Quantcast
Channel: Träning – Erik Wickström – Konditionskonnässör
Viewing all 3754 articles
Browse latest View live

Racefox på skidor, rullskidor och SkiErg

$
0
0
Mobiltelefon i skidspåret. Foto: Anders Claesson.

Mobiltelefon i skidspåret. Foto: Anders Claesson.

Frekvens Vasaloppet enligt Racefox var 54

Mina Racefox-värden från Vasaloppet 2019

Racefox-värden Bredaredsrundan 16 nov 2019. 132 i snittpuls. Ingen hetskörning, men tryckte på hyfsat. Swenor-4:or.

Racefox-värden Bredaredsrundan 16 nov 2019. 132 i snittpuls. Ingen hetskörning, men tryckte på hyfsat. Swenor-4:or. Alltså högre värden i Vasaloppet. Jag upplever att det är lättare att få högre värden på rullskidor.

Racefox på 5000 m SkiErg 9 maj 2019. Tid: 18.07 min. Attack, båltryck, frekvens, stabilitet och ski power.

Racefox på 5000 m SkiErg 9 maj 2019. Tid: 18.07 min. Attack, båltryck, frekvens, stabilitet och ski power.

Jag har investerat i en Apple Watch för att slippa ha med mig mobilen när jag använder Racefox, som jag även i år har ett samarbete med. Högsta värdena för ett lopp i år, vilket var väntat eftersom 24 km är kortare än 40 km. Dessutom var det hårt underlag och inte så knixigt, vilket i sin tur gav bra stabilitetsvärde.

Mina Racefox-värden i Stafettvasan 2019, första sträckan 24 km starten till Mångsbodarna.

Mitt senaste pass, det första med nya Racefox-appen. Drygt 3 h lugn stakning på 3:or 16 nov 2019. Teknikvärde 1.7.

Mitt senaste pass, det första med nya Racefox-appen. Drygt 3 h lugn stakning på 3:or 16 nov 2019. Teknikvärde 1.7.

Senaste åren har jag haft ett samarbete med Racefox. Min roll har delvis varit att visa lite vad man kan använda den till samt sprida vad jag har för värden i olika sammanhang. Så här kommer lite tips för skidappen (finns även löpning) för dig som är intresserad.

Redan 2013 kom den första versionen av Racefox – då under namnet Wememove – som analyserar rörelserna i bålen för att ge feedback på din skidåkning. Mycket har hänt sedan dess och jag har kontinuerligt testat och givit feedback på appen med det tillhörande sensorbältet, som du bär likt ett pulsband.

Racefox logo logga

Racefox nya grafiska profil gjord av min podkollega Niklas Bergh

När du åker skidor, rullskidor eller kör stakmaskin med Racefox får du förutom vanliga värden som puls, tid och hastighet, även några specifika nyckeltal (KPI:er på dataspråk) som säger en del om din åkning.

  • Attack (stakning). Hur mycket du accelererar kroppen nedåt före stavarna träffar underlaget.
  • Båltryck (stakning). Hur mycket du böjer kroppen framåt i staktaget efter att stavarna har träffat underlaget.
  • Stabilitet (stakning, stakskjut och diagonal). Hur bra du är på att repetera stavtagen i samma rörelse.
  • Frekvens (stakning, stakskjut och diagonal). Hur många stavtag du tar per minut.
  • Grepp (diagonal). Hur mycket du accelererar kroppen nedåt så att skidan sätts fast i backen.
  • Kick (diagonal). Hur mycket du skjuter på efter det att du satt fast skidan.
  • Skipower. Attackvärdet gånger frekvens. Det blir lite grann som ett mått på effekten.

De här värdena säger inte allt om din teknik och din prestationsförmåga, men det ger en indikation. Det kan exempelvis handla om att du trycker till bättre med vänster än med höger ben i diagonalen, något som annars kan vara svårt att upptäcka.

Du kan sedan något år tillbaka använda Racefox med Apple iWatch. Det är en välkommet bland oss som inte gillar att ha med sig telefonen när vi tränar.

Andra timmen hårt med Racefox.

Andra timmen hårt med Racefox på skidor. Jag har haft 

Formindikator
Jag gillar Racefox som är typ av effektmätare. Värdena attack, båltryck och frekvens säger en hel del om formen. Det är extra bra vintertid då föret varierar och det är svårt att utvärdera fart.

