Quantcast
Channel: Träning – Erik Wickström – Konditionskonnässör
Viewing all 3752 articles
Browse latest View live

Vasaloppet Lagom avsnitt 5 ute nu – träning på stakmaskin

$
0
0

Så här formulerade sig Niklas på Vasaloppet Lagoms Facebook-sida:

Vasaloppet Lagom. En podcast om träning mot Vasaloppet.

Vasaloppet Lagom. En podcast om träning mot Vasaloppet.

”Avsnitt 5 är här – Den stora stakmaskinsspecialen. Äntligen får Erik prata om sin sanna kärlek. Kanske kan du också lära dig älska den, eller åtminstone sänka hatet några pinnhål. Vi går igenom allt du behöver veta från hur man gör till den exakta skillnaden i resultat mellan olika modeller. Och så levererar vi äntligen resultaten från testloppen. Mer info här: ” Avsnittet presenteras i samarbete med isoleringsbutiken.se.

Detta är Vasaloppet Lagom
I podcasten ”Vasaloppet Lagom” får du följa Niklas Berghs resa mot sitt allra första Vasalopp. 40-årige Niklas är från Nacka och bor i radhus med fru och två småbarn. Hans målsättning är att träna ungefär 2-4 timmar per vecka och placera sig i mitten av Vasaloppet.

Vid sin sida har han Erik Wickström som ”expert”. Erik är officiell Vasaloppscoach och arbetar som instruktör, personlig tränare och föreläsare för privatpersoner, klubbar och företag. Han har skrivit ett par böcker om träning och är chefredaktör för tidningen Vasalöparen.

Vasaloppet lagom finns där poddar finns och via länkarna nedan. Det är Niklas Bergh och Erik Wickström som är avsändare av innehållet i podcasten.

Ituneshttps://itunes.apple.com/se/podcast/vasaloppet-lagom/id1283336073?l=en&mt=2 
Blogghttp://www.vasaloppet.se/bloggar/lagom 
Facebookhttps://www.facebook.com/vasaloppetlagom/
Instagramhttps://www.instagram.com/vasaloppetlagom/ 


Erik och Niklas olika staktekniker

OK med löpningen, värre med rullskidåkningen

$
0
0
Fredagsgänget på en tisdag på Almenäsvägen. Jag, Anneli Johansson (två segrar i Lidingöloppet), Sebastian Andersson och Philipsson Pejman.

Fredagsgänget på en tisdag på Almenäsvägen. Jag, Anneli Johansson (två segrar i Lidingöloppet), Sebastian Andersson och Philipsson Pejman.

Vi spelar Den försvunna diamanten i perioder efter middagen på vardagskvällar. De enklaste spelidéerna är ofta de bästa.

Vi spelar Den försvunna diamanten i perioder efter middagen på vardagskvällar. De enklaste spelidéerna är ofta de bästa.

Det är lite lurigt för mig att träna på hösten. Det är full fart med personlig träning, Vasalöparen, Visma Ski Classics-artiklar, föreläsningar, lektioner (dock inte så mycket jämfört med vintern), gruppträningar för klubbar/företag etc. För samtidigt vill jag vara så mycket jag bara kan med barnen.

Och i år, precis som förra året, går Ida sin KBT-utbildning i jobbet. Hon är i Stockholm tidigt onsdag morgon fram till torsdag kväll de flesta veckorna i höst. Då blir det ett större ansvar för mig hemma. Jag lämnar på dagis kl 08.00 och hämtar kl 15.30. Det är inte helt lätt att hinna jobba och träna på den tiden. Lösningen för mig brukar vara att gå upp tidigt och jobba ett par timmar innan barnen vaknar.

Men jag borde såklart inte klaga. Jag har ett drömjobb. Jag får varje dag året runt jobba med det jag tycker är uppriktigt jätteroligt och stimulerande.

I veckan var jag på Kretsloppets vägnar på ett möte med representanter från andra stora event i Borås.

I veckan var jag på Kretsloppets vägnar på ett möte med representanter från andra stora event i Borås.

Kändes bra i 3.30-fart
Hur som helst. Senaste veckorna har jag prioriterat löpträningen framför rullskidträningen. Kanske för att jag tycker det är så roligt att kunna springa utan att ha ont (tack till skor med mycket dämpning) och för att jag är sugen på att springa ett lopp någonstans innan snön kommer.

Jag skrev tidigare om ett löpargäng i Borås som springer intervaller på fredagsluncherna. Jag har varit med två gånger till nu. En gång sprang vi 3 st 10 min-intervaller på grusstig/stig med 2 min vila. Senast sprang vi något jag aldrig gjort tidigare. 3 st 12 min-intervaller med 2 min vila på platt asfalt. Det ingick också 4 st 2 min-intervaller efter det, men jag var nöjd med 36 min intervalltid på asfalt, känns som en onödig skaderisk att pressa det mer.

På det passet tyckte jag det kändes ganska kontrollerat att springa i 3.30-fart, så löpformen är helt ok även om det sedan i mitten av augusti bara blivit 4-6 timmars träning i veckan.

Tiden går fort. I höst börjar Astrid förskoleklass.

Tiden går fort. I höst börjar Astrid förskoleklass.


Hanna Falks träning

$
0
0
Hanna Falks träning. En vecka i oktober.

