Sista tomatskörden
Läggningslöpning
Hösten är en lurig period för mig att träna. Det är mycket annat och ofta stannar veckodosen på 4-5 timmar. Ett pass jag kör några gånger per månad är ”läggningslöpning”, vilket innebär att göra i ordning barnen för natten och sedan ge sig ut att springa med dubbel-Charioten, där de somnar. Det är en aktivitet som är uppskattad av samtliga familjemedlemmar.
5 km jogg blir man inte världsmästare på, men bättre än 0 km. Nu när barnen är 3 och 5 år så blir det också ganska bra motståndträning då ekipaget väger ca 50 kg. Och ja, bilden är tagen med självutlösarfunktionen (Ida var inte hemma).

Lite halsskavt och om Nordenskiöldsloppet
Senaste året har jag hållit mig betydligt friskare än de första 4 åren som pappa. Men i veckan kom det lite halsskav. Förmodligen för att jag haft sjuka personer omkring som jag inte velat undvika. Hoppas det är över så snart som möjligt.
I veckan skrev jag en text om varför du ska åka 22 mil i Jokkmokk på Nordenskiöldsloppets hemsida. Du hittar den här.

Skidåkning på gräs
Styrketräning på skidor på gräs
Lunch med Peder Hallberg och Niklas Ivarsson
Ny vecka, nya möjligheter. Jag hade skav i halsen stora delar av förra veckan, så det blev inte så mycket träning.
En av förra veckans luncher inmundigade jag tillsammans med Peder Hallberg och Niklas Ivarsson på Syskonen Anderssons restaurang vid Toveks Bil. Loves mor jobbar där, bara en sån sak.
Peder har jag träffat ett antal gånger tidigare genom träning och vår gemensamma vän Per Forsberg. Niklas hade jag tidigare bara träffat vid Rya Åsar Trail Run, så det var kul att han bjöd in. Niklas var sjätte personen på Spotify så han har gjort en intressant resa då det nu är ett världskänt företag med 3000 anställda.
Vi pratade mycket löpning och jag gick därifrån full av inspiration. Det lär bli fler luncher.

Motiverad till träning – med MI som metod
Ida är utbildad socionom och går nu en 2-årig utbildning på deltid till KBT-terapeut. Hon har tidigare studerat samt pratat en del hemma om MI (motiverande samtal) som koncept. Nyligen hittade jag en bok på SISU Idrottsböcker där våra yrkesvärldar möts på ett naturligt sätt. Den ska bli spännande att läsa tillsammans. Boken, eller snarare häftet, heter ”Motiverad till träning – med MI som metod”.

Instruktör i Piteå och Luleå
Jag är på dygnslång tur i norr. I går landade jag i Luleå kring lunch och kring lunch idag flyger jag hem igen.
Det har kommit några centimeter snö i Luleå så det gick att åka skidor på asfalten vid skidskyttebanorna på Ormberget. Där åkte jag i timme för en teknklektion med en person jag coachar som bor utanför Piteå. På kvällen höll jag i en tekniklektion på 1,5 timme för CCC1000 Norr på samma 80 meter-sträcka. Inte illa att spendera totalt 2,5 timme på snö på en så kort raksträcka. Förutom att träna på växlarna i klassisk stil körde vi en del teknikövningar.
Idag ska jag på möte med de som ska bygga ut skidtunneln i Piteå. Det känns ärofyllt och spännande att få ge input på det bygget.

Hemfärd och videoinslag i Kuriren
Jag sitter på en Boeing 737-600 väg hem från trippen till Luleå och Piteå. Det blev en Airbus 320 på förra sträckan. Känns skönt att hinna hem till middagen.
Norrbotten-Kurirens reporter kom förbi när vi körde träning med CCC1000 på kvällen och blev intresserad. Han tog bilder, filmade och pratade med mig och Per Lenndin. Du kan se videoinslaget här.

En plats kvar till skejtkursen
Det går inte lika fort att fylla en skejtkurs som en skidkurs i klassisk stil. Men nu är det bara en plats kvar till skejtkursen ons 24 jan. Utrustning finns att låna. Läs mer och anmäl på www.borasskidskola.se. Eller mejla eller ring mig.