Jag kör ibland en timme lugnt + en timme hårt med Racefox. Jag använder det inte på alla pass, utan långpass och tävlingar då jag vill se hur jag presterar.

Även på rullskidor kan jag använda Racefox som formindikator, då väder, vind och rullmotstånd kan göra att snittfart blir missvisande.

Det är svårt att jämföra värdena på rullskidor och skidor. Du kommer att få bättre värden på rullskidor där underlaget är jämnare och stavarna svarar bättre mot underlaget. Du kommer också att få bättre värden för stabilitet på rullskidor.

Teknikvärdet
Som teknikanalys ger Racefox vissa indikationer, men det säger inte allt. En bra tekniktränare är bättre.

Teknikvärdet (båltryck delat med attack) beror väldigt mycket på hur hårt du kör. Där tycker jag Racefox borde väva in procent av maxpuls i formeln för att det ska bli relevant.

Många av världens bästa skidåkare skulle förmodligen få omdömet ”du blir lite sittande” när de är ute på lugna stakpass. Men om du t ex kör ett 8 min-test i full fart och får under 1,6 i teknikvärde så behöver du jobba på din stakteknik.

Racefox-värden rullskidor en timme full fart. Båltryck/attack-kvot 2,09.

Racefox-värden rullskidor en timme full fart. Båltryck/attack-kvot 2,09. Den 28 juni 2018.

Teknikvärdet är båltryck delat med attack. Jag brukar få över 2.0 om jag kör hårt upp till två timmar och kring 1.5-1.7 när jag kör lugnt.

Frekvens
I löpning är Racefox långt ifrån unika med att mäta frekvens. Men jag tror att de är det inom skidåkning utanför landslags- och labbmiljöer.

Jag tycker det är intressant att mäta frekvens. På lugna pass har jag ca 45-50, på långlopp ca 50-55 och på kortare grejer ca 55-60.

Därför borde det mesta skidlika sättet att dra 5000 m SkiErg för mig vara med ca 55 i frekvens. Jag hamnar ofta på 50-53. Många hamnar på 45. De bör öka.

Se hur du har lagt upp loppet
Personerna bakom Racefox är specialister på att analysera stora mängder data, så de har även inlett samarbeten med en rad arrangörer och leverantörer.

De tittar på saker som hur många i led 3 tar medaljen etc.

Racefox har också genom ett tidigare samarbete med Nordenskiöldsloppet, gjort att du kan räkna ut estimerad sluttid i det 22 mil långa loppet baserat på din tid i Vasaloppet. Detta genom att Racefox har tittat på sluttider för de åkare som tidigare kört båda loppen samma år.

När du tävlat kan du också beställa en analys av loppet så du ser hur du disponerat det. Nedan mitt Redbull Nordenskiöldsloppet 2017.

Racefox-rapport Nordenskiöldsloppet 2017

Racefox-rapport Nordenskiöldsloppet 2017

 


Syrran och jag på Hestra

$
0
0

Både min syster Ellen Lindell och jag är ungdomsledare i Hestra IF. Deras barn är 5, 7 och 10 år och våra är 0, 5 och 7 år. Det är kul att så många av de som åkte ungdomstävlingar för klubben som små nu är tillbaka som ledare.

Ellen tävlade inte så länge, hästintresset tog över, bl a genom att sköta Starlight hos familjen Jönsson i Hulebo ovanför Sjömarken.

Erik Wickström och Ellen Lindell vid Hestrastugan i Borås. Min mössa är något äldre, den tävlade jag alltid i som liten. Men hennes har också ett par decennier på nacken.

Erik Wickström och Ellen Lindell vid Hestrastugan i Borås. Min mössa är något äldre, den tävlade jag alltid i som liten. Men hennes har också ett par decennier på nacken.

Bilder från Orsa Grönklitt

$
0
0

Skidläger i Orsa Grönklitt i helgen med drygt 30 adepter i Wickström Coaching.

Idag fri träning i dimman, i morgon tekniklektioner.

Sista dagen på lägret

$
0
0

Ett roligt läger går mot sitt slut. Återkommer med fler bilder.

36 st dips

$
0
0

I samband med en tävling på Lagom konditions Facebook-sida skulle jag maxa antal dips.