Hanna Falks träning. En vecka i oktober.

I torsdagens Borås Tidning fick glädjande nog min klubbkompis Hanna Falk ett trevligt skrivet dubbeluppslag. Så här stod det i rutan som beskrev en träningsvecka i oktober.

Hela artikeln finns att läsa här.


Halensbacken – 3.21 min på 6 st är inte helt bra

$
0
0

Vi var på djurparken med syrran och hennes barn igår. Ida tog bilen dit med barnen medan jag kutade en omväg via Halensbacken. 6 st med 3 min vila. Det har jag gjort 16 gånger tidigare, sedan december 2006. Bästa snittet är 3.11 min från hösten 2014. Sämsta är 3.24 min.

Gustaf Stavåsen var ute och sprang så jag lockade med honom på några intervaller i Halensbacken

Gustaf Stavåsen var ute och sprang så jag lockade med honom på några intervaller i Halensbacken

Igår blev det 3.21 min. Alltså inte så bra. Kanske inte så konstigt då jag inte minns senast jag sprang backintervaller. Den typ av styrka och mjölksyratålighet är en färskvara. Sedan kan det också helt enkelt bero på att jag inte sprang så bra.

Intressant nog har jag alltid sprungit bra i Halensbacken i skadeperioder då jag cyklat mer än vad jag har sprungit.

Nedan är ett stycke angående cykelträning för löpare som jag skrev i min bok Smart konditionsträning.

Tung cykelträning. Många hävdar att löpare inte bör cykla, för att de då bygger upp ”fel” muskler. Det stämmer att en löpare på elitnivå inte bör lägga en stor andel av sin träning i cykelsadeln, men det skrämmer också bort många löpare från värdefull, grennära styrketräning. För en motionär som inte har möjlighet att springa så ofta, och dessutom tycker det är roligt att cykla, tycker jag att det helt klart är gynnsamt att köra ett hårt cykelpass en gång i veckan. För att blir en bättre uppförslöpare ger det bra effekt att köra backintervaller på cykel (MTB eller landsväg) eller att köra intervaller på en stationär cykel med tunga växlar. I perioder jag har varit löpskadad och istället fått cykla mer jag har till och med förbättrat mig som uppförslöpare, så att jag efter skadeupphållet hade bättre intervalltider i den beryktade Halensbacken än före skadeuppehållet.


Themelåt till bloggfilmer – release

$
0
0

Min vän Erik Thiberg har på uppdrag av mig producerat en låt jag ibland ska använda när jag lägger upp filmer på bloggen. Eller rättare sagt delar av låten framöver. Som ett theme.

Vi har tillsammans bollat fram låten och jag tycker den är riktigt bra. Här kommer releasen av låten och filmerna var en salig blandning av de jag hittade snabbast på datorn. Jag sökte på ”a” och ”filtyp film”. Observera att jag både är usel och nybörjare på iMovie, så ha gärna lite överseende. Erik nås på erik.thiberg@gmail.com för den som vill ha musik producerad.


Thememusik av Erik Thiberg till bloggen

3 av 4 skidkurser fulla

$
0
0

Nu är tre av de fyra skidkurserna fullbokade. Kul med stort intresse! Det finns fortfarande platser kvar i skejtkursen ons 24 jan på Borås skidstadion. Mer info på www.borasskidskola.se

Häng på, det blir kul! (Obs, man behöver inte hoppa.)

Hopp på längdskidor på Borås skidstadion. Foto: Anders Claesson.

Hopp på längdskidor på Borås skidstadion. Foto: Anders Claesson.


Hammarbybacken ikväll

$
0
0
Jag sprang om Henrik Lövås i Hammarbybacken med drygt 2 km kvar till mål, men han återuppstod och smet förbi bara 150 m före mål

Jag sprang om Henrik Lövås i Hammarbybacken med drygt 2 km kvar till mål i Stockholm Trail 2013, men han återuppstod och smet förbi bara 150 m före mål

Kl 09.13 tar jag tåget till Stockholm. Alltså inget fakirtåg denna gång. Ikväll ska jag ha den första av tre träningskvällar i Hammarbybacken med Pure Ski Touring, som bland annat ordnar resor för toppturer.

Deltagarna ska bli tränade för att på ett bra sätt ta sig uppför berg med skidor och stavar, så det blir några jobbiga pass med skidgång och varianter på temat. Och en miniföreläsning. Förutom ikväll kör vi även två onsdagar i november. Det ska bli ett roligt uppdrag!


La Sgambeda – 35 km i träningsparadiset Livigno

$
0
0
Karta La Sgambeda

Karta La Sgambeda

Banprofil La Sgambeda

Banprofil La Sgambeda

La Sgambeda – en härlig start på säsongen 

Jag jobbar en del för Visma Ski Classics med att publicera texter på deras hemsida och skriva artiklar i tidningen Pro Skiing, som kommer i november varje år. Nu har jag även fått i uppdrag att skriva om några av loppen på bloggen. Först ut är La Sgambeda, som avgörs i det italienska träningsparadiset Livigno.

Svein Tore Sinnes och jag höll ihop de sista 2/3 av loppet. Trevlig kille! Foto: Magnus Östh.

