Så här såg det ut på vår träningsdag i Stockholm där 15 av adepterna deltog. En summering på 3 minuter. Tack alla för en härlig dag!
Film från träningsdag i Stockholm
Borås skidskola 2020 med skidkurser i Borås på Borås skidstadion – kurs i stakning är årets nyhet
För elfte vintern i rad är dags för Borås skidskola! En efterfrågad nyhet i år är en kurs med fokus på stakning.
Oavsett vilket dag du väljer kan du se fram emot lärorika, inspirerande och roliga timmar! Se gärna filmen från en kurs från tidigare år på en dryg minut längst ner i inlägget.
Obs: Kurserna är i stort sett alltid fullbokade så vänta inte för länge med att anmäla dig! Du anmäler dig genom att betala i webbshoppen dit du också kommer genom att klicka på respektive datum nedan. Jag är instruktör på samtliga kurser.
Du kan även anmäla dig genom att mejla till erik@dinkondition.se eller ringa/SMS:a på 0702-380059. Passa också på att boka in ditt företag eller kompisgäng för en härlig aktivitet! Tack vare ett antal extra instruktörer så kan vi ta stora sällskap.
4 tim-kurs kl 17.30-21.30
Nybörjarnivå
Mån 13 jan
Ons 29 jan
Fortsättningsnivå
Ons 8 jan
Mån 20 jan
Stakning
Ons 22 jan
Skejt
Ons 4 mars
4 tim-kurs kl 09.00-13.00
Nybörjarnivå
Tis 14 jan
Fortsättningsnivå
Tors 16 jan
2 tim-kurs enbart i spåret kl 09.00-11.00
Nybörjarnivå
Tors 23 jan
Fortsättningsnivå
Tis 21 jan
Vasaloppsträning med träningsprogram, skidläger med mera
Härligt att träffa några av adepterna i Wickström Coaching i Stockholm i söndags.
Efter ett besök på Alewalds tog vi oss ut till Ursvik för tekniklektion på rullskidor, videogenomgång med individuell feedback, kort föreläsning och ett avslutande skidgångspass.
Så roligt att se gemenskapen!
Mån 14 okt startar en ny period för adepterna i Wickström Coaching, som nu är över 130 till antalet. Häng på du också! Läs mer om Vasaloppsträning och anmäl dig här. Eller ring eller mejla för mer info.
Du vet väl att du kan betala coachingen med ditt friskvårdsbidrag!