Diagonalåkning för motionärer – avsnitt 8 av Vasaloppet Lagom
I tisdags kom avsnitt åtta av podden. Kul att så många lyssnar och tack för alla trevliga ord på mejl, Facebook, SMS och i verkligheten.
Diagonalåkning för motionärer
Nu finns det åttonde avsnittet av podcasten Vasaloppet Lagom ute där poddar finns. Niklas Bergh och Erik Wickström pratar om diagonalåkning för motionärer. Och om hur du ska tänka generellt när du tränar din teknik.
Diagonalåkning är för många den svåraste växeln att lära sig i klassisk skidåkning. Det krävs balans, koordination och tajming. Du kommer få tips hur hur du tränar diagonalåkning på skidor och rullskidor. Erik tar upp vanliga förbättringsområden han ser i sin roll som tekniktränare.
Lyssnarna får också höra hur det går för Niklas träning och Erik ömsom sågar ömsom hyllar Niklas diagonalteknik på rullskidor. Niklas film finns att se via Vasaloppet Lagoms blogg. Camilla Sandy på Vasaloppet informerar om vad som är på gång i Dalarna och under vinjetten ”Mitt Vasalopp” är det denna gång Martin Josefsson som är gäst. Avsnittet sponsras av isoleringsbutiken.se. Det är näthandeln för dig som vill köpa miljömedveten isolering.
I nästa avsnitt är temat stakning och stakning med frånskjut. Har du någon fråga så besök gärna poddens Facebook- eller Instagram-sida och skriv den där.
Detta är Vasaloppet Lagom
I podcasten ”Vasaloppet Lagom” får du följa Niklas Berghs resa mot sitt allra första Vasalopp. 40-årige Niklas är från Nacka och bor i radhus med fru och två småbarn. Hans målsättning är att träna ungefär 2-4 timmar per vecka och placera sig i mitten av Vasaloppet.
Vid sin sida har han Erik Wickström som expert. Erik är officiell Vasaloppscoach och arbetar som instruktör, personlig tränare och föreläsare för privatpersoner, klubbar och företag. Han har skrivit ett par böcker om träning och är chefredaktör för tidningen Vasalöparen.
Vasaloppet Lagom finns där poddar finns och via länkarna nedan. Det är Niklas Bergh och Erik Wickström som är avsändare av innehållet i podcasten.
Itunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/vasaloppet-lagom/id1283336073?l=en&mt=2
Blogg: http://www.vasaloppet.se/bloggar/lagom
Facebook: https://www.facebook.com/vasaloppetlagom/
Instagram: https://www.instagram.com/vasaloppetlagom/

Extrainsatt nybörjargrupp mån 29 jan 2018
Efter blogginlägget igår blev även skejtkursen full. Nu är alla fyra kurserna fullbokade med mer än 2 månader kvar. Det är ett jättestort intresse, vilket känns roligt. Det är en betydande andel som kommer från ställen som Göteborg, Vårgårda, Huskvarna, Lerum, Kinna etc, alltså en bit utanför Borås.
Nu har jag satt upp en extra nybörjargrupp, måndag 29 januari. Samma upplägg som tidigare. Se mer information och anmäl dig här (eller ge bort i julklapp eller fars dag-present).
Eventuellt kommer jag även sätta upp en extra fortsättningsgrupp. Det går också att boka motsvarande upplägg som företag. Det brukar vara en mycket uppskattat aktivitet för anställda. Vissa gör det även som ett kundevent.