Vissa kanske skulle underkänna allihop, men jag siktade i a f på 90 grader i armbågsled. På SM 2011 gjorde jag djupare. Då var kravet att ha axeln djupare än armbågen.

img_4920

Skidstadion i Orsa Grönklitt

$
0
0

Två av deltagarna hade fixat en stafett sista dagen på lägret med adepterna i Wickström Coaching. Härligt initiativ!

På radion igår

$
0
0

Igår fick jag vara med i P4 Sjuhärad efter 16-nyheterna. Sarit Monastyrski intervjuade mig om några olika delar kring skidåkning.

Förra året gick det att åka på konstsnö på Borås samtliga tre konstsnöanläggningar i november (Borås skidstadion, Hestrastugan, Knektås). Det kommer inte att gå i år. Ett normalt år är konstsnöspåret klart i december eller i början av januari.

I P4 Sjuhärad

I P4 Sjuhärad

Går det snabbare med motstånd 10 på SkiErg?

$
0
0
Så här ser jag ut när jag tar i när jag kör SkiErg. Foto: Göran Digné.

Så här ser jag ut när jag tar i när jag kör SkiErg. Foto: Göran Digné.

Tidigare har jag varit av åsikten att 10:an inte nödvändigtvis går fortast på en SkiErg, i likhet med att tyngsta växeln inte alltid är det bästa alternativet i en cykeltävling. Eftersom man riskerar att begränsas muskulärt före flåset sätter stopp.

Men senaste tiden har jag börjat ändra mig. Allt fler av mina adepter – både stora/långa och små/korta – vittnar om att de alltid får snabbare tider på 10:an. Det märkes inte minst på passet ”stakmaskinsstyrkan” i Wickström Coaching, där adepterna drar 5000 m på motstånd 10 lite långsammare än pers. Många märkte då att det var lättare att få bra tider på 10:an jämfört med 5:an.

I förrförra podavsnittet av Lagom Kondition, som handlade om just träning på stakmaskin, pratade vi om det. Jag själv brukar köra på 8:an, men har min snabbaste tid på 10:an.

18 s på en vecka
Senaste tiden har jag fått mejl på temat och en av mina adepter testade att maxa 5000 m första på 1:an och en vecka senare på 10:an. Han har en enorm utveckling så han persade först på 1:an med 23 sekunder. En vecka senare persade han med ytterligare 18 sekunder och är nu nere på 18.59.

Tidigare har han kört på 7:an. Nog för att han snabbt blir bättre, men 18 sekunder på en vecka tyder på att 10:an är snabbare än 1:an.

Johannes Andersson

Johannes Andersson

Johannes Anderssons test
En som tog detta ett steg längre är Johannes Andersson, som mejlade detta till mig och lät mig publicera det. F ö riktigt starkt kört.

SkiErg- test på motstånd 1 resp. 10

Nu har jag gjort test på både på motstånd ett och tio. Förutsättningarna har varit snarlika vid båda tillfällena. Sex dagar mellan varje testtillfälle men vilodag dagen innan respektive test. Även frukost har varit likadana samt att testen gjorts cirka en timme efter intagen frukost. Vikten har varit på 71,0 kg vid första testet och 70,7 kg vid det andra testtillfället. Samma maskin (PM5) användes vid båda testtillfällena.

Upplägget har varit även det likadant, 10 min uppvärmning, sen 2 min vila och sen test. Uppvärmningen har varit i 2:04,8 min/500m vid båda tillfällena, där snittpulsen varit 130 (67 %) vid båda tillfällena.

Martin Josefsson både SkiErg och sitt jobb som arkitekt

Martin Josefssons SkiErg-skiss

Upplevelsen:

Jag upplevde det lika jobbigt, skillnaden i puls var snarlika 170 (test 1) resp 172 (test2), vilket är ganska låg snittpuls då i procent är 88 resp. 89 i snittpuls. Jag hade väldig snarlika upplägg på testerna, de tre mittersta kilometerna gick lika mer eller mindre medan sista och första gick snabbast med marginal men där sista kilometern gick något snabbare än första vid båda testerna. Upplevde att det var en aning lättare att hålla jämnare tider på det tyngre motståndet medan på det lätta motstånden var du tvungen att ha en hög frekvens hela tiden som gjorde det svårare (enligt upplevelsen) att hålla snabbare tempo och det var lätt att tappa tempo där än när jag körde på det tyngre motståndet.