Svein Tore Sinnes och jag höll ihop de sista 2/3 av loppet i La Sgambeda 2014. Foto: Magnus Östh.

 Två gånger har jag varit i Livigno. Båda gångerna för att åka loppet La Sgambeda som avgörs i december.

2010 åkte jag skejtloppet på 42 km. Bengt Rytty hade vallat mina skidor med bravur och jag hade en bra dag med tanke på att jag inte var lika bra då som nu. Banan var på två varv i dalen utan stora stigningar och jag hängde med ett varv och blev 41:a i mål (2.16 min efter täten), spurtslagen av bl Daniel Tynell.

2014 åkte jag La Sgambedas klassiska lopp som precis hade gjort entré i Visma Ski Classics. Jag hade en okey dag och stakade i mål som 45:a.

Brant uppför innan vändningen
Dagens La Sgambeda som är en del av Visma Ski Classics är till stor del samma envarvsbana som jag åkte 2014. Starten går i Livigno och så letar du dig sakta upp i dalen. Det blir i ett större perspektiv successivt brantare och i sista backen innan vändningen är det många av elitåkarna som saxar.

Petter Eliassen, okänd barn och Tord Asle Gjerdalen vid La Sgambeda igår

Petter Eliassen, okänt barn och Tord Asle Gjerdalen vid La Sgambeda 2016. Otäckt fin bild av Magnus Östh.

Starten går på 1800 meter över havet och vändningen är på 2100 meter. Det är en höjd som vissa känner av. Själv påverkas jag ytterst lite av höjd. Hade Vasaloppet gått på glaciären i Ramsau på 2700 m ö h hade konkurrent fått se upp!

Även om det skiljer så mycket som 300 meter på banans lägsta och högsta punkt skulle jag inte säga att La Sgambeda är ett speciellt tufft lopp. Totalstigningen per mil är inte jättestor och distansen på 35 km är fullt överkomlig.

Kombinera läger och lopp
Många långloppslag, landslag och motionärer åker på läger i Livigno. Det kan jag förstå. Det är otroligt vackra omgivningar. Att bensin, alkohol etc är billigt i detta skatteparadis är det säkert också många som uppskattar.

2 december i år coachar jag några danskar i Skidome (eller i Borås om det finns snö), så jag kommer inte köra La Sgambeda. Men för dig som är sugen på ett kul långlopp i vackra miljöer redan i december kan jag varmt rekommendera loppet. Kombinera det gärna med ett läger.

La Sgambeda
Huvuddistans: 35 km klassiskt
Hemsida: https://www.lasgambeda.it. Anmälan här
Sida på Visma Ski Classics: http://www.vismaskiclassics.com/event/sgambeda
Ski Classics Play: https://play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classics

Lager 157 Ski Team i Livigno. Foto: Magnus Östh.

Lager 157 Ski Team i Livigno. Foto: Magnus Östh.



Pannlampigt i Hammarbybacken

$
0
0
Härliga skidgångskämpar med pannlampa i Hammarbybacken igår

Härliga skidgångskämpar med pannlampa i Hammarbybacken igår

Jag kom en halvtimme tidigare för att reka lite. Fin utsikt från Hammarbybacken även denna dag.

Jag kom en halvtimme tidigare för att reka lite. Fin utsikt från Hammarbybacken även denna dag.

Det blev en fin träningskväll i Hammarbybacken igår. Jag höll i ett skidgångspass på 2 timmar för drygt 15 deltagare. Det var mysigt med alla pannlampor.

Vi tog oss upp för hela slalombacken en gång så fort vi kunde. Start vid nedersta liftstolpen och sedan stigen längst till vänster i backen som ligger längst till vänster nerifrån sätt. För mig tog det 3.01 min. Under pistolhot hade jag nog kunnat fixa under 3 min, men jag tog i alla fall i så jag hade prologhosta (torrhosta) resterande delen av passet.

Även om jag inte direkt tränade själv förutom 3 min-insatsen så fick jag rört på mig en del vilket var nyttigt då träningsdagboken inte direkt är proppfull för tillfället.

Helena Kullberg (tidigare Persson) och jag satt på samma tåg. Helena är ett år yngre än mig och vi känner sedan ungdomen genom skidåkningen. Ännu en av många boråsare som varit på flykt i storstäder och kommit tillbaks då det varit dags att bilda familj och leta hus.

Helena Kullberg (tidigare Persson) och jag satt på samma tåg norrut. Helena är ett år yngre än mig och vi känner sedan ungdomen genom skidåkningen. Hon är en av många boråsare som varit på flykt i storstäder och kommit tillbaks då det varit dags att bilda familj och leta hus.


Styrketräning för motionärer – avsnitt 6 av podden Vasaloppet Lagom

$
0
0
Styrketräning för motionärer med Vasaloppet som mål. Det är avsnitt 6 av podcasten Vasaloppet Lagom. På bilden Niklas Bergh med ett av sina två barn samt två andra barn.

Styrketräning för motionärer med Vasaloppet som mål. Det är avsnitt 6 av podcasten Vasaloppet Lagom. På bilden Niklas Bergh med ett av sina två barn samt två andra barn.