Toblach-Cortina med Tour de Ski-känsla
Toblach-Cortina med Tour de Ski-känsla
Jag jobbar en del för Visma Ski Classics med att publicera texter på deras hemsida och skriva artiklar i tidningen Pro Skiing, som kommer i november varje år. Nu har jag även fått i uppdrag att skriva om några av loppen på bloggen. Hittills har jag skrivit om La Sgambeda och Kaiser Maximilian Lauf. Nu är turen kommen till Toblach-Cortina som går av stapeln i Italien i januari.
Många som ser Tour de Ski på teve skulle känna i sig i långloppet Toblach-Cortina, vilket går mellan de två klassiska skidorterna. Toblach går även under namnet Dobbiaco. I Tour de Ski kör åkarna dock i motsatt riktning.
Loppet har funnits sedan 1977 och följer till stora delar en järnväg som lades ner 1964. Starten går på Toblach militära flygplats och sedan gör åkarna en lov och passerar Toblach skidstadion efter 11 km, där det också är ett spurtpris.
Därefter bär det av mot Cortina. Först ska du klättra från 1200 m ö h till 1550 m ö h på ett par mil, för att sedan de sista två milen ta dig tillbaka ner till 1200 m ö h. Målgången är i centrala Cortina, som var värd för vinter-OS 1956. Även om skillnaden mellan lägsta och högsta punkt är stor är det inte jättemånga totala höjdmeter jämfört med andra långlopp i Visma Ski Classics.
Del av Alp Trophy
Toblach-Cortina kom in i Visma Ski Classics först 2016. Innan dess var det primärt ett långlopp i skejt. Nu finns en skejtdistans på söndagen, för den som är intresserad av att maxa sin resa.
Från och med i år är även Toblach-Cortina med som sista deltävling i den nystartade cupen Alp Trophy, som är en del av Visma Ski Classics. Övriga lopp i den cupen är Kaiser Maximilian Lauf, La Diagonela och Marcialonga. Loppen motsvarar event 3, 4, 5 och 6 i Visma Ski Classics.
Omgivningarna och Tour de Ski
Det finns många goda skäl till att åka Toblach-Cortina. Det är alltid kul med långlopp utomlands. Sedan är det ju extra trevligt med otroligt fina miljöer samt att känna vibbarna av Tour de Ski!

Toblach-Cortina 2017. Øystein ”Pølsa” Pettersen valde att inte spurta mot sin lagkompis Morten Eide Pedersen om tredjeplatsen. Riktigt snyggt gjort! Foto: Magnus Östh.
Fakta
Lopp: Toblach-Cortina
Deltävling i Visma Ski Classics: Sedan 2016
Huvuddistans: 50 km klassiskt, lördag 3 feb 2018
Övriga distanser: 30 km skejt söndag 4 feb 2018
Hemsida: www.dobbiacocortina.org
Sida på Visma Ski Classics: www.vismaskiclassics.com/event/toblach-cortina
Ski Classics Play: https://play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classics
Resultat Toblach-Cortina 2017, 50 km K
Damer
- Katerina Smutna, Team Santander (nu Bauer Ski Team), 2:30:32
- Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, 2:30:35
- Astrid Øyre Slind, Team United Bakeries, 2:30:39
Herrar
- Tord Asle Gjerdalen, Team Santander, 2:04:59
- Petter Eliassen, Team LeasePlan, 2:04:59
- Morten Eide Pedersen, Team BN Bank, 2:06:42

Toblach-Cortina 2017. Exakt så här ser det ut när Astrid Øyre Slind drar upp ärmarna på tävlingsdräkten innan start. Det gör hon i nästan alla lopp. Foto: Magnus Östh.

Toblach-Cortina 2017. Tättrion Morten Eide Pedersen, Petter Eliassen och Tord Asle Gjerdalen. Foto: Magnus Östh.

Toblach-Cortina 2017. Tord Asle Gjerdalen slår än en gång Petter Eliassen i spurten. Foto: Magnus Östh.