Jag upplever inte att jag var sämre eller i bättre form i något av testerna och kände mig inte i bättre form än jag var när jag körde på 18:05 för en månad sen på motstånd 6, en tid som var mitt förra rekord. En avvikelse ska dock nämnas att jag glömde bort handskar under testtillfälle två, men upplever ingen skillnad på prestation med eller utan handskar. En annan aspekt som jag glömde ta med var antal watt jag hade under testerna men det känns ändå sekundärt i sammanhanget, det viktigaste var att man tydligt kan se att det är en skillnad på olika motstånd. Det går helt enkelt snabbare på tyngre motstånd.

Kan tillägga att även min sömn var likvärdig dagarna innan testerna, 8+ sista nätterna innan testerna om det nu betyder något. Och samma typ av sportdryck användes

Resultat:

18:17,0 min testtillfälle ett på motstånd 1. Frekvensen var 58 tag/min.

17,58,4 min testtillfälle två på motstånd 10. Frekvensen var 53 tag/min.


Hallux rigidus vid skidåkning

$
0
0

Fick precis detta mejl ang hallux rigidus (alltså inte hallux valgus, som också kan innebära problem i relation till skidskor).

Kom gärna med input alla halluxare!

Hej,

Natursnöspår på Nordtorp

Natursnöspår på Nordtorp

Jag följer din blogg och har även tagit skidlektion av dig för ett par år sedan.

Ett ämne du gärna få ta upp i bloggen om möjligt är pjäxor för längdskidåkning. En utrustningsfråga alltså. Jag har hallux rigidus i en stortå. Det innebär att jag har sämre rörlighet och det gör ont när jag böjer för mycket/för länge. 

Löpning funkar fint. Men där har jag också skor med bra rull. Det är en förutsättning. Men jag har aldrig hittat några sådana pjäxor. Alla modeller jag sett kräver att man går upp på tå och det funkar inte för oss med fot-/tåproblem. Tyvärr har jag inte åkt längdskidor på två säsonger – främst beroende på detta. Jättetråkigt för det är en fantastisk träningsform som jag gärna återkommer till.

Har man tur hittar man breda pjäxor, men inga med rull. Jag förstår att volymerna är mycket mindre än för löpskor, men utvecklingen för pjäxor känns obefintlig?! Du får jättegärna ta upp frågan. Jag är säker på att det finns många med tå-/fotproblem. Kanske finns redan lösning som jag inte känner till, kanske finns det en anledning att tillverkarna gör som de gör. Oavsett hoppas jag kunna åka längdskidor utan smärta igen. Enbart stakning är inte aktuellt.

Trevlig kväll och tack för bra blogg.

Mot Orsa

Sjuhärad ospårat – skidlopp på Sjuhäradsleden

$
0
0

Det här kunde man läsa på skidsidorna langd.se, sweski.com och langrenn.com igår, samt i Borås Tidning på nätet och i papperstidningen idag. Syftet är att uppmuntra till ”turåkning runt knuten”.

Sjuhärad ospårat – nytt skidlopp

I det nya loppet Sjuhärad ospårat ska ta dig från Ulricehamn till Borås på Sjuhäradsleden på snötäckta stigar och grusvägar. Sträckan kommer varken prepareras med skoter eller pistmaskin.

Västergötland upplevde en fantastisk vårvinter 2018, med flera decimeter natursnö långt in i mars. Någon som gladde skidprofilen Erik Wickström från Borås.

Laddad för en härlig trip med turskidor– Jag gav mig ut på skaren tidiga mornar och bara njöt av skejting på olika mossar, sjöar, fotbollsplaner och åkrar. Men det var inte skare varje dag och då upptäckte en nygammal sida av skidåkning på natursnö. Den rätt ut i skogen utanför dörren.

Erik beställde ganska snart ett par breda turskidor med stora back country-skor.

– Istället för att ta bilen till det pistmaskinspreparerade konstsnöspåret började jag varva den vanliga träningen med att diagonala mig fram på tunga turskidor i den närliggande skogen, helst med pannlampa. Det var helt fantastiskt. Och pulsen steg fint samtidigt som benmusklerna fick jobba hårt, berättar Erik.

4 mil på 6 timmar
En normal vinter i Sjuhäradsbygden – som har många fina konstsnöanläggningar – bjuder på uppskattningsvis 1 till 4 veckor med mer än 10 cm natursnö. Innan snön försvann vintern 2018 hann Erik med att åka skidor på Sjuhäradsleden från Ulricehamn till Borås, en sträcka på drygt 4 mil.

– Det var en rolig utmaning och ett fint träningspass. Det tog mig 6 timmar med några stopp för kaffe och ostmackor som jag hade i ryggsäcken.

Erik Wickström och Niklas Bergh i podcasten Lagom Kondition

Erik Wickström och Niklas Bergh i podcasten Lagom Kondition

Fokus på upplevelsen
Nu ska Erik tillsammans med Niklas Bergh från podcasten Lagom Kondition försöka arrangera ett lopp från Ulricehamn till Borås, som ett led i att uppmuntra motionärer till ”turåkning runt knuten”.

– Loppet kommer att heta Sjuhärad ospårat. Fokus ligger på en skidutmaning som kompletterar seedningsloppen, vilka i södra Sverige ofta genomförs som varvlopp på konstsnöspår. Vi fokuserar på en genuin upplevelse och rekommenderar alla att åka på turskidor, men vanliga skidor är också tillåtet. Alla bitar med arrangemanget är inte helt klara än, som exakt bansträckning, vägövergångar, vätskekontroller, starttider med mera. Så håll öron och ögon öppna.

Osäkert snöläge
Datum för loppet är satt till lördag 25 jan, men eftersom snötillgången är högst osäker finns det två reservdatum, lördag 22 februari och lördag 7 mars.

– Det kommer bli minnesvärt för deltagarna, avslutar Erik Wickström.

Läs mer: www.ospårat.se (på gång)

Anmäl dig till nyhetsbrevet för loppet här.

Sjuhäradsleden på skidor

Sjuhäradsleden på skidor

Pure After Work i Göteborg

$
0
0

Bor du i Göteborg och är intresserad av topptursskidåkning ska du bege dig till Norrøna Pro Store på onsdag kl 18.45-21.30. Jag själv ska prata om träning. Arrangeras av Pure Ski Touring, som jag kör skidgång med i Hammarbybacken. De ordnar resor med topptursskidåkning.

Pure After Work i Göteborg

Pure After Work i Göteborg

Orsaläger

Sjuk igen

$
0
0

Det går inget bra nu. Halsont igen. Kämpar på.

Stig, jag och Jukkasjärvi-mössan jag fick av Kristian Poromaa när jag föreläste och hade skidlektioner i Kiruna.

Stig, jag och Jukkasjärvi-mössan jag fick av Kristian Poromaa när jag föreläste och hade skidlektioner i Kiruna.

Seedningslopp

$
0
0
Jag före Erik Nero

Jag före Erik Nero i Borås Skimaraton

Fortfarande sjuk. Inte ens nära att vara frisk. Trist. Tre konstsnöanläggningar i Borås har spår nu.

Det här har varit temat för de tre senaste podavsnitten

96) Hur ska man träna på första helgen på snö?
97) Hur arrangerar man ett lopp?
98) Seedningslopp, med intervju med Johanna Larsson på Vasaloppet

Stort tack till de tre senaste avsnittens samarbetspartners:


Presentkort på skidkurs/skidlektion

Snittfarten Visma Ski Classics

$
0
0

David Nilsson bad mig gissa segrartiden i La Venosta 37 km. Så jag tog den långa vägen och räknade ut snittfarten för samtliga klassiska lopp över 40 km förra säsongen.

Damerna låg på 18,3-21,9 km/h. Herrarna på 19,3-25,3 km/h, om banlängderna stämde.

Det beror såklart på före, kupering, utveckling av lopp och hundra andra faktorer, men segrartiderna kommer nog att landa mycket ungefärligt på 1 h 50 min för damer och 1 h 36 min för herrar i första upplagan av La Venosta.

Snittfart Visma Ski Classics season IX

Snittfart Visma Ski Classics season IX

Novemberbilder

$
0
0

Fortfarande sjuk. Börjar tröttna. Nyligen sjuk två veckor och så nu i över en vecka. Inte helt optimalt för skidsäsongen. Synd när jag var i så himla bra form. Gång efter annan så har pass på rullskidor, löpning och styrka visat att jag är i riktigt bra slag.

Men två rejäla sjukperioder på kort tid är såklart ingen höjdare. Jag skyller på Stig, som nu har varit förkyld. Här kommer lite blandade bilder med sportfokus från november.