Tack för all positiv feedback kring podden! Vi har redan ett femsiffrigt antal lyssningar/nedladdningar och det växer stadigt. Podcast är ett roligt format att jobba med. Det är mycket nytt för mig, inte minst det tekniska med ljud, inspelning etc. Men det börja sätta sig. Nedan är text för avsnitt 6. Trevlig lyssning!

Nu finns sjätte avsnittet av podcasten Vasaloppet Lagom ute där poddar finns. Niklas Bergh och Erik Wickström pratar om hur mycket en Vasaloppsmotionär bör prioritera styrketräning. Och du får tips på hur du kan göra för att bli starkare i skidmusklerna.

I avsnittet diskuterar duon för- och nackdelar med styrketräning och hur du kan träna för att lyckas bättre i fäders spår. Tränar motionärer överlag för mycket styrketräning i relation till konditionsträning? Kan de kanske i större utsträckning bygga in styrketräningen i konditionsträningen? Hur viktigt är det att vara stark för att som motionär åka Vasaloppet? Vad har styrketräning för roll i att förebygga skador?Isoleringsbutiken.se lastbil

Lyssnarna får också höra hur det går för Niklas träning och Vasaloppet informerar om vad som är på gång i Dalarna. Avsnittet presenteras av www.isoleringsbutiken.se.

I nästa avsnitt är temat målsättningar. Har du någon fråga så besök gärna poddens Facebook- eller Instagram-sida och skriv den där.

Detta är Vasaloppet Lagom
I podcasten ”Vasaloppet Lagom” får du följa Niklas Berghs resa mot sitt allra första Vasalopp. 40-årige Niklas är från Nacka och bor i radhus med fru och två småbarn. Hans målsättning är att träna ungefär 2-4 timmar per vecka och placera sig i mitten av Vasaloppet.

Niklas Bergh och jag på startgärdet i Vasaloppet

Niklas Bergh och jag på startgärdet i Vasaloppet

Vid sin sida har han Erik Wickström som ”expert”. Erik är officiell Vasaloppscoach och arbetar som instruktör, personlig tränare och föreläsare för privatpersoner, klubbar och företag. Han har skrivit ett par böcker om träning och är chefredaktör för tidningen Vasalöparen.

Vasaloppet lagom finns där poddar finns och via länkarna nedan. Det är Niklas Bergh och Erik Wickström som är avsändare av innehållet i podcasten.

Ituneshttps://itunes.apple.com/se/podcast/vasaloppet-lagom/id1283336073?l=en&mt=2 
Blogghttp://www.vasaloppet.se/bloggar/lagom 
Facebookhttps://www.facebook.com/vasaloppetlagom/
Instagramhttps://www.instagram.com/vasaloppetlagom/ 


Rya Åsar Trail Run i morgon

$
0
0
Rya Åsar Trail Run. Så här såg det ut då jag sprang delar av banan för några veckor sedan.

Rya Åsar Trail Run. Så här såg det ut då jag sprang delar av banan för några veckor sedan.

I morgon ska jag kuta 11 km i terrängen på Rya Åsar i Borås. Det ska bli kul. Det blir årets andra löptävling. Loppet är fullt med 500 deltagare.

Jag har ingen aning om vilka som ska vara med och därför har jag ingen aning om vad jag ska ha för placeringsmål. Det är också svårt att sätta upp ett tidsmål eftersom större delen av loppet går på kuperad stig.

Det ska bli kul att tävla! Info om loppet finns här. Där kommer också resultaten att finnas.

På söndag är det rullskidåkning med klubben så det blir en riktigt träningshelg!


3:a i Rya Åsar Trail Run

$
0
0
Tobias Andervang, Jakob Böhm och Erik Wickström, pallen i Rya Åsar Trail Run 2017.

Tobias Andervang, Jakob Böhm och Erik Wickström, pallen i Rya Åsar Trail Run 2017. Foto: Rickard Bergengren.

Ser upp till min löparidol Jakob Böhm, som i likhet med Tobias Andervang förnedrade mig i dagens Rya Åsar Trail Run 11 km. Jag var iaf supernöjd med att spurta till mig 3:e-platsen av 500 anmälda. Grattis Linus Wirén, Niklas Ivarsson m fl till ett kanonbra event! The story kommer senare.

Rya Åsar Trail Run 2017 resultatlistan herrar

Rya Åsar Trail Run 2017 resultatlistan herrar


Rya Åsar Trail Run 2017 i bilder

$
0
0
Peder Hallberg kutade bra och blev 10:a

Peder Hallberg kutade bra och blev 10:a

Jag hade med mig min nya kompaktkamera till Rya Åsar Trail Run idag. Jag får många gliringar om den, bland annat av Rickard Bergengren som undrade om jag skulle skicka iväg film till framkallning och få tillbaks bilderna om två veckor. Själv tycker jag hittills att det är ett bra köp! Inte lika bra ”kvalle” som en en systemkamera, men bättre än mobilen. Och så kan det var skönt att inte ha med telefonen överallt.