Mot Hufvudstaden
Avgång från Borås central kl 05.45 idag. Medelfakir. Som vanligt byte i Herrljunga på vägen mot Stockholm, där jag ska ha CCC1000-möte på lunchen och ett skidevent med ett företag på eftermiddagen. Det blir i Bålsta, där jag även hade ett kurs med ett företag förra året.
Jag har bytt tåg i Herrljunga i hela mitt liv och idag var det min premiär för spår 6! Stort. De utvidgade nyligen från 5 till 7 spår. Det händer saker i ciderstaden.
Västgötaloppet 2018 the story

Rickard Bergengren och Johan Kanto efter målgång. Kul att se Kanto i Sverige. Jag trodde att han hade flyttat till Sjusjøen.
Resultat Västgötaloppet 2018 finns här. Jag blev 13:e man på tiden 1.59.43, vilket var 6.49 min efter segrande Pontus Nordström.
Jag vet att jag tränar en bråkdel av de runt mig i resultatlistan. Och jag tar egentligen bara en skidtävling per år på allvar (Vasaloppet), men ändå ska jag erkänna att det var lite mentalt tufft i söndags. Det var många framför mig – kanske t o m fler än hälften – som jag aldrig fått stryk av innan och med var många bakom mig som aldrig varit så nära mig tidigare.
Men, men. Så kan skidlivet vara ibland. Återigen tyckte jag att jag fick ut det jag hade för dagen. Jag fick Astrids magsjuka och var helt utslagen tidigare i veckan, men jag tyckte inte det påverkade så mycket.
Jag brukar säga att jag är elitledsåkare och inte elitåkare, så jag flyttar inte hemifrån som många andra när barnen spyr eller har feber under skidsäsongen. Samma vecka som Vasaloppet skulle jag däremot kunna tänka mig att göra det.
Fin bana
Loppet var av helt annan karaktär jämfört med Borås. Eftersom det var fjärde och sista deltävlingen i svenska långloppscupen kom det många starka åkare utifrån som satsade på totalen i cupen.
Jag tyckte det gick fort direkt på det första 7 km-varvet av sex på Lassalyckan, som bjöd på otroligt fina spår och vinterväder. Det lär vara Sveriges bästa långlopp för att vara en varvbana på ett konstsnöspår. Visserligen är jag jävig då min klubb Ulricehamns IF är arrangör tillsammans med Tvärreds IF och Äspereds IF, men jag tror många håller med mig.

Typ tre skåning, jag har ju i alla fall två skånska föräldrar. Linus Larsson gör en bejublat comeback i år och Rickard Bergengren visar februariform.
Åkte med Erik Wilhelmsson
I drygt 1,5 varv slet jag mig med, men sedan kände jag att det gick för fort i klungan på cirka tio personer. När jag blev avhängd insåg jag att jag inte kunde åka 4,5 varv solo i vinden, så jag åkte jättelångsamt och väntade in bakomvarande gubbe. En självklarhet för mig.
Sedan jobbade jag och Simon Magnusson (som jag efteråt såg att han hette) på bra ihop och efter gissningsvis ett varv kom vi ikapp en annan Erik W, nämligen Wilhelmsson som slet med lite tröga skidor. Då kändes det bra och jag kände mig på g. Erik och jag åkte ihop länge men tiden började ta ut sin rätt. Min glidfördel mot honom minskade och försvann och han var stark uppför.
Tappade på slutet
Trots att jag tyckte att vi krigade på bra kom en duo ikapp bakom, Jörgen Fherm och Gustav Johansson (den senare med fästvalla, förmodligen enda topp 20). Vi fyra körde ihop till det var några kilometer kvar, då jag var tvungen att släppa, helt slut. Lyckligtvis kom ingen mer ikapp.
Tack till arrangören för långloppsveriges förmodligen proffsigaste varvlopp på konstsnö! Publiken gav också fint stöd, det uppskattas. Och tack till UIF för superb service.
Skidorna
Även denna gång hade Jan Flodin vallat skidorna och även denna gång åkte jag på 51:orna, som är ett par Madshus Populsion Cold stakskidor med fabriksslip. De gick helt ok, dock inte lika bra som förra helgen. Jag vet inte vad han hade på. Jag testade mot 43:orna (också stakskidor) på morgonen men de gick inte lika bra.
Data från Polar V800
Tid (satte på lite innan stängde av lite efter): 2.00.10
Sträcka: 39,81 km
Snittfart: 19,9 km/h
Maxfart: 40,9 km/h
Totalstigning: 465 m
Totaldrop: 440 m
Vreta Ski Maraton på lördag
Jag hade tänkt att bara köra två seedningslopp i vinter, men det blir ett tredje: Vreta Ski Maraton nu på lördag 17 feb. Detta för att:
- Jag har sneglat på loppet i några år men det har tidigare inte passat, nu är det ingen annan tävling jag tänkt åka den helgen.
- Det finns ett par personer jag känner lite grann i klubben och de har givit ett gott intryck av sig själva, anläggningen och loppet.
- En person som jag coachar bor i Linköping och det känns kul att se hens träningstrakter.
- Jag har tidigare skrivit om deras konstsnöanläggning och nu har det blivit ett officiellt Vasaloppscenter, och i mitt jobb vill jag ha bra koll på dessa centra.
- Min podkollega Niklas Bergh som bor i Stockholm kommer också att åka loppet. Jag tror vi båda har drygt 2 timmars bilresa.
- Några boråsare kanske också följer med.
Vi ses i Östergötland!
Ett gäng bilder med bildtexter