Träningssviten bruten pga halsont och nya avsnitt av Lagom Kondition
Jag tränade minst 20 min varje dag från 15 juli till 6 okt. Med största säkerhet min längsta träningsstreak någonsin. Fick ont i halsen i måndags. Har inte tränat sedan dess. Hoppas bli frisk till lördagens Rya Åsar Trail Run, där jag blivit 3:a i båda upplagorna.
Sista veckan av denna streak persade jag på min löprunda, persade nästan på rullskidintervallerna i Tullenbacken i onsdags (endast 3 s från pers trots betydligt sämre väder) och lyfte 77 kg i bänkpress när jag var själv i gymet (80 kg är mitt pers).
Bra resultat i allt utom SkiErg
Totalt sett skulle jag säga att formen förra veckan var i paritet med när jag var som allra bäst tränad kring 2014-2015. Åtminstone på kortare grejer på löpning och rullskidor, samt styrka. Däremot ligger jag fortfarande lite efter på SkiErgen.
Detta experiment att undvika vilodagar stärker helt klart min tes att jag inte behöver vilodagar. (Skrev f ö en kort text med namnet ”Behövs vilodagar?” i somras.)
Ungefär samma mängd som förra året
Träningen har legat på ca 7 timmar per vecka eller något lägre på sistone. Jämfört med förra året har jag inte direkt tränat mer, men bättre. T ex större andel på de trögaste hjulen (har nog kört mer än två tredjedelar på Swenor-4:or), fler intervallpass både i löpning och på rullskidor samt lite mer och tyngre styrketräning.
Bara för att det känns bra nu (med undantag från halsontet) behöver det inte gå bra i vinter. Men tro mig, det är förbannat kul att träna när man är i bättre slag än på många år!
Adam Steen lyssnar på podden
En nyhet för Lagom Kondition är att bloggkollegan Adam Steen äntligen börjat lyssna på podden. Stort. En annan är OS-guldmedaljören Østein ”Pølsa” Pettersen. Vi har nu över 10 000 lyssnare varje vecka och det är kul att kunna locka både nybörjare och de som åker snabbt som blixten.
I avsnitt 89 ger Niklas Bergh sin race report från Lidingöloppet och i avsnitt 90 besvarar vi lyssnarfrågor. Och så redovisar vi som vanligt veckans träning samt pratar en massa strunt.
Rya Åsar Trail Run idag
Dagens traillopp Rya Åsar Trail Run på 11,6 km blir mitt första träningspass den här veckan. Jag har haft lite ont i halsen. Inte varit jättesjuk, men har tagit det säkra före det osäkra. Igår kunde jag nog ha tränat, men tog istället en extra träningsfri dag. Det lär bli en chock för kroppen första kilometern.
Race reports från 2017 och 2018, då jag båda gångerna blev trea:
https://erikwickstrom.se/2017/10/21/rya-asar-trail-run-2017-the-story/
https://erikwickstrom.se/2018/10/22/rya-asar-trail-run-2018-the-story/
Seger i Rya Åsar Trail Run
Ny vecka, nya möjligheter
Måndag och som vanligt en rivstart på veckan. Misslyckas i vanlig i ordning med race report inom ett dygn efter loppet, men den kommer hyfsat snart.
Glöm förresten inte att anmäla dig till Wickström Coaching. Idag är sista dagen detta år som huvudbonad (pannband eller mössa) ingår vid anmälan och betalning av aktuell träningsperiod. Kul att så många hoppat på senaste veckorna!
Stafett i Kretsloppet
Partnerträff med Vasaloppet
På plats på Idre Fjäll. Partnerträff ett dygn. Blir kvar hela helgen med podcasten Lagom Kondition, som sponsras av Idre Fjäll.
Vasaloppets partners
Nu är partnerträffen med Vasaloppet på Idre Fjäll slut. Lunch, möte och sedan förhoppningvis ett par mil på konstsnön.
På snö på Idre Fjäll
Så himla kul med snö! Spåret är drygt 5 km. Bra kvalitet. Landslaget och många andra åkare på plats. Och ett stort Madshusgäng och en massa andra leverantörer eftersom det är någon slags Skistarthelg.
Vi stannar över helgen eftersom Idre Fjäll sponsrar vår podcast Lagom Kondition.
Hemma från Idre Fjäll
Skidträning för vuxna i Borås
Missa inte vinterns skidkurser på Borås skidstadion! Och missa inte heller den fina filmen längst ner i inlägget som Love Ljungström har gjort vid en tidigare kurs!
Kanske är du en nybörjare, motionär, skejtare eller stakare som behöver tips och inspiration inför skidsäsongen. Deltagarna och företagen kommer framförallt från Göteborg och Borås med omnejd, men även Skåne, Halland och Småland. Välkommen!
Snön i Skidome
Rya Åsar Trail Run 2019 the story

Puls, totalstigning, stegfrekvens, distans, snittfart etc Rya Åsar Trail Run 2019. Hela passet finns här.