Daniel Assarsson arrangerar Borås Ultramarathon i vår. Sebastian har jag sprungit ett par intervallpass med på slutet. Evelina och David Svaninger. David sprang oväntat bra och blev topp 100. Han ska även låna min våtdräkt till Lucia Swimrun. Jag ska inte vara med där, då hade jag frusit ihjäl. Discoröken ligger tät över tävlingsområdet vid högplatån på Rya Åsar nära Ålgårdsbron Niklas Ivarsson är tävlingsledare tillsammans med Linus Wirén. Niklas var med tidigt på resan med Spotify och det var kul att träffa honom för första gången. John Kumlin blev stark 5:a Rya Åsar Trail Runs tävlingsområde där det var start och målgång Tobias Andervang har haft en fin säsong i år och dressar sig inför nya lopp. Pappan heter Lars. Peder Hallberg kutade bra och blev 10:a Lars Andervang. Satan i gatan vilken legend. 5:a på Stockholm marathon och 2.16 som pers på maran. Idag 11:a som 54-åring. Simon Grenlöv, aka Doktor Grenlöv, kraschade. Men han reste sig och joggade in som 6:a. Riktigt bra, han är bra på trail. Rickard Bergengren och Marika Sundin. 15:e resp 3:a idag. Fredrik Rosengren körde tidigare multisport med min skidkompis Martin Isenwald. Dessutom är han bror till skejtat-Pettsson. Olle Häggdahl sprang med sin svågrar och tog sig tid att mitt i loppet stanna för att bli fotat. Rya Åsar Trail Run. Slutet av banan. Rya Åsar Trail Run. Slutet av banan. Simon Grenlöv, Martin Damm, Erik Wickström, Rickard Bergengren och Marika Sundin efter Rya Åsar Trail Run 2017 Fredrik Sandgren var speaker, som väntat med bravur. Han är lokalkänd radioprofil och speaker. Linda Hokka (märkligt nog inte i Hoka-skor), Karin Nilsson och Marika Sundin. Dampallen i Rya Åsar Trail Run 2017. Tobias Andervang, Jakob Böhm och Erik Wickström. Herrpallen i Rya Åsar Trail Run 2017. Erik Wickström, Jakob Böhm och Tobias Andervang efter Rya Åsar Trail Run 2017. Även denna tävling lyckades jag bli först bland de som sprang i loppets t-shirt.

Rya Åsar Trail Run 2017 the story

$
0
0
Erik Wickström, Jakob Böhm och Tobias Andervang efter Rya Åsar Trail Run 2017. Även denna tävling lyckades jag bli först bland de som sprang i loppets t-shirt.

Erik Wickström, Jakob Böhm och Tobias Andervang efter Rya Åsar Trail Run 2017. Även i denna tävling lyckades jag bli först bland de som sprang i loppets egna t-shirt. En viktig tävling i sig.

Karta Rya Åsar Trail Run 2017

Karta Rya Åsar Trail Run 2017

Banprofil Rya Åsar Trail Run 2017

Banprofil Rya Åsar Trail Run 2017

Resultat Rya Åsar Trail Run 2017 finns här. Bilder finns här. Jag blev 3:a på 50.33 min, 2.34 min efter segrande Jakob Böhm.

Rickard Bergengren och jag i uppvärmartagen

Rickard Bergengren och jag i uppvärmartagen

Så har jag sprungit min andra löptävling för året. Den första var Kretsloppet. Rya Åsar Trail Run 11 km är ett nytt traillopp med start och mål bara några kilometer från centrala Borås.

På min klocka hade jag 350 höjdmeter, vilket jämförelsevis är tre gånger så kuperat som Ultravasan. Underlaget var grusstig blandat med stig.

Fick skippa spurtpriset
Jag hade dålig koll på vilka som var med innan start, men några sade att jag nog hade pallchans. Jakob Böhm och Tobias Andervang var på plats. De har båda sprungit milen på 32 minuter i år, så de hade jag inte tänkt att utmana. Däremot var jag sugen på spurtpriset på toppen av monsterbacken efter drygt 3 km.

Starten Rya Åsar Trail Run 2017. Foto: Björn Sandström, SOK Knallen.

Starten Rya Åsar Trail Run 2017. Foto: Björn Sandström, SOK Knallen.

Starten gick och jag kände efter ca 500 m att det skulle bli tufft att ta spurtpriset. Så jag slog av. Jag brände lite krut genom att gå med Jakob och Tobias, men jag ville ändå känna på det lite grann.

Stark långspurt
Sedan sprang jag själv fram till 7 km. Då kom loppets 4:a ikapp mig, Petter Svensson. Han hade då såklart ett överläge, men när jag lade mig i rygg tyckte jag ändå att det var i kontrollerat tempo. Jag hade också en fördel av att han halkade ganska mycket, medan jag hade finfint grepp i mina Icebug Acceleritas 6. De funkade f ö kanonbra för det här loppet. Lätta, sköna och framförallt bra grepp. Nyckeln för bra gummidubbar är enligt mig att de sitter glest och sticker upp ganska mycket. Inov8 X-Talon 212 är ett annat bra exempel, liksom Salming Elements.

Fredrik Liljegren (som han hette enligt nummerlappen) kutade barfota. Styvt.

Fredrik Liljegren (som han hette enligt nummerlappen) kutade barfota. Styvt.

Jag låg i Petters rygg fram till ca 1 km kvar. Då kände jag att det var dags att sätta in långspurten. Jag stötte i en svag uppförsbacke och fick lucka direkt. Sedan var det bara att ösa på i full fart i nedförsbackarna mot mål. Sista kilometern innehåller bara ett par små uppförsbackar.

