som favorit egentligen, men jag tror hon får svårt att nå pallen.

Herrar:
1:a Daniel Richardsson
2:a Øystein ”Pølsa” Pettersen
3:a Jörgen Brink

Dark horses: Bill Impola (om han inte kör fel), Morten Eide Pedersen (om han hittar tillbaks till januariformen) och Johan Kjølstad (om han är tillbaks från sin fotskada, vilket ryktet säger)

Kommentar: Egentligen kunde jag även skrivit upp hela Team Santanter (Auklands m fl), som potentiellt kan tapetsera pallen. Bland VM-åkarna tror jag Richardsson är den enda som klarar topp 5. Jag tror inte de andra har vad som krävs i stakningen. Föret kommer att påminna om Årefjällsloppet förra året, där Richardsson vann solo.

Här finns ett av spelbolagens odds.


18 timmar kvar till start

$
0
0
Middag och genomgång med Ulriicehamns IF. 20 drickakontroller. Jag har även delat ut mina tio reservstavar med enkelrem som kommer finnas i princip var 5:e km. Nöjd med den servicen!

Middag och genomgång med Ulriicehamns IF. Tjugo drickakontroller. Jag har även delat ut mina tio reservstavar med enkelrem som kommer finnas i princip var 5:e km. Nöjd med den servicen! Tack UIF!

Om 18 timmar startar årets viktigaste skidtävling för många, inklusive mig. Det blir också min sista skidtävling för året. Formen känns bra och jag gillar att det är trögt före. Det borde passa mig eftersom jag är relativt lätt. Precis som alla andra tävlingar denna säsong så stakar jag loppet utan fästvalla. För ovanlighetens är jag inte speciellt nervös inför årets Vasalopp, utan tycker mest att det ska bli kul att tävla.

Skidorna kommer förmodligen bli mer avgörande än vanligt. Det brukar vara stora skillnader när plusgraderna är många. Jag hade sparat mina guldskidor ”Åreskidorna” sedan AXA Ski Marathon, men de är inte aktuella nu när det blir så blött. Istället kommer jag att åka på mina plusskidor, som jag inte är lika säkra på. Jag har i princip dessa två par att välja på och jag (eller rättare sagt min mycket supportande klubb) kommer att valla upp ett par. Skärande 2 mm rill, mediumslip och mediumstora trugor (inte Rex) lutar det åt.


Viewing all 3756 articles
Browse latest View live