Martin Josefssons fina skidställ som han gjorde åt mig i förra vallatemplet är nu uppsatt i det nya. Åtminstone halva. Mer kommer!

Jag hade ett skidevent i Bålsta i måndags med ett företag. Extra kul att hjälpa denna tjej som aldrig hade stått på ett par längdskidor tidigare. Det gick fint. Vad jag gör med handen på bilden är oklart.
Vardagen har lugnat ner sig lite grann. Jag har fler skidkurser i januari än februari, Vasalöparen är lämnad på tryck resorna är färre. Skönt med mer tid med barnen.
Självklart har jag ”råkat” ramla in på ett nytt jättespännande projekt som jag tror stenhårt på. Det kommer att lanseras inom bara ett par veckor så det är det jag främst jobbar med nu. Men idag tänkte jag minsann åka ett helt eget skidpass på minst en timme. Det hör inte till vanligheterna nuförtiden, så det ska bli kul! Det lär bli natursnöspår på Hestra!
I helgen var Varbergsboende Karoline på besök med sina två barn som är i Maj och Astrids ålder. De har fantastiskt kul ihop och det är jätteroligt att se. I början av sommaren ska de återigen åka på solresa utan papporna.
Som uppladdning inför söndagens Västgötaloppet var vi på scouterna på förmiddagen på lördagen och sedan åkte vi skridskor vid Sjömarkens badplats på eftermiddagen. Med korvgrillning. Även syrrans familj var med. Trevligt! Karoline hade feber så jag var lite nervös då de bodde hos oss, men än är jag i alla fall frisk.

Jag tror aldrig jag gick på scouterna när jag var liten. Nu var det första gången jag var med Astrid på Brämhults scoutskår, dit hon sedan två veckor tillbaka går varannan vecka.

Se upp för Robert Malmgren. Han har ännu inte varit topp 200 i Vasaloppet, men genomför denna vinter det ena sjuka långpasset efter det andra. Att staka runt en timme på konstsnöspåret i Borås med 21,5 km/h är inga konstigheter.

Jag och Robban kikar OS-sprint. Att vedlådan består av en IKEA-kasse känns kanske inte helt top notch, men smidigt när man drar till en grillplats.
Skidspåren vid Hestrastugan – oj vad fint
Det blev ett härligt eget träningspass idag, dessutom rejält långt. 1 h 40 min var jag ute vid Hestrastugan. Välbehövligt. Hela varvet med konstsnöspåret, kyperedsslingan, sjöslingan och korta myrspåret blev 9,3 km på min klocka. Väldigt fint för kropp och själ.
Effektmätare i staven test i Borås lördag 17 feb
Mot Vreta Ski Maraton
Doktor Grenlöv, jag och min far sitter i bilen mot Linköping för Vreta Ski Maraton. Jag har inte kollat startlistan, men Simon mumlar namn som Markus Jönsson, Oskar Svärd, Joakim Lindberg och Dan Moberg. Det blir alltså inte pallen jag siktar på idag, men topp fem känns inom räckhåll. Det ska också bli kul att se hur det går för ”min” pod-Niklas!