Att springa i maxfart nedför är ganska speciellt, men det gick vägen och det var kul att jag än en gång fick utnyttja min långspurt.

Härlig stämning
Det var ett kul lopp att springa. Bitvis tekniskt på stigarna och många tuffa uppförsbackar. Jag hade ingen pulsklocka, men jag ventilerade hårt många gånger.

Men framförallt var det riktigt roligt runtomkring. Många bekanta ansikten i tävlingsområdet och oväntat många som hejade längs banan i skogen, främst i spurtprisbacken. Tack för alla peppande ord! Rya Åsar Trail Run med Linus Wirén och Niklas Ivarsson i spetsen har fixat ett fint arrangemang som jag hoppas blir återkommande.

Enligt Polar V800
Tid:
50.36 min
Sträcka:
11,59 km
Snittfart:
4.21 min/km
Snittstegfrekvens: 180 steg/min
Totalstigning:
350 meter
Totaldrop:
345 meter (start och mål på samma ställe)

Lars Andervang. Satan i gatan vilken legend. 5:a på Stockholm marathon och 2.16 som pers på maran. Idag 11:a som 54-åring.

Lars Andervang. Satan i gatan vilken legend. 5:a på Stockholm marathon och 2.16 som pers på maran. Idag 11:a som 54-åring. Sonen Tobias blev 2:a.


Klubbträning, Rya Åsar-bilder och Stockholm

$
0
0
Linus Nygren, Mattias Nygren, Gustaf Ljungberg, John Enander, Jesper Nilsson, jag och Martin Gotting

Linus Nygren, Mattias Nygren, Gustaf Ljungberg, John Enander, Jesper Nilsson, jag och Martin Gotting

Gustaf Ljungberg

Gustaf Ljungberg

Igår var det klubbträning igen med Ulricehamns IF. Vi kör ett rullskidpass ungefär var 3-4:e vecka under hösten. Tyvärr har det blivit mina enda pass på över 1,5 timme sedan i mitten av augusti. Men det är i alla fall kul pass med bra sparring.

Senast körde jag på Swenor-4:or och tog fullständigt slut i överkroppen och blev rejält avställd. Nu körde jag på Elpex-4:or istället och då gick det lättare.  Vi var sju tappra deltagare som trotsade regnet och det ganska kalla vädret.

Vi brukar köra ca 3 timmar. Denna gång blev det ”bara” 2 h 20 min. På mitt initiativ lade vi in 10 st 1 min-intervaller med 1 min vila efter 1 h 20 min. Sedan fri fart sista 12 min upp till UIF-stugan. Allt stakning. Ganska bra marschfart stora delar av turen. 17.2 km/h i snitt och 415 höjdmeter på 40.2 km.

Saab och Rya Åsar
Idag ska jag till Stockholm för att lära Saab att åka rullskidor. Det ska bli spännande! Jag har varit där tidigare så det blir säkerligen några trevliga återseenden.

Nedan några bilder från Rya Åsar Trail Run från arrangörens Facebook-sida.

Fredrik Sandgren intervjuar mig efter 3:e-platsen

Fredrik Sandgren intervjuar mig efter 3:e-platsen



Vasaloppsläger i Grövelsjön 25-28 jan

$
0
0
Mat STF Grövelsjön Fjällstation. Foto: Love Ljungström.

Mat STF Grövelsjön Fjällstation. Foto: Love Ljungström.

Det finns fortfarande platser kvar till Vasaloppslägret i Grövelsjön 25-28 jan med mig som instruktör och föreläsare. Lägret var fullt både 2016 och 2017 så vänta inte för länge med din anmälan. Jag tycker det har varit en kanonkul långhelg med fin skidåkning, god mat och trevligt sällskap. Se program nedan.

Läs mer och anmäl dig här. Vi delar in oss i grupper så skidåkare på alla nivåer är varmt välkomna! Hoppas vi ses!

Teknikträning Erik Wickström Vasaloppsläger i Grövelsjön. Foto: Love Ljungström.

Teknikträning Erik Wickström Vasaloppsläger i Grövelsjön. Foto: Love Ljungström.

Program
Dag 1
15.30 Rum tillgängliga för incheckning
18.30 Gemensam middag
20.00 Välkomstmöte och vallaföreläsning.

Dag 2
07.30 Frukost
08.30 Vallning för dem som behöver hjälp med det.
09.00-11.00 Tekniklektion för grupp 1, fokus de olika åksätten. Filmning. Fri åkning för grupp 2.
12.00 Lunch
14.00-16.00 Tekniklektion för grupp 2. Fri åkning för grupp 1.
18.30 Middag
20.00 Titt på filmerna från dagen med individuell feedback till alla.

Dag 3
07.30 Frukost
08.30 Vallning för dem som behöver hjälp med det.
09.00-11.00 Tekniklektion för grupp 2, fokus balans, kurvtagning, snabbhet och styrka. Fri åkning för grupp 1.
12.00 Lunch
14.00-16.00 Tekniklektion för grupp 1. Fri åkning för grupp 2.
18.30 Middag
20.00 Föreläsning om sommar- och vinterträning, utrustning och Vasaloppsförberedelser.