Lag ”Bro till topp” vann lagtävlingen i Rya Åsar Trail Run 2019. 1500 kr på restaurangen Grill och gryta.
Resultat Rya Åsar Trail Run 2019 finns här. Bilder finns här.
Efter en, med mina mått mätt, bra träningssommar med en hel del långpass i hyfsat fart började jag med regelbunden intervallträning efter Ultravasan i slutet av augusti. Det gav fin effekt och formen blev bara bättre och bättre.
Elva dagar före Rya Åsar Trail Run satte jag rekord på 2 varv på Sjömarkens elljusspår, som jag testat mig på sedan gymnasiet. Så självförtroendet var på topp. Men så blev jag sjuk och tränade inte en minut mån-fre inför loppet, med undantag från några rullskidlektioner.
Ingen höll fart
Starten gick och det inte riktigt något som tog kommandot. Jag hade blivit 3:a i loppet 2017 och 2018 och Jakob Böhm hade kommit 1:a respektive 2:a. Jag tror aldrig jag har slagit Böhm i en löptävling och han var favorit.
Det brukar alltid komma någon utifrån och jag hade inte kollat startlistan, så jag hade inte någon aning om toppskiktet förutom Böhm.
Fotproblem för Johan Samuelsson
Det bildades snabb en femmannaklunga med Böhm, Tobias Andervang, Johan Samuelsson, Felix Axelsson. Johan stannade plötsligt och bröt loppet efter 1 km. Fotproblem. Trist.
Vi andra fyra samsades till Djävulsbacken som kommer efter knappt 3 km. Jag tyckte det gick rätt långsamt dit. Eftersom jag inte såg mig själv som favorit var jag inte heller intresserad av att göra dragjobbet. Men jag var ändå uppe och visade mig lite grann.
Vann backpriset
Nytt för i år var att spurtpriset i backen (79 höjdmeter på 270 meter = rejäl backe där typ 98 procent av startfältet går) definierades som snabbaste tid upp istället för den som kommer först upp. En bra nyhet tycker jag eftersom det ger fler möjlighet att vinna spurtpriset.
Jag har alltid haft en fetisch till spurtpris och har bl a sopat hem ett i Hallands Rullski och ett i Sjömarksloppet. Och har som livsmål att ta spurtpriset i Smågan. Mångsbodarna skulle aldrig gå eftersom det även är ett spurtpris i Visma Ski Classics, vilket betyder tuffare motstånd.
Så jag ville vinna spurtpriset. Jag hade ju kunnat släppa de andra tre 5 sekunder framför mig för att sedan spurta ikapp i början av backen och sedan ligga i rygg hela vägen upp. Men jag kände mig i form och ville inte att det skulle gå för fort i backen. Så jag lade mig först och såg till att de andra låg kloss i rygg.
Jag sprang hela vägen upp en rimlig fart (kändes hyfsat lätt, men hög puls) och såg att bara Böhm hängde med. Eftersom backen är ganska lång tänkte jag att det förmodligen är någon av de starkaste löparna i loppet som helhet som även kommer att vinna backpriset. Så med 10 meter kvar till mellantiden ryckte jag ifrån Böhm, för att garantera att jag fick en snabbare tid än honom. Sedan väntade jag in honom på krönet, nöjd med min bedrift som efteråt visade sig räckt till snabbaste backtid. Det det lär Böhm få höra i många år framöver.
Turades om att dra
Jag sprang första några hundra meter efter backen innan Böhm tog över taktpinnen. Vi båda tyckte nog det var rimligt att han drog, inte minst eftersom han var nästan 1 min före mig på Kretsloppet fyra veckor tidigare.