Rickard Bergengren och jag 27 nov. Jag lyckades åka ifrån honom på flacka intervaller på 3:or på Viared. Det är inte alltid fallet.

Rickard Bergengren och jag 27 nov. Jag lyckades åka ifrån honom på flacka intervaller på 3:or på Viared. Det är inte alltid fallet.

Rullskidlektion i Jönköping. Instruktör skidlektion.

Rullskidlektion i Jönköping. Instruktör skidlektion.

Martin Josefsson, Ida och jag invigde bastun 19 nov. Den har vi haft sedan vi flyttade in i huset för två år sedan, men nu är elcentralet bytt i samband med att vi renoverade tvättstugan. Så nu vågar vi sätta på den igen. Tidigare kunde en propp gå, och jag gillar inte att behöva hålla på att skruva med säkringar. Bättre nu när man bara fäller en knapp upp och ner.

Martin Josefsson, Ida och jag invigde bastun 19 nov. Den har vi haft sedan vi flyttade in i huset för två år sedan, men nu är elcentralen bytt i samband med att vi renoverade tvättstugan. Så nu vågar vi sätta på den igen. Tidigare kunde en propp gå, och jag gillar inte att behöva hålla på att skruva med säkringar. Bättre nu när man bara fäller en knapp upp och ner.

Linus Wirén slog svenskt rekord i samband med Borås 6-timmars runt Byttorpssjön. 91,5 km. 3.56 min/km i snitt. Mäktigt. Jag tog en paus från den årliga ljusstöpningen hos Aggeryds för att ta emot honom.

Linus Wirén slog svenskt rekord i samband med Borås 6-timmars runt Byttorpssjön. 91,5 km. 3.56 min/km i snitt. Mäktigt. Jag tog en paus från den årliga ljusstöpningen hos Aggeryds för att ta emot honom.

Borås 6-timmars runt Byttorpssjön

Borås 6-timmars runt Byttorpssjön

Föreläsning på Friskis i Jönköping med lite visning av SkiErg-teknik.

Föreläsning på Friskis i Jönköping med lite visning av SkiErg-teknik.

Hestra IF-träning. Kul att vi är ett gäng som kör långlopp för klubben!

Hestra IF-träning. Kul att vi är ett gäng som kör långlopp för klubben!

Filip Johansson, Hestra IF

Filip Johansson, Hestra IF

Ni ser väl till att era barn har anständigt ljus när vi leker på kvällarna. 1500 lumen ser jag som ett minimum.

Ni ser väl till att era barn har anständigt ljus när ni leker på kvällarna. 1500 lumen ser jag som ett minimum.

SkiErg-filmer för Vasaloppets Vasaloppsskolan i egenskap av officiell Vasaloppscoach. Spelades in på Hemus förra helgen. Ej färdigklippt än.

SkiErg-filmer för Vasaloppets Vasaloppsskolan i egenskap av officiell Vasaloppscoach. Spelades in på Hemus förra helgen. Ej färdigklippt än.

Isoleringsbutiken/Livab tilläggsisolerade vår vind

Isoleringsbutiken/Livab tilläggsisolerade vår vind

Jakob Hanberger bakom en SkiErg

Jakob Hanberger bakom en SkiErg

Magnus Sjöbjer bytte tak på vår friggebod. Jag hjälpte i a f till med att riva bort bräder samt langa upp nya.

Magnus Sjöbjer bytte tak på vår friggebod. Jag hjälpte i a f till med att riva bort bräder samt langa upp nya.

Rullskidlektion i Jönköping. Instruktör skidlektion.

Rullskidlektion i Jönköping. Instruktör skidlektion.

Janne Wikström samt Annika och Emelie ska utveckla sin skidåkning. Jag har givit ett par skidlektioner i Skidome samt föreläst på deras företag. Kul att ses flera gånger!

Janne Wikström samt Emelie och Annika ska utveckla sin skidåkning. Jag har givit ett par skidlektioner i Skidome samt föreläst på deras företag. Kul att ses flera gånger!

Så här såg en kille ut när han klädde ut sig som mig på Halloween

Så här såg en kille ut när han klädde ut sig som mig på Halloween

Jag hittade denna smarta lösning när vi var hemma hos Oscar Bergenholz. Bontrager har en hjälm där passande lampor fästs med magneter. Verkar bra för synlighet för rullskidåkare och cyklister.

Jag hittade denna smarta lösning när vi var hemma hos Elisabeth och Oscar Bergenholz. Bontrager har en hjälm där passande lampor fästs med magneter. Verkar bra för synlighet för rullskidåkare och cyklister.

Många har delade denna bild från Instagram-kontot "blauextra" för några veckor sedan. Kul konto!

Många har delade denna bild från Instagram-kontot ”blauextra” för några veckor sedan. Kul konto!

Kanske träning i morgon

$
0
0

Både helgen 21-24 nov och helgen 28 nov – 1 dec var jag i Orsa Grönklitt då det var läger med adepterna i Wickström Coaching.

Vi var ca 35 pers första helgen och ca 25 pers andra helgen. Lägren är en höjdpunkt i coachingen. Deltagarna har följt träningsprogrammen, sett instruktionsfilmerna, lyssnat på coaching-poddarna och peppat varandra i den interna Facebook-gruppen under året. Och så får många ses ”i verkligheten”, vilket är uppskattat.

Det är glädjande att många skapar nya vänner och träningskompisar. Och att de samåker utan Jojjes och min inblandning. Nu har vi också anmält ett Wickström Coaching-lag till stafettvasan.

Simon Grenlöv, Oscar Bergenholtz, Benjamin och jag. Längst till vänster en av Äspereds IF riktigt talangfulla ungdomar.

Simon Grenlöv, Oscar Bergenholtz, Benjamin och jag. Längst till vänster en av Äspereds IF riktigt talangfulla ungdomar.

Bra form innan sjukdom
Hur går det då med träningen? Nja, senaste passet var i just Orsa Grönklitt lör 30 nov, då jag körde stakintervaller med Äspereds IF-trion Doktor Grenlöv, Oscar Bergenholtz och Benjamin. 6 st 5 min-intervaller med 2 min vila. De flesta ganska flacka, bl a på Vägspåret och runt Stormon.

Simon och jag hade samma glid (bytte skidor efter tre intervaller) och ingen kunde köra ifrån den andra. Jag drog dock lite mer. Riktigt bra pass.

Jag brukar inte vara så bra på intervaller, det brukar gå bättre på tävling. Men i höst har verkligen formen känts bra. Trist med andra förkylningen på över 10 dagar på kort tid.

Boule och Harry Potter
Det var härligt att få en helg hemma efter att ha varit borta två helger i rad. I fredags åt vi med Martin och Josefin på Balthazar, med boule på övervåningen före. Första gången jag är i Pallashuset i Borås efter ombyggnaden. Fint.

Martin Josefsson slog mig lätt i boule då vi tog en match efter att vi spelat färdigt med barnen

Martin Josefsson slog mig lätt i boule då vi tog en match efter att vi spelat färdigt med barnen

Vi var fem barn i åldrarna 0-7 år runt bordet. När vi fått vår mat sade servitrisen inte ”smaklig måltid” utan istället ”lycka till”. Det säger väl en del om sällskapet. Men det gick bra. God mat.

På lördagen såg vi den andra Harry Potter-filmen. Astrid är inne i en djup Harry Potter-period. Ida ville inte att Astrid skulle se filmerna innan hon läste böckerna. Men när hennes kompisar började se dem fick Ida börja kompromissa.

Astrid är 7 år och kan läsa barnböcker, men hon är inte redo att läsa en hel Harry Potter-bok. Så istället har Ida läst massvis för henne på sistone, i kombination med att Astrid även lyssnat på Storytel. Så hon är hon på bok fem. Och har sett två filmer.

Regn och julbord
På söndagen bjöds det på ett riktigt dödsregn i Borås. Skogen här hemma var översvämmad så till den milda grad att bäcken knappt syntes. Det var som ett floddelta. Astrid och Maj tyckte det var riktigt kul med allt vatten, även om de blev blöta nästan upp till midjan. Det kan kännas lite motigt att gå ut i 4 grader och regn ibland, men det är alltid skönt när man väl kommer ut.

Ida, jag och Stig åt julbordslunch på Nääs Fabriker, medan Astrid och Maj var hos min mor. Trevligt och gott. Första gången där också för mig. Det känns som att göra något på tu man hand, även om vi har en bebis med oss.

Skidlektion Borås

Viewing all 3754 articles
Browse latest View live