Dag 4
07.30 Frukost och utcheckning
08.30 Vallning för dem som behöver hjälp med det.
09.00 Fri åkning
12.00 Lunch och avslutning

Skidspår Grövelsjön. Foto: Love Ljungström.

Skidspår Grövelsjön. Foto: Love Ljungström.


Pod och rullskidlektion i Stockholm

$
0
0
Så här såg det ut i podstudion innan min ankomst

Så här såg det ut i podstudion innan min ankomst

Så här såg jag ut när 7:e avsnittet av podcasten Vasaloppet Lagom spelades in idag

Så här såg jag ut när 7:e avsnittet av podcasten Vasaloppet Lagom spelades in idag

Jag kom fram med tåget till Stockholm vid lunchtid igår. Eftersom jag inte började rullskidlektionen på Saab förrän kl 15.30 passade Niklas Bergh och jag på att spela in ett podavsnitt av Vasaloppet Lagom. Kul att göra det i samma rum för första gången istället för att jag sitter i Borås och han i Stockholm.

Vi pratade om målsättningar och det kommer troligtvis att publiceras under tisdagen.

Rullskidlektionen i Järfälla med Saab gick bra. Vi hann precis köra 2 timmar innan mörkret kom så det var vältajmat. Innan dess hann Niklas och jag köra en kvart och spela in hans teknik. De filmerna kommer snart i poddens kanaler.

Innan avfärd igår morse körde jag 35 min SkiErg. Lite olika farter var 5:e minut, typ halvhårt. Jag känner av helgen. Träningsvärk i benen från löptävlingen i lördags. Träningsvärk i ryggen samt blåsor i händerna från rullskidpasset i söndags.

Jag vet inte hur många gånger jag har köpt en Burger King-meny innan jag satt mig på tåget hem från Stockholm. Men det är möjligtvis lite för många gånger.

Jag vet inte hur många gånger jag har köpt en Burger King-meny innan jag satt mig på tåget hem från Stockholm. Men det är möjligtvis lite för många gånger.


Avsnitt 7 av Vasaloppet Lagom – målsättningar

$
0
0
Niklas Bergh hoppar mot himlen på rullskidor. Avsnitt 7 av Vasaloppet Lagom podcast.

Niklas Bergh hoppar mot himlen på rullskidor. Avsnitt 7 av Vasaloppet Lagom podcast.

Nu är avsnitt sju ute. Se nedan!

Nu finns sjunde avsnittet av podcasten Vasaloppet Lagom ute där poddar finns. Niklas Bergh och Erik Wickström pratar om hur en Vasaloppsmotionär kan tänka kring målsättningar. Och om varför du bör ha en graderad målsättning.

Isoleringsbutiken.se lastbil

Isoleringsbutiken.se lastbil

Varför ska du ha ett mål och vad är en bra målsättning? Oavsett om det handlar om en viss placering eller att komma i mål så ska det ge en känsla av mening och sammanhang. Duon pratar också om varför du kanske ska undvika att ha ett tidsmål i Vasaloppet.

Lyssnarna får också höra hur det går för Niklas träning och han presenterar sin SWOT-analys på sig själv. Vasaloppet informerar om vad som är på gång i Dalarna och under vinjetten ”Mitt Vasalopp” är det denna gång Erik Thiberg som är gäst.

I nästa avsnitt är temat teknik. Har du någon fråga så besök gärna poddens Facebook- eller Instagram-sida och skriv den där.

Detta är Vasaloppet Lagom
I podcasten ”Vasaloppet Lagom” får du följa Niklas Berghs resa mot sitt allra första Vasalopp. 40-årige Niklas är från Nacka och bor i radhus med fru och två småbarn. Hans målsättning är att träna ungefär 2-4 timmar per vecka och placera sig i mitten av Vasaloppet.

Niklas Berghs SWOT-analys på sig själv i relation till sin Vasaloppssatsning, med ordet "Tyngd felstavat".

Niklas Berghs SWOT-analys på sig själv i relation till sin Vasaloppssatsning, med ordet ”Tyngd felstavat”.

Vid sin sida har han Erik Wickström som expert. Erik är officiell Vasaloppscoach och arbetar som instruktör, personlig tränare och föreläsare för privatpersoner, klubbar och företag. Han har skrivit ett par böcker om träning och är chefredaktör för tidningen Vasalöparen.

Vasaloppet Lagom finns där poddar finns och via länkarna nedan. Det är Niklas Bergh och Erik Wickström som är avsändare av innehållet i podcasten.

Avsnittet sponsras av Isoleringsbutiken.se. Kika in där om ni vill köpa kvalitativ och miljömedveten isoleringen.

Ituneshttps://itunes.apple.com/se/podcast/vasaloppet-lagom/id1283336073?l=en&mt=2
Blogghttp://www.vasaloppet.se/bloggar/lagom
Facebookhttps://www.facebook.com/vasaloppetlagom/
Instagramhttps://www.instagram.com/vasaloppetlagom/


Kaiser Maximilian Lauf – vill till Seefeld!

$
0
0
Karta Kaiser Maximilian Lauf. Course map Kaiser Maximilian Lauf.

Karta Kaiser Maximilian Lauf

Banprofil Kaiser Maximilian Lauf 60 km. Course profile Kaiser Maximilian Lauf.