Teo Lillevars och Anna-Karin Lillevars, adepter i Wickström Coaching
Böhm drog på stigarna från ca 3 km till ca 6 km, då jag tog över dragjobbet i ca 1 km. Och sedan han igen från 7 till 8 km. Det kändes inte jättefort när han drog och när jag drog släppte han nästan.
Skön pepp
När jag gick upp efter 8 km så släppte Böhm och skrek ”Kom igen Erik, du tar det. Kör nu!”
För en utomstående kan det verka konstigt att favoriten till loppet peppar uppstickaren på det sättet i en sådan här duell. Men det är lite så det funkar mellan oss elitmotionärer i Borås. Vi är goda vänner och gläds åt varandras framgångar, om man får lov att använda lite klyschor. Trean var på väg ikapp och för Jakob var det betydligt viktigare att någon av oss vann än att en icke-boråsare vann. I det här fallet Patrik Lindegårdh, som jag inte känner men som verkade trevlig.
Ett av de bästa loppet någonsin
Sista 3 km sprang jag så fort jag kunde, med undantag från upploppet då jag vinklade till publiken, gjorde high five etc. Böhm var bara 9 s efter. Jag trodde det skulle bli mycket mer, men han avslutade starkt.
Jag vet inte hur jag ska ranka detta lopp, men det var tveklöst en av mina bästa löptävlingar någonsin. Tiden var bättre än förra året trots ett blötare underlag som gjorde att många försämrade sin tid från de två tidigare upplagorna, som var ganska torra. Jag tror också jag kanske, med betoning på kanske, hade kunnat springa en halvminut snabbare och det inte varit så avvaktande löpning delar av loppet.
Att vinna ett lopp med totalt ca 800 deltagare var barnsligt kul. Och roligt att sopa hem allt genom att även knipa backpriset och vinna lagpriset med kompisarna Jakob Böhm, Simon Grenlöv och Magnus Sjöbjer (Rickard Bergengren avstod loppet).
2:an har sprungit milen (Kretsloppet) på 32.38 min i år och 3:an milen (Varvetmilen) på 32.45 min i år. Även om Böhm hade varit sjuk en del senaste veckorna och Lindegårdh inte hade dagen så är de ju inte skitkass.
Känslan slår allt
Ännu roligare var känslan i loppet. Att känna att det går lätt och att man känner sig stark utan att man har speciellt mycket mjölksyra. Det är obetalbart. På pulskurvan syns det att jag hade lägre puls fram till backen samt de sträckor Böhm drog jämfört med övriga loppet. Det var partier där jag tyckte det gick lätt. Ändå snittade jag 170 (90 procent av maxpuls). Hög puls med låg upplevt mjölksyranivå tycker jag är positivt. Det är ett tecken på bra form. Och kanske också att jag inte hade tränat på sex dagar. Det var f ö inget jag märkte när jag sprang.
Tack till Linus Wirén, Niklas Ivarsson och alla andra som arrangerade ett toppenbra lopp. Och tack till alla hejarop och ni som följer mig som kommer fram och pratar. Och mest tack till min familj som var där och hejade och alltid stöttar övrig tid. Astrid har gjort ett heja-plakat med mitt namn hon har på tävlingar.
Rya Åsar Trail Run var den trettonde deltävlingen i Trailrunning Sweden Store Trailtour.
Jag sprang i Hoka One One Evo Jawz. Det är ett par tunna Hoka med bra grepp, med ganska stora, djupa och glesa dubbar. Perfekt. Påminner om Inov8 X-talon 212, Salming Elements och Icebugs Acceleritas 6. Evo Jawz känns inte så unika och viktiga som Hokas tjocka skor, men jag gillar dem skarpt.

Före loppet. ”Bro till topp” hette vi för att det är en rullskidintervall på rullskidbanan på Kransmossen

Lisa Nelson och Terese Østeraas. Det är många tjejer i Borås som är ganska seriösa med sin löpning nu. Superkul!
Seger i Tjurruset Borås
Roligt och kallt lopp!
Filmer Tjurruset
Längdträff på Intersport
Igår stod jag några timmar på Intersport Knalleland i Borås och pratade med kunder om skidskolan i Borås samt om min bok Smart konditionsträning. Kul att träffa skidmotionärer!
Tjurruset Borås 2019 the story
Resultat Tjurruset Borås finns här. Jag vann 10 km-loppet på tiden 48.35 min, vilket var 2.42 min före 2:an Richard Albertsson.
I lördags kom Tjurruset till Borås för första gången. Jag minns att jag och min Hestra IF-kompis Dan Sundström, eller åtminstone jag, sneglade på Tjurruset redan runt millenieskiftet då det gick i Stockholm. Idag går loppet i Östersund, Falun, Stockholm och Borås, om jag förstått saken rätt.
Min bild av Tjurruset är ett tufft terränglopp med inslag av obanad terräng, naturliga hinder och gyttjehål. Den bilden stämde ganska bra.
GIF-ruset 2016
Jag har aldrig sprungit Borås Action Run, som är ett OCR-lopp som verkar påminna om Tough Viking, Toughest och liknande arrangemang. Det lockar mig inte med alla dessa byggda hinder.
Det enda som varit likt Tjurruset eller ett OCR-lopp jag sprungit tidigare var GIF-ruset i Borås, där jag var först 2016. Där möttes man också av mossar och obanad terräng, men där fanns också några byggda hinder. Det loppet genomfördes bara ett par år tror jag, då det var för lågt deltagarantal.
Då, precis som nu, sprang Astrid barnloppet. 500 m denna gång. Jag sprang med henne. Hon tyckte det var kul och var exalterad över att ha sprungit i en bäck. Och över sin medalj. Hela familjen var på plats, men de övriga åkte sedan hem. Vädret var inte superhärligt och kusinerna i stan var leksugna.
Helt andra deltagare
Starten gick. Det blev någon slags tjuvstart. Min klocka stod på 48.29 min ett par sekunder efter målgång och i resultatlistan står det 6 s långsammare. Folk var ivriga med att komma iväg och jag hängde på.
I startfållan på Kretsloppet (10 km flack asfalt) och Rya Åsar Trail Runt (11,4 km terräng) känner jag typ hälften av alla som står där. På Tjurruset var det nästan bara nya ansikten. På väg till start mötte jag några jag kände, bl a min adept Per Larsson som överraskande blev topp tio. Men längst fram i starten var det i stort sett bara Karin Nilsson (vann damklassen) och Martin Flinta (tre herrklassen) som jag kände lite grann.
Tjurruset är ett starkare varumärke än jag trodde. Det lockar utomsocknes deltagare. Totalt över 700 deltagare där det kändes som boråsarna var i minoritet. Borås elitmotionärer på skidsidan lyste med sin frånvaro.
Själv från 2 km
Richard Albertsson tog kommandot direkt och drog första 1,5 km ungefär. Det gick tillräckligt fort för att jag inte skulle vilja gå upp och höja farten, men det var ingen tjurrusning. Martin Flinta sprang sedan först i en nedförsbacke och därefter gick jag upp i en brant uppförsbacke efter 2 km. Då släppte de andra två och så sprang jag hela loppet själv.
I början sprang Richard pyttelite fel en gång och jag en gång. Sedan kollade jag noga på snitslarna hela tiden. Det var jättebra markerat, men det tog ett par kilometer att vänja sig vid att kolla efter banmarkeringen hela tiden.
Ungefär hälften obanat
Jag skulle tippa på att ca hälften av loppet gick i obanad terräng, till stor del mosse. Precis som i GIF-ruset noterade jag att jag har ganska lätt för att springa i mosse. Kanske för att jag är hyfsat lätt, i kombination med att jag har en viss känsla för vägval och att blanda korta och långa steg. Det gäller att hitta de rätta tuvorna och ha kort markkontakttid.
Den del som gick obanat var ibland halvblöta mossar och ibland rena vatten- och gyttjehål. Det var ett antal tuffa passager, som kunde handla om att springa/vada över en två meter bred och 70 cm djup bäck. En gång sprang man i en sjö ett typ 50 meter med liknande djup. Ibland föll jag framåt och fick hjälpa till med händerna.
Men generellt gick det att springa på bra. Trots kuperingen och trots underlaget och hindren höll jag ändå 5.16 min/km-fart. Så visst var det mycket löpning. Enda långa partiet med lite väl stökigt underlag var sista mossen med ca 1-2 km kvar till mål. Den var lite för lång och svår för min smak. Annars en riktigt kul och bra bana. Min Polar sade 9.18 km och när jag lade in det på Strava stod det 9.41 km. Jag tror mest på det sistnämnda.
Två simtag
I vattenhindret nära dammen varifrån vattnet till konstsnön till Borås skidstadion hämtas var det mycket publik. Då såg jag min chans att ta två tag bröstsim. Det mottogs väl.
Jag blev också ännu kallare än vad jag redan var. Och höjdmätaren och pulsmätaren visade konstiga siffror. Fram dit hade jag 166 i snittpuls. Sedan visade den lite konstigt, men den sjönk nog lite grann.
Totalstigningen i loppet skulle jag tippa till 250 höjdmeter. En GPX-fil av banan kommer att ligga här några dagar.
Fortfarande bra form
Prestationsmässigt så tycker jag att jag var i bättre form på Rya Åsar Trail Run för ett par veckor sedan. Mjölksyran kom vid lägre pulsnivåer denna gång och jag hade lite lägre puls. Kanske pga syrachockerna i Hammarbybacken i onsdags. Pulsen blev sedan ännu lägre i slutet av loppet då fötter och ben blev nedkylda. Då tycker jag ofta det blir ännu mer mjölksyra i relation till puls. Men visst kändes det bra även i lördags! Kul med bra löpform.
Nästa år hoppas jag fler boråsare springer. Det verkar locka folk som annars inte springer motionslopp. Tidsskillnaden mellan t ex 1:an och 25:an var mycket större än Kretsloppet och Rya Åsar Trail Run.
Tack till Tjurruset och Ymer för ett jättebra arrangemang!
Skorna Hoka One One Evojawz, som jag även hade på Rya Åsar Trail Run, kändes helrätt. Robert Malmgren brukar tjata på mig och säga att ståldubb är ett måste på Tjurruset i nedförsbackar, men det gick ändå.
Oktoberbilder
Varför inte starta onsdagen med några bilder med bildtexter från 5 till 22 oktober som inte har hamnat på bloggen tidigare.

Fler rullskidlektioner än någonsin denna höst. Kul! Och flera som kommer långväga och kör ett par timmar i grupp.

Härligt gäng på hetspass med start från oss för några veckor sedan. Jag, Robert Malmgren, Kristian Olofsson, Simon Grenlöv, Magnus Sjöbjer, Rickard Bergengren, Oscar Eriksson Ekdahl och Peter Rosén.

Mån 14 okt var det den årliga skidkvällen på Chalmers, med bland andra Mikael Mattsson och Mattias Reck som föreläsare. Jag själv har också föreläst där. Temat av AI. Mycket givande och intressant.

Paneldiskussion om artificiell intelligens i idrotten med bl a Mattias Reck (första gången vi träffades IRL, trevligt), Mikael Mattsson och Daniel Svensson. Han längst till vänster minns jag inte vad han hette, men vi sågs på akuten i Borås på valborg då Astrid hade brutit handleden.

Daniel Svensson, Johan Högstrand, Mikael Mattsson och Dan Kuyelenstierna. Ingen dålig laguppställning. Johan och Dan är från Skisens, som jobbar med effektmätare i stavar.

Jag skickar fortare iväg ca 2-5 exemplar av boken Smart konditionsträning varje vecka. Och det lär bli mer när folk börjar köpa julklappar. Kul! Bilden är från kontoret i Sandared, drygt 3 km hemifrån. Brukar cykla, men ibland bil.

Skidgångsträning med Pure Skitouring (topptursresor) i Hammarbybacken

Mitt namn var rätt svar på en av frågorna på Sjömarkens IFs tipspromenad nyligen. Jag har inte vågat fråga vad frågan var. Hoppas gå någon tipspromenad snart igen. Trevlig familjegrej.