Borås skidstadion 11 april 2018
Rullskidlektion och skidlektion på samma dag

Skidlektion med Paula på Borås skidstadion 11 april 2018. Hennes andra lektion på några veckor. Kul att se stora förbättringar!
Igår hade jag en skidlektion och rullskidlektion på samma dag. Det hör inte till vanligheterna. Jag körde också ett skidpass ihop med ett gäng kompisar på en eftermiddag. Det hör inte heller till vanligheterna. Vi startade redan kl 16.20 och jag sköt upp middagen hemma från standardtiden 17.30 till 18.00.
Annars är det sällan jag tränar ihop med folk som jobbar dagtid eftersom jag försöker vara hemma den tiden då en stor del av den organiserade träningen äger rum. Det är på gott och ont.

Gott gäng som skejtade igår: Simon Grenlöv, Rickard Bergengren, Martin Damm, Magnus Sjöbjär, Anders Olsson (som är med i Wickström Coaching), Alexander Westberg och Mattias Carlzon. Doktor Grenlöv, Rickard och jag körde även ”11 april-loppet”, som blev en 3,5 min lång mjölksyrafest i värmen. Rickard kroknade halvvägs och jag lyckades precis hålla Simon bakom mig.
5000 m SkiErg på 17.54 min och mot Finland
I tisdags drog jag 5000 m SkiErg så fort jag kunde för första gången på länge. Tiden blev 17.54 min, vilket är 30 s från personbästa. Det är mycket, men det var ungefär som beräknat.
Jag körde på motstånd 8, men jag kroknade och hade generellt svårt att hålla uppe frekvensen (jag vill ha upp mot 55 för att få det mer skidlikt för motsvarande arbetstid), så nästa gång kör jag kanske på motstånd 6 eller 7.
Nu sitter jag i en mellanlandning på Arlanda. Jag ska snart vidare till Kiruna för att därifrån köra hyrbil till Levi för att jobba med finalen i Visma Ski Classics. På fredag ska jag hålla i presskonferensen och på lördag ska jag vara expertkommentator i den internationella sändningen av långloppet Ylläs-Levi.
Lovikka, Tärendö och Ylläsjärvi
Det blir ett svårt vägval idag. Antingen via Muonio där många längdåkare och skidskyttar varit på läger på den tidiga snön i höstmörkret. Eller via Lovikka (där vantarna först stickades i slutet av 1800-talet), Charlotte Kallas hemort Tärendö och starten nära Ylläsjärvi.
Det blir nog den södra vägen (får bli norra på hemvägen), eftersom jag märkligt nog lyckades sticka ett par Lovikka-vantar helt själv i syslöjden. Jag valde för övrigt syslöjd framför träslöjd när det blev valbart på högstadiet. Det säger väl också en del om mina tillkortakommanden med en hammare i näven.
Taket blev för övrigt klart här hemma för några veckor sedan. Gick fint. Jag skottade en del snö en förmiddag och bar upp pannor en morgon. Annars höll jag mig borta och fokuserade istället på att koka kaffe till hantverkarna. Rätt person på rätt plats.
Mötet med Finland
Räknar man bort Åland är det första gången jag är i Finland. Det här var den första skylten jag såg. Annars är det superfint här uppe.
Bilder från Norrland och Finland
Det blev några trevliga timmar i bilen från Kiruna till Levi igår. Soligt och torra vägar.

Bifurkationen i Tärendö. Världens näst största. Svårt att avgöra om det är just här eller någon annanstans i Tärendö pga isen på älvarna. Jag försökte förstå vad en bifurkation var igår och trots min biologiexamen kliade jag mig i huvudet flera gånger innan jag eventuellt förstod exakt vad det innebär.
Hans Mäenpää slog mitt världsrekord i 24-timmars
Stort grattis till Hans Mäenpää som åkte helt sjuka 472 km på 24 timmar och därmed slog mitt världsrekord på 439 km. Jag var nere och hejade och åkte lite med honom i Levi vid ett par tillfällen under dygnet. Han såg stark ut!
Rekordförsöket i Finland var även jag inbjuden till, men jag tackade nej. Jag har även blivit inbjuden till rekordförsök i 24-timmar i Kanada, Finland och Schweiz sedan jag åkte i Vålådalen för två år sedan. Men jag har tackat nej till alla inbjudningar. Mitt dygn i Vålådalen var helt fantastiskt och oförglömligt och jag kommer nog låta det stanna där. Däremot har jag en dröm om att någon dag kunna testa på att springa i 24 timmar.
Ylläs-Levi-banan i bilder
Igår skejtade jag hela 70 km-banan. Varierande och väldigt fin åkning. 67,95 km hade jag på min Polar V800.
1075 höjdmeter upp, 1180 höjdmeter ner.
Jag höll 18,1 km/h i snitt och var ute i 3 h 44 min, så det känns i kroppen idag. Inte tävlingsfart, men inte heller speciellt lugnt.
Mer om Ylläs-Levi: Presskonferens, kommentering, Juha Mieto

Jørgen Aukland berättade om sin kommande skidtur med sin bror Anders och två andra när han besökte Visma Ski Classics-trailern. De ska slå rekord i att skida snabbt över Grönland, målet är 6 dagar med start 15 maj.
Det blev en kul dag i Levi igår med morgonjogg på 4 km, expertkommentering i Visma Ski Classics internationella TV-sändning, intervjuer för TV, after ski, bankett och utgång.
Bilderna ovan är från fredagen och bilderna nedan från lördagen t o m eftermiddagen. Återkommer med bilder från banketten.
Visma Ski Classics-banketten efter Ylläs-Levi
Skidåkning i Muonio, Hawaii i Junosuando och middag hos Kristian Poromaa
På vägen tillbaka till Kiruna från Levi igår stannade jag i Muonio, som är en hyfsat känd ort för längdåkning. Inte minst om man vill åka på snö redan i oktober. Det var även där Per Elofsson vann sin första världscupseger i november 1998. Han har till mig och många andra sagt i intervjuer att det är ett av hans bästa skidminne, bättre än många av hans betydligt större segrar. Kanske var det för att han slog Bjørn Dählie, som blev tvåa. Det blev starten på lite av ett tronskifte.
Återigen en jättefin skidtur i solskenet på välprepparerade skidspår i ett innehållsrikt spårsystem. Återigen skejt. Detta gång 1 h 10 min med 18,9 km/h i snittfart. Gubbdistans.
Fina vägar
Totalt 70 mil blev det i bil på vägarna i norra Sverige och Finland torsdag+söndag. Otroligt fina omgivningar i ödemarkerna och en fröjd att köra i solskenet på torra vägar. Jag hade en tanke om att köra upp till Treriksröset där jag aldrig varit, men insåg att det skulle bli lite för många timmar i bilen. Så jag passade istället på att sova 9 timmar natten till söndag. Väldigt skönt.
I Junosuando åt jag en Hawaii till sen lunch. Innan dess hade jag åkt in och kikat lite i Muoduslompolo, där Fredric Uusitalo kommer ifrån. Han är min frus systers mans systers man. Släkt i vid mening. Vi träffas ibland vid jul etc. Väldigt trevlig kille som jobbar som tränare på förbundet.
Middag i Kiruna
Kristian Poromaa i Kiruna bjöd in till middag när jag kom till Kiruna. God mat och bra pratstund. Kristian var den som höll i trådarna när jag var uppe i Kiruna för ett gäng föreläsningar och lektioner förra vintern. Då åkte jag även Camp Ripan-loppet.

Pizzerian och macken i Junosuando, där f ö Kristian Poromaa är uppväxt. Alltså inte på pizzerian, men i byn.
Jesper Nelins OS-guld i skidskytte i Hestrastugan

OS-guldet vägde tungt. Faktiskt första gången jag hållit i en OS-medalj, trots alla intervjuer med storskidåkare. Flankerad av Hanna Öberg och Jesper Nelin.

Före inträdet till Hestrastugan hade ungdomarna fått pröva på skidskytte med Jesper Nelin på den blivande Nelinvallen. Nypistat 16 april!
Jesper Nelin från Borås tog OS-guld i stafett i skidskytte. I måndags blev han gratulerad i Hestrastugan med pompa och ståt. Hestra IFs ordförande Maria Krafft Helgesson frågade Erik Thiberg och mig om vi kunde hålla i micen, vilket vi gärna gjorde.
Jag berätta några anekdoter om Jesper (bl a hans pizzaätande i Torsby) och så ställde vi frågor om hans träning, om Wolfgang, juniortiden, OS etc. Thiberg hade såklart full koll på ljudet som den musiklärare han är.
Kul för alla ungdomarna i klubben med en OS-guldmedaljör att se upp till. Jesper tävlar för Hestra IF i längdåkning men inte i skidskytte.
Skidåkning i Borås, löpning med Daniel Malmerfors, cykling med Emil Lindgren och Vasaloppets partnerträff

Daniel Malmerfors och jag tillbaka mot bebyggelsen i Sjömarken efter ett stigletarpass kring Backabo och Skärkhult
Det börjar bli lite smutsigt i snön, men det går fortfarande att åka skidor i Borås. Jag drog upp till Hestrastugan i onsdags med barnen för att testa om det gick att åka. Det gick fint. Körde 10 min skejt typ bara för att. Lär funka några dagar till. Problemet är inte snödjupet, utan smutsen samt att de inte preparerar längre (vilket jag såklart förstår).
Årets första mil
Jag har äntligen sprungit 1 mil i år. Två gånger t o m denna vecka. I onsdags en fin runda på 65 min i Sjömarken, Backabo etc på nya stigar med hjälp av Gröna kartan (appen Topo GPS). Hade dock önskat en orienteringskarta för att kunna se fler stigar. Jag sprang med Daniel Malmerfors, som jag lärt känna genom Erik Thiberg. Han bor ganska nära och har också möjlighet att träna dagtid.
Sponsorträff med Vasaloppet med MTB
Igår var jag på IBM i Kista i Stockholm för Vasaloppets årliga sponsorträff. Jag är där i egenskap av officiell Vasaloppscoach. Det är alltid både bra och trevligt att träffa folk i skidbranschen. För coachingens skull, för Vasalöparens skull, för poddens skull, för pryltestandets skull och för mitt höga nöjes skull.
Träffen inleddes med MTB med Emil Lindgren, som jag pratar med lite då och då när våra vägar korsas. Vansinnigt trevligt snubbe och kanske världens mest tekniske MTB-cyklist. Han har varit proffs, vunnit massvis med lopp i Sverige, kört OS och knipit en VM-medalj. Emil tävlar fortfarande och vinner ofta.
Vi fick tekniktips och jag fick även testa att följa Emil när han maxade i 30 sekunder. Jag hängde med bra den första sekunden, sedan tappade jag hur mycket som helst på kort tid. Det var faktiskt en ganska mäktig syn att se hur snabb han är på de tekniska stigarna. Vi höll till i Ursvik, jättefint. Stockholm har många fina stadsnära grönområden.

Emil Lindgren är mäktig att se i skogen när han drar på. Inspirerande att lyssna på var han också när han gav tekniktips.
Västgötaloppet Trail 5 maj 2018
5 maj ska jag springa min första löptävling, Västgötaloppet Trail i Ulricehamn. Jag sprang 28 km-banan där förra året och den är så himla fin. Och utmanande! Grundplanen är att springa 28 km-banan, men får jag inte till några långpass (typ mer än 15 km) innan blir nog 17 km en tillräcklig utmaning. Vi får se vad det blir.
Så in och anmäl er här! Visst är jag jävig, det är ju min grymma skidklubb Ulricehamns IF som arrangerar. Men rent objektivt så är det verkligen en otroligt fin bana. Och kupering är alltid kul. Ses 5 maj!
Bra löpvecka
Tre löppass på 12, 12 resp 15 km gjorde denna vecka till den klart bästa sätt ur ett löparperspektiv i år.
Lugna pass på främst stigar och grusvägar i ca 5.30-fart. Vill vara försiktig i början. Nästa vecka tänkte jag höja tempot. Nedan kartan från dagens stigletarpass.
CCC1000-avslutning och Acid Masters
Jag kunde inte vara med på hela Vasaloppets partnerträff i torsdag, eftersom det var CCC1000-avslutning. CCC1000 är en träningsgrupp som finns i Stockholm, Piteå/Luleå samt Skåne. Min roll där är ”huvudtränare” och jag är bl a med som tekniktränare och föreläsare på ett antal läger under hösten.
Vi träffades kl 16.30 på Acid Training, som är ett gym som Fredrik Erixon (initiativtagare till CCC1000) har startat med en kollega. Där kör man högintensiva pass med fyra moment: SkiErg, roddmaskin, Wattbike och styrka. Dagens till ära skulle vi köra Acid Masters, som i en liknande form finns som tävling under Fitnessfestivalen i höst. Upplägget vi körde var:
- 10 min SkiErg så fort som möjligt
- 1 min vila
- 5 min med så många squats som möjligt utan vikter direkt följt av
- 5 min med så många armhävningar som möjligt
- 1 min vila
- 10 min Wattbike (stationär cykel) så fort som möjligt
- 1 min vila
- 5 min med så många burpees som möjligt
- 5 min med plankan så länge som möjligt
- 1 min vila (om man klarar 5 min, jag var tämligen astrött och orkade bara 2 min, så 4 min vila för mig)
- 10 min roddmaskin så fort som möjligt

Markus Jönsson ska gå in i CCC1000 och hålla i syd-gruppen. Han mötte gänget för första gången i torsdags.
Efter dessa 54 min var jag rejält urblåst. Helt otroligt trött. Många minuter över 90 procent av maxpuls. Och typ ingen uppvärmning.
Styrkemomenten är såklart subjektiva, men så länge du kör lika från gång till gång kan du jämföra. Du får poäng i meter för styrkemomenten och så leder det till ett total antal meter. I plankan får du bara poäng för varje jämn minut och när du går ner första gången är du klar. I övriga styrkemoment väljer du själv hur mycket du vill pausa. Jag kommer nog testa hemma i källaren, då jag har redskapen (dock ingen Wattbike utan annan stationär cykel).
Träningsvärken från helvetet
Jag har genom året haft rejält med träningsvärk många gånger. Men det jag har känt efter det här slår nog det mesta. Kanske allt. Benen är helt rökta av alla squats och axlar och triceps skriker från armhävningarna.
Eftersom jag bara har tränat styrka typ en gång i månaden senaste året (ska bli oftare) så var en tävlingsform av styrkeövningar kanske inte helt optimalt. Jag har haft lite svårt att sova då axlarna ömmat och det var varit problematiskt att böja sig ner.
Efter två dagar var det värst (som vanligt) men även idag tre dagar efteråt är det ordentligt smärtsamt. Jag fick t o m ta en smärtstillande idag, vilket jag nästan aldrig gör. Detta för att Jojje Borssén och jag ska spela in lite filmer för adepterna i Wickström Coaching, bl a rullskidor, skidgång och spänst.
Backyard ultra i kul sammanträffande
Oavsett var och när jag befinner mig i Sverige kommer folk fram och pratar som stött på mig i olika sammanhang. Det är alltid trevligt. Ibland är det extra minnesvärt. Som i Stockholm i torsdags då jag satt med lapptopen i knäet på en mur på en tvärgata till Sveavägen.
Det var en kille som kom fram som hade hört mig prata om när jag åkte skidor i 24 timmar i Jonas Coltings pod för två år sedan. Han hade blivit inspirerad att göra ett 24-timmarslopp och just dagen efter skulle han göra sitt första event på 24 timmar, en backyard ultra.
Ännu mer lustigt var att jag just denna dag för första gången hade hört talas om konceptet backyard ultra. Har jag förstått saken rätt går det till så här:
- Varvet är 6,7 km
- Du ska springa ett varv per timme
- Du får springa varvet hur fort du vill bara det går under timmen
- Efter ett dygn är du uppe i 100 miles (161 km)
Vasaloppet Lagom-podden är tillbaka
Från september till veckan efter Vasaloppet (med juluppehåll) gjorde Niklas Bergh och jag ett avsnitt i veckan av podcasten Vasaloppet Lagom. Sedan dess har det varit tyst i etern.
Nu är vi tillbaka! Niklas har bestämt sig för att göra En Svensk Klassiker där alla övriga loppen blir för första gången. Han blev utmanad av Jonas Coltings pod-Niklas Johansson.
Första avsnittet (eller 25:e egentligen) ligger ute och finns där poddar finns. Häng med!
Kul start för Wickström Coaching
Roligt att så många hoppat på vårt koncept för att hjälpa motionärer i skidspåret! Sugen? Anmäl dig här.
Succéstart för Wickström Coaching
Redan nu har mer än 35 skidmotionärer bestämt sig för att ta rejäla kliv som skidåkare inför nästa vinter. 2 april började de första adepterna träna med det noga planerade och strukturerade träningsupplägget som Wickström Coaching erbjuder.

Jojje Borssén rör coachingen, men han fixar med filmning, hemsida och nödvändig adminstration. Det känns oerhört inspirerande att jobba ihop och fokusera på sina bästa områden.
En ny våg av motionärer förväntas börja under sommaren och hösten för att prestera på topp i motionslopp som Tjejvasan, Marcialonga och Vasaloppet under vintern.
– Vi är glada över att intresset var betydligt större än vad vi vågade hoppas på. Nu ska vi göra allt vi kan för att utveckla våra adepter till bättre skidåkare. Jättekul också hur folk peppar och motiverar varandra i vår slutna Facebook-grupp. Motionärer söker inte bara kunskap. Motivation och inspiration är också viktiga faktorer, säger Erik Wickström, grundare och coach i Wickström Coaching.
Erik har varit en eftertraktad coach för skidmotionärer i många år och har en träningsfilosofi som skiljer sig från många andra coacher, där han sätter motionären i centrum som utgångspunkt istället för att använda ett elittänk och försöka översätta det till ett träningsupplägg för medelsvensson.

Jojje och jag i Orsa i vintras där vi spelade in delar av materialet för filmerna om teknik, utrustning etc
Start när som helst
Även om du kan hoppa på träningsprogrammen inför Vasaloppet när du vill finns det fasta startdatum då det blir lättare för folk att mentalt ladda inför en ”nystart” vid ett fast datum.
Vasaloppet/Öppet Spår grupp A med 7-12 timmars träning per vecka samt Vasaloppet/Öppet Spår grupp B med 4-8 timmars träning per vecka är de grupper som har flest adepter. De tio träningsgrupperna har alla olika program men följer samma coachinginformation med filmer, poddar, artiklar som ständigt publiceras på wickstromcoaching.com exklusivt för adepter.
Bra inledning
Erik driver Wickström Coaching tillsammans med Jojje Borssén, som har byggt och underhåller hemsidan, samt filmar, klipper med mera.
– Jämför man första året då vi startade Colting Borssén Coaching (triathloncoaching med samma upplägg, startade 2015) är denna tjänst redan större. Det tar några år att bygga förtroende för en ny typ av tjänst och givetvis är det viktigt att själva träningsupplägget funkar så adepterna lyckas nå sina mål och pratar gott om tjänsten. Vi har coachat över 300 personer hittills med vårt triathlonupplägg och lyckats bra med vår målsättning – att göra folk till bättre triathleter. Därför känns det extra spännande att vi fick en sådan bra start, säger Jojje Borssén, producent och medgrundare till Wickström Coaching.
Redan nu kan man anmäla sig till starten 23 juli och 15 oktober som är de stora startdatumen för programmen, men det går som sagt att hoppa på när som helst. www.wickstromcoaching.com