Banprofil Kaiser Maximilian Lauf 60 km

Kaiser Maximilian Lauf – vill till Seefeld!

Jag jobbar en del för Visma Ski Classics med att publicera texter på deras hemsida och skriva artiklar i tidningen Pro Skiing, som kommer i november varje år. Nu har jag även fått i uppdrag att skriva om några av loppen på bloggen. Först ut var La Sgambeda som jag skrev om för en vecka sedan. Nu är turen kommen till Kaiser Maximilian Lauf i österriska Seefeld.

Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2017. Foto: Magnus Östh.

Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2016. Foto: Magnus Östh.

Jag har åkt längdskidor på flertalet ställen ute i Europa utanför Norden, som Ramsau (tio gånger), St Moritz, Obertilliach, Val di Fiemme, Lavaze, Otepää, Liberec, Engadindalen, Livigno, Oberammergau och Val Thorens.

Men det potentiellt bästa stället av dem alla har jag ännu kvar att besöka – Seefeld. I konkurrens med Ramsau är det Österrikes största längdskidort. I stort sett alla som jag hör berätta om Seefeld har idel superlativer att dela med sig av.

En gång var jag på väg till Seefeld för en pressresa tidigt i december, men då gick det en värmebölja över Alperna så det fick avstyras. Annars är det en snösäker skidort som nyligen byggt en ny jättedamm vilket ger dem en absurd kapacitet till att tillverka konstsnö. När jag intervjuade organisationen för någon månad sedan sade de att de kunde få till 14 km spår enbart med konstsnö! Allt för att snösäkra skid-VM 2019. De har tidigare arrangerat både OS och VM.

Fredrik Byström före Andreas Holmberg i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Fredrik Byström före Andreas Holmberg i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Tredje upplagan 2018
Till Seefeld ska man åka för att träna på de 25 mil spår som är preparerade för klassiskt och skejt. Och för långloppet Kaiser Maximilian Lauf, som ingår i Visma Ski Classics.

Jag har följaktligen aldrig åkt loppet, vars första upplaga genomfördes på kort varsel i februari 2016 efter att König Ludwig Lauf fick ställa in pga snöbrist. Förhoppnings kommer jag åka inom en snar framtid då det verkar vara en fin och tuff bana. Dock inte 2018 eftersom ett företag har hyrt in mig som coach i Orsa den veckan.

Ingen seger för Britta än
Kuperingen har tagit ut sin rätt i damklassen då världens bästa långloppsåkare (totalvinnaren i Visma Ski Classics) Britta Johansson Norgren varit nära någon seger än. Kanske delvis pga att hon till skillnad från sina konkurrenter kört utan fästvalla. Förra året kräksnöade det så Andreas Nygaard spurtvann herrklassen. Han får det nog svårare i normalföre.

Britta Johansson Norgren före Astrid Øyre Slind i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Britta Johansson Norgren före Astrid Øyre Slind i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

För att sammanfatta så verkar alla som varit i Seefeld älska stället, inklusive vitt skilda grupper som min mamma och proffsåkarna. Tävlingen verkar också vara riktigt fin och banan är ett enda varv på 6 mil med start och mål på samma ställe.


Fakta
Lopp: Kaiser Maximilian Lauf
Huvuddistans: 60 km klassiskt, lördag 13 jan 2018
Karaktär på banan: En av de mest kuperade i Visma Ski Classics
Övriga distanser: 60 km skejt, 30 km klassiskt, 30 km skejt. Klassiska loppen på lördagen och skejtloppen på söndagen.
Hemsida: http://kaisermaximilianlauf.com
Sida på Visma Ski Classics: http://www.vismaskiclassics.com/event/kaiser-maximilian-lauf-0
Ski Classics Play: https://play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classics

Katerina Smutna vinner Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Katerina Smutna vinner Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Resultat Kaiser Maximilian Lauf 2017, 60 km K
Damer

  1. Katerina Smutna, 03:43:48
  2. Astrid Øyre Slind, 03:43:59
  3. Britta Johansson Norgren, 03:47:23

 Herrar

  1. Andreas Nygaard, 03:21:44
  2. Tord Asle Gjerdalen, 03:21:45
  3. Stian Hoelgaard, 03:21:45
Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2017. Foto: Magnus Östh.

Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2016. Foto: Magnus Östh.


Föreläsning på Volvo i Göteborg

$
0
0

Idag ska jag till Volvo för att prata om hur du kan komma igång med konditionsträning samt tips på effektiv träning för skidåkning, löpning och cykling. Det är alltid lite nervöst innan jag ska prata på storföretag, men det brukar gå bra!

Robert Malmgren och Daniel Abrahamsson efter en tur till Ulricehamn. FÖR ATT HÄMTA VÅR NYA BIL, EN V70 FRÅN 2007!!! Det känns underbart att ha ett alternativ till den franska skitbilen. Pappa köpte ny bil i Ulricehamn, därav den märkliga leveransen.

Robert Malmgren och Daniel Abrahamsson efter en tur till Ulricehamn hösten 2013. För att hämta vår nyinköpta Volvo V70 från 2006, som fortfarande är vår bil. Pappa köpte ny bil i Ulricehamn (vi köpte hans gamla), därav den märkliga leveransen.


Viewing all 3752 articles
Browse